Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het ook weer tijd is voor eindejaarslijstjes. De afgelopen week heb ik regelmatig na zitten denken over mijn lijstje met favoriete films van het jaar en ik merk dat ik moeite heb om mijn top 5 samen te stellen. Er zijn natuurlijk weer een hoop nieuwe films uitgebracht dit jaar en ik heb zeker nog niet alles gezien. Maar als ik zo terugdenk is er geen enkele film die echt een grote indruk op mij heeft gemaakt. Niet zoals films als Black Swan, Magnolia en Inglourious Basterds dit ooit hebben gedaan. Meerdere films heb ik 4 sterren gegeven, een goed in mijn wereld, maar daar zitten genoeg films tussen die geen blijvende indruk hebben gemaakt. Er zijn maar 2 titels die ik op dvd zou willen hebben, titels die inmiddels te koop zijn, maar blijkbaar wil ik ze niet heel graag, want ik heb ze nog niet gekocht.

cinderella-001Cinderella was leuk, maar niet memorabel.

Ik mis toch een bepaald gevoel wanneer ik tegenwoordig films kijk. Ik kan niet goed omschrijven wat dat gevoel precies is, maar ik weet dat ik het kreeg na het kijken van films als Magnolia en Chasing Amy. Films waar ik nog steeds met een bepaalde affectie aan terug denk. Cinderella en The Imitation Game heb ik bijv. 4 sterren gegeven, maar dat zijn films waar ik nauwelijks nog aan denk. Een film waar ik wel met een enige fondness aan denk is The Age of Adaline, maar die heb ik nog niet zo lang geleden gezien en zit wat verser in mijn geheugen.

mi5Mission: Impossible – Rogue Nation was tof.

Misschien zijn er tegenwoordig gewoon een hoop films die mij niet aanspreken. Misschien heb ik de films die wel een blijvende indruk zouden maken allemaal gemist, denk aan Selma of Birdman. Of misschien maken films niet meer zoveel indruk nu ik in de 30 ben en niet meer de tiener die zo onder de indruk was van titels als Léon, Lola rennt of The Shawshank Redemption. Hopelijk brengt filmjaar 2016 wel een aantal films waar ik later met een positief gevoel aan kan terugdenken.

Welke films van 2015 hebben op jullie een blijvende indruk gemaakt?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

25 reacties

  1. Trainwreck wil ik nog zien. Op welke manier heeft deze film een blijvende indruk gemaakt?

 1. Ik vond het ook een minder jaar dan vorig jaar. Tot nu toe maar twee of drie toppers gezien. Mustang was voor mij de absolute topper, met een X+Y als een goede tweede. De rest moet ik nog over nadenken. De komende weken zie je ons ‘lijstje’ wel verschijnen voor alle toppers en dompers 🙂

  1. Ik ben benieuwd naar jullie lijstje. 🙂 Mustang en X+Y heb ik nog niet gezien, maar wil ik door jullie enthousiasme nog wel zien.

 2. 2015 was misschien geen super filmjaar, maar er zaten voor mij wel een aantal absolute toppers tussen. Ik heb bijvoorbeeld enorm genoten van Jurassic World en The Martian. Twee onderhoudende films die doen terugdenken aan klassiekers als Jurassic Parc, Indiana Jones, Apollo 13 e.a. De beste Vlaamse film die ik dit jaar zag, was ongetwijfeld Black. Een Romeo en Julia verhaal, gesitueerd in het Brussel van de Afrikaanse jeugdbendes. Bij momenten deed de film me zelfs denken aan Cidade De Deus. Inside Out, Mad Max: Fury Road en Ex Machina waren voor mij absolute toppers, maar de beste film van het voorbije jaar was, naar mijn bescheiden mening, Son of Saul, een opdoffer van jewelste…

  Top 5:
  1. Son of Saul
  2. Mad Max: Fury Road
  3. Inside Out
  4. Jurassic World
  5. Ex Machina

  Kurt.

  1. Ik had nog niet van Son of Saul gehoord totdat ik je recensie las, die staat nu ook op mijn lijstje van nog te kijken films, net als Ex Machina.

   Ik heb ook erg van Jurassic World genoten. 🙂

 3. Mijn top 10 komt eind december online 🙂
  Er was 1 die direct in mijn opkwam die erin moest, daarna moest ik echt even kijken welke films ik gezien had.

  1. Ben benieuwd! 😀 Ik had overigens hetzelfde als jij. Ik kon er 2 opnoemen en daarna moest ik gaan graven in mijn geheugen (en op mijn blog) welke films nog meer de moeite waard waren.

 4. Wat jij schrijft heb ik dus ook… Nu ik de dertig gepasseerd ben kijk ik anders naar films. Ik merk ook dat films zonder inhoud mij minder interesseren dan eerst. En ik ga ook anders met mijn tijd om. In het verleden kon ik een film zoals Independence Day of Godzilla wel 5x tot 6x in de week kijken en het dan nog steeds leuk vinden. Nu kijk ik films eigenlijk geen 2e keer meer, omdat ik die tijd liever besteed aan films die ik nog nooit heb gezien. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

  Mijn lijstje volgt na 16/12, want er is nog één film die ik moet zien die ook naar verwachting wel hoog (al dan niet op de eerste plaats) gaat eindigen 🙂 Welke zou dat toch zijn…. 😛

  1. Nu we de dertig zijn gepasseerd, hebben we in al die jaren ook een hoop films gezien. Ik denk dat het dan ook moeilijker wordt om onbevangen films te kijken. Soms kijk ik iets en dan denk ik.. oh das gejat van die film, of het verhaal van film X is basically hetzelfde als van film Y maar met een ander sausje.

   Ik herken dat inderdaad. Ik kijk ook nauwelijks films opnieuw. Genoeg andere films om te bekijken.

   Ik ben benieuwd hoe hoog Star Wars gaat eindigen op je lijstje! 😀

 5. 2015 is minder dan het vorige jaar maar ik heb me vaak prima vermaakt met zowel films als series. Moet de definitieve lijst nog samenstellen maar heb absoluut genoten van:

  The Imitation Game
  Steve Jobs
  Me and Earl and the Dying Girl
  Daredevil
  Chef’s Table
  Inside Out
  Life Itself
  Crimson Peak
  Sicario
  The Walk

  En nu vergeet ik er toch nog een heleboel.
  Eigenlijk dus wel genoten van filmjaar 2015

  1. Ik heb alleen The Imitation Game gezien van jouw voorlopige lijst. Misschien heb ik gewoon niet de goede films gekeken dit jaar :p

   Maar o.a. Me and Earl and the Dying Girl, Crimson Peak en Sicario wil ik nog zien.

 6. Voor mij is je vraagstelling voor mijzelf makkelijk te verklaren. De echt prikkelende films die uitdagen of je echt op emotioneel vlak raken, kijk ik te laat of heb ik dit jaar niet gezien. Dat is denk ik wel een vereiste om echt meegenomen te willen worden door een film. Ik heb totaal niks tegen films die alleen vermaken, maar juist uit die films haal je vaak niet de voldoening die de ‘diepere’ films wel geven. Zoals gezegd ben ik daar schuldig aan doordat ik mij dit jaar meer heb gericht op vermakelijke films.

  1. Dit zou voor mij ook een goede verklaring kunnen zijn. Ik merk dat ik door mijn werk als psycholoog toch vaak niet de behoefte heb aan wat diepere of zwaardere films, omdat ik al genoeg ellende hoor. Dus kies ik de laatste tijd toch wat meer voor vermakelijke films die wat luchtiger zijn.

 7. Ik zou zo een-twee-drie ook niet een film kunnen noemen die een blijvende indruk heeft gemaakt. Heb veel films als goed beoordeeld dit jaar, maar er springt er niet écht een bovenuit. Ik ga er eens goed over nadenken haha, dat top-10 lijstje moet er toch komen binnenkort 😉

  1. Ik ken dat gevoel. Ben benieuwd wat er op jouw lijstje komt te staan! 🙂

 8. Ik denk dat ik dit jaar geen moeite zal hebben m’n top 10 te vullen en dat ik zelfs moeilijke keuzes moet maken over welke films buiten dat lijst zal vallen. En er zijn een aantal die veel indruk gemaakt hebben….

  1. Je bouwt de spanning goed op! Ben benieuwd of er veel docu’s op te vinden zijn. 🙂

 9. […] week werden er weer een hoop leuke en interessante artikelen geschreven. Zo schreef Gwen van Be Cool, Sodapop een leuk artikel over de films die in 2015 een blijvende indruk hebben gemaakt, schreef Nostra van […]

 10. Mijn top 5 tot nu toe:

  1. Mad Max
  2. De Suprise
  3. Dope
  4. Me and Earl and the Dying Girl
  5. Son of Saul

  En de slechtste film, zonder twijfel, Michiel de Ruyter. Ellende.

  1. Ik heb van jouw lijst alleen Mad Max gezien. Visueel prachtig, maar verder had ik er niet veel mee. :S Ik ben erg benieuwd naar Me and Earl and the Dying Girl en Son of Saul.

 11. […] want er zijn maar weinig films die echt een blijvende indruk op mij hebben gemaakt, zoals je hier eerder kon lezen. Na veel getwijfel vind je hier mijn best and worst van filmjaar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *