poster-americansniperNavy SEAL Chris Kyle (Bradley Cooper) mag zich na vier tours of duty de dodelijkste scherpschutter uit de Amerikaanse geschiedenis noemen. Hij wordt gezien als held, maar éénmaal thuis kan Kyle zijn tijd in Irak niet achter zich laten.

Beoordeling
American Sniper is een gigantisch box office succes in Amerika en de film verdiende 6 Oscar nominaties, waaronder voor beste film. Dit schept misschien hoge verwachtingen, maar gelukkig stelt Sniper niet teleur. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chris Kyle en is vakkundig geregisseerd door Clint Eastwood. Het is Bradley Cooper die als Kyle de film draagt, maar ook als producer is hij persoonlijk betrokken geweest bij het maken van American Sniper. Die betrokkenheid heeft hem vast geholpen bij het neerzetten van Kyle, want Cooper speelt één van de beste rollen uit zijn carrière. Hij krijgt ook goed tegenspel van Sienna Miller die de vrouw van Kyle speelt.

Hoewel er een aardige balans is tussen de oorlogsscènes en de scènes thuis met Miller, vond ik dat de oorlogsscènes beter uitgewerkt waren. Eastwood weet in die scènes goed de spanning op te bouwen. De scènes thuis blijven oppervlakkig. Kyle vertoont symptomen van PTSS, maar de film verdiept zich hier verder niet in. Ook niet in zijn herstel. American Sniper eindigt dan ook vrij abrupt en daarmee doet de film zichzelf tekort.

Conclusie
Al met al is American Sniper een goede film met een geweldige Bradley Cooper.

rating-4stars

Tags: , , ,

10 Comments

 1. De Protagonisten (m)

  6 maart 2015 at 10:16

  Kijk daar is hij al. En geen woord over je bioscoopervaring zie ik 😉 Ik ben wel benieuwd naar Bradley. In zijn rollen vind ik hem steeds beter worden.

  1. Gwen

   6 maart 2015 at 20:08

   Haha ik probeerde mijn bioscoopervaring los te zien van de film. Anders was ik een stuk negatiever geweest 😉

   Ik vind Bradley ook steeds beter worden. Ik had nooit verwacht dat hij zo succesvol zou worden.

 2. de protagonisten (v)

  7 maart 2015 at 09:20

  Great minds think alike… de mannelijke protagonist heeft al geschreven wat ik ook wilde schrijven :-).
  Het is altijd leuk om te zien dat sommige acteurs zich (geslaagd) weten te ontwikkelen naar een acteur om rekening mee te houden. Mijn vriendin gaat hem zeer binnenkort bewonderen in Londen. Hij speelt daar de hoofdrol in het theaterstuk The elephant man. Dus Bradley heeft meer in zijn mars dan je in eerste instantie zou denken.

  1. Gwen

   7 maart 2015 at 19:27

   Cool dat ze The Elephant Man gaat zien. Ik heb veel goede dingen over het stuk en Bradley gehoord.

 3. Riinyosa81

  9 maart 2015 at 18:45

  Je hebt helemaal gelijk over het gegeven dat de PTSS oppervlakkig blijven. Stoor me er wel aan dat de creatieve vrijheid die de makers hebben genomen wel een erg hard loopje met de werkelijkheid hebben genomen.

  1. Gwen

   10 maart 2015 at 20:08

   Ja, dat is ook zo. Helaas gebeurt dat met veel biopics :/

 4. Nostra

  11 maart 2015 at 09:45

  Heb deze ook recent gezien en is een goed gemaakte film. Begrijp dat ze het wat spannender moesten maken en daarom waarschijnlijk dezelfde sniper als “bad guy” terug lieten komen, maar dat maakte het voor mij net ietsje onrealistischer. Maar het is zeker een top film.

  1. Gwen

   13 maart 2015 at 07:33

   Goed punt! Dat maakt het zeker wat onrealistischer. Maar zo is Hollywood.. ze willen toch geld verdienen 😉

 5. De protagonisten (m)

  16 maart 2015 at 22:32

  Net de film gezien. Heel goed. Alleen jammer van de nepbaby en het toch wat overdreven patriotische gedrag. Verder topprestatie van Bradley Cooper: Oscarwaardig

  1. Gwen

   19 maart 2015 at 12:51

   “overdreven patriotische gedrag” daar houdt Amerika van 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *