Het is weer het einde van het jaar en dat betekent dat het weer tijd is voor het maken van mijn lijstje van mijn favoriete films, mijn minst favoriete films en mijn favoriete performances van het jaar. Persoonlijk vond ik filmjaar 2015 een beetje tegenvallen, want er zijn maar weinig films die echt een blijvende indruk op mij hebben gemaakt, zoals je hier eerder kon lezen. Na veel getwijfel vind je hier mijn best and worst van filmjaar 2015:

Films die ik heb gezien (in alfabetische volgorde):
6 Years; Aloha; American Sniper; Ant-Man; Avengers: Age of Ultron; Big Hero 6; Burnt; Chappie; Cinderella; Circle; Cooties; Creep; Everest; Every Thing Will Be Fine; Ex Machina; Fifty Shades of Grey; Foxcatcher; Furious 7; Get Hard; Hot Pursuit; Insidious: Chapter 3; Into the Woods; It Follows; Jurassic World; Mad Max: Fury Road; Magic Mike XXL; Man Up; Minions; Mission: Impossible – Rogue Nation; Pitch Perfect 2; Pixels; [REC]4: Apocalipsis; San Andreas; Self/less; Spy; Taken 3; Terminator Genisys; The Age of Adaline; The Boy Next Door; The DUFF; The Guest; The Gift; The Hunger Games – Mockingjay – Part 2; The Imitation Game; The Interview; The Lazarus Effect; The Longest Ride; The Martian; The Maze Runner: The Scorch Trials; The One I Love; The Ridiculous 6; The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water; The Theory of Everything; The Wedding Ringer; Tusk; Unbroken; Vacation; Wild.

Notable films die ik nog niet heb gezien (in alfabetische volgorde):
45 Years; A Most Violent Year; Big Eyes; Birdman; Black Mass; Bridge of Spies; Crimson Peak; Dark Places; Fantastic Four; In the Heart of the Sea; Inside Out; Inherent Vice; Insurgent; Jupiter Ascending; Kingsman: The Secret Service; Krampus; Me and Earl and the Dying Girl; Paper Towns; Poltergeist; Selma; Sicario; Spectre; Star Wars: The Force Awakens; Steve Jobs; Still Alice; Southpaw; Ted 2; The Intern; The Visit; The Walk; Tomorrowland; Trainwreck; Turist; While We’re Young.


Mijn top 5 favoriete films van het jaar (favoriet, niet per se beste films!):

1. Jurassic World
jurassicworld001Jurassic World is zeker geen perfecte film, maar het is lang geleden dat ik me zo heb vermaakt met een blockbuster als met deze film. Met dank aan de cast en een hoog nostalgie factor. [REVIEW]

2. The Age of Adaline
theageofadalineThe Age of Adaline is een mooie en ontroerende film met prachtige kostuums en locaties en een ingetogen, maar charmante rol van Blake Lively. [REVIEW]

3. Wild
wild-001Reese Witherspoon zet een rauwe en schaamteloze performance neer in de verfilming van Wild, de bestseller van Cheryl Strayed. [REVIEW]

4. Spy
spySpy is één van mijn favoriete komedies van de afgelopen jaren. Doordat de film Melissa McCarthy niet neerzet als incompetente CIA-agent, lachen we vooral met haar mee en niet om haar. [REVIEW]

5. The DUFF
theduff002The DUFF bevat alle elementen om een teen movie klassieker te worden, dankzij de frisse cast en de positieve boodschap. Het maakt niet uit hoe knap of populair je bent, er zal altijd wel iemand zijn die weer knapper of populairder is. En dat is oké als je maar tevreden bent met jezelf. [REVIEW]

Eervolle vermeldingen: American Sniper, Ex Machina, It Follows.


Mijn top 5 minst favoriete films van het jaar:

1. Every Thing Will Be Fine
everythingwillbefineDoordat Every Thing Will Be Fine actief vermijdt om de diepte in te gaan, blijft er niet veel over dan een aaneenschakeling van saaie scènes met slaapwandelende James Franco. [REVIEW]

2. The Lazarus Effect
thelazaruseffect001The Lazarus Effect is een gemakzuchtige film die elementen van Pet Sematary en Flatliners jat, maar niet eigen weet te maken. [REVIEW]

3. Into the Woods
intothewoodsInto the Woods is een musical waarin de zang helaas niet voldoende wordt afgewisseld met dialogen. Hierdoor verloor ik al snel mijn interesse en doordat de film ook nog eens zo’n 30 minuten te lang duurt, is het geheel wel een heel trage zit.

4. Mad Max: Fury Road
madmaxfuryroadMad Max: Fury Road is een visueel prachtige film die in mijn belevenis nergens over gaat. Alleen maar actie en geweld vind ik saai en ik heb me dan ook behoorlijk verveeld met deze film.

5. Magic Mike XXL
magicmikexxl002Magic Mike XXL is niet fun, maar best een saaie zit. Er zit geen verhaal in en de regie van Gregory Jacobs is behoorlijk amateuristisch. [REVIEW]

Oneervolle vermeldingen: Big Hero 6, Fifty Shades of Grey, Aloha.


Mijn top 10 favoriete performances van het jaar (in alfabetische volgorde):
2015-topperformances– Alicia Vikander in Ex Machina
– Blake Lively in The Age of Adaline
– Bradley Cooper in American Sniper
– Jack O’Connell in Unbroken
– Jason Statham in Spy
– Mae Whitman in The DUFF
– Mark Duplass in Creep
– Michael Peña in Ant-Man
– Rebecca Ferguson in Mission: Impossible – Rogue Nation
– Reese Witherspoon in Wild

Wat waren jouw favoriete en minst favoriete films van het afgelopen jaar?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

17 reacties

 1. Mooie lijst met een paar verrassingen in beide lijstjes. Zo zie je maar dat filmbeleving nog altijd een heel subjectief gegeven is. Mijn lijst vind je op klakkeboem.wordpress.com.

  1. Ja, het is zeker subjectief. Dat merk ik vooral aan Mad Max die op veel top lijstjes staat, maar bij mij totaal niet in de smaak viel.

 2. Leuke lijstjes waarbij ik de performances van het jaar erg leuk vind. Vikander in Ex Machina was inderdaad erg goed.

  Ik wil The age of Adeline en Wild graag nog zien. Jurassic World was inderdaad niet perfect, maar wel erg vermakelijk.

  1. Dank! En Wild is wel een film die in jullie straatje past. 🙂

   1. Wild inderdaad helemaal vergeten. Die komt op ons lange lijstje te staan met films uit 2015 die we nog niet hebben gezien, maar nog wel willen zien 🙂

 3. […] Film: Best en worst van 2015 volgens Gwen Onze topfilms van 2015 van de Protagonisten (M en V) The worst of 2015 volgens Jacqueline 01. Inside Out Originaliteit in films is in een tijd die gedomineerd wordt door superheldenfilms, reboots en sequels niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig heeft Pixar een naam hoog te houden en Inside Out laat nogmaals zien waarom deze animatiefilm op eenzame hoogte staat. Het concept is niets minder dan verbazingwekkend, inventief en bijzonder origineel. De uitwerking ervan niets minder dan meesterlijk. Het enige verwijt wat je de studio kan maken is dat deze animatiefilm ditmaal meer geschikt lijkt voor een ouder publiek. […]

 4. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die niet echt onder de indruk was van Mad Max, ik werd ook doodmoe van alle actie en heb hem zelfs niet eens afgekeken. Wild en The Duff waren daarentegen wel weer heel leuk 🙂

  1. Ik ben ook blij dat ik niet de enige ben die niet lyrisch is over Mad Max. Het heeft mij veel moeite gekost om het af te kijken.

 5. Zelf was ik geen fan van zowel Jurassic World als Wild…bijna deden me bijzonder weinig. Mad Max vond ik dan weer wel fantastisch.

  1. Zoals Kurt al zei is filmbeleving erg subjectief. Toch vind ik het soms wel bijzonder hoe smaken zo kunnen verschillen, zeker met betrekking tot een film als Mad Max. 🙂

 6. Leuke lijst! Mad Max was echter mijn favoriet ;). Kan mij voorstellen dat die niet voor iedereen weggelegd is. Leuk om Spy in je lijst te zijn!

  1. Thanks! Ik heb met Mad Max gemerkt dat er niet echt een middenweg is. Of je vond het geweldig of niet. 🙂

 7. […] Be Cool, Sodapop – Film: best en worst van 2015 Cinefille.nl – The Blindspot Series: 2016 De Filmkijker – The Walk (2015) – recensie Filmtakers – The Hateful Eight recensie Fresh Bananaz – De TV-serie tag Mcurl – 5 bijzondere film releases waar je in 2016 niet omheen kan Miss Movie – IMDb top 250: Mijn ervaring Naar de film – The Hateful Eight Screendependent – Review – While We’re Young (2015) Sweet Movies – The best of 2015 […]

 8. Into the Woods had ik opgezet, maar uiteindelijk nooit uitgekeken. Vond het inderdaad ook teveel zingen en te weinig dialoog.

  btw, sla Jupiter Ascending maar over hoor, die is zo slecht, daar verdoe je je tijd alleen maar mee.

  1. Bedankt voor de waarschuwing! Ik wilde het nog een kans geven voor Channing 😉

   1. Haha ja dat had ik dus ook gedaan ondanks dat mijn broertje had gezegd dat hij te slecht voor woorden was, maar zelfs Channing kon de film niet redden :p

 9. […] betekent dat het tijd is voor het maken van lijstjes! Eigenlijk kan ik mijn intro tekst van mijn best en worst van 2015 hier copy en pasten, want ook filmjaar 2016 vond ik tegenvallen, eigenlijk nog wel meer dan 2015. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *