We zijn aan het einde van 2021 beland en ik denk niet dat ik de enige ben die blij is dat het jaar er bijna op zit! Het was niet zo’n geweldig filmjaar helaas. Ondanks corona heb ik toch nog een aantal keer richting Pathé kunnen begeven, maar er waren maar weinig films die er echt uitsprongen voor mij dit jaar.

Films die ik heb gezien (sommige films zijn uit 2020, maar kregen hier pas een release in 2020):
Aftermath; Army of the Dead; Army of Thieves; Becky; Black Widow; The Boy Behind the Door; Candyman; Copshop; Escape Room: Tournament of Champions; F9; Fear Street: 1994; Fear Street: 1978; Fear Street: 1666; Ferry; The Forever Purge; The Guilty; Halloween Kills; Hunter Hunter; The Ice Road; Kate; The Kid Detective; Love Hard; Nobody; Old; The Princess Switch 3: Romancing the Star; A Quiet Place Part II; Red Dot; Run; Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings; Single All the Way; Spider-Man: No Way Home; Spiral: From the Book of Saw; Stowaway; The Suicide Squad; There’s Someone Inside Your House; Things Heard & Seen; Till Death; Willy’s Wonderland; The Woman in the Window; Wrong Turn.

Notable films die ik nog niet heb gezien:
Cruella; Don’t Look Up; Dune; Eternals; Free Guy; Godzilla vs Kong; Gunpowder Milkshake; House of Gucci; The Last Duel; Last Night in Soho; Minari; No Time to Die; Pig; Spencer; Tick, Tick… Boom!.

Mijn top 5 favoriete films van het jaar (favoriet, niet zozeer beste films!)

1. Spider-Man: No Way Home
Ik was één van de gelukkigen die Spider-Man: No Way Home nog heeft kunnen zien voor de lockdown. Wat een film! Ik kan er natuurlijk niet teveel over zeggen, want dan belanden we in spoiler territory. Ik kan wel zeggen dat deze film zeer de moeite waard is! No Way Home heeft de humor van de eerder Tom Holland Spider-Man films, maar moet het vooral hebben van de ontroerende en verrassende momenten.

2. The Kid Detective
The Kid Detective heeft eerder dit jaar op Netflix gestaan en ik hoop dat veel mensen van deze film hebben mogen genieten. Adam Brody schittert als de kid detective uit de titel. In zijn jeugd had hij succes, nu wordt er op hem neer gekeken. Wanneer scholiere Caroline (Sophie Nélisse) bij hem aanklopt om de moord op haar vriend op te lossen, ontdekt hij de waarheid achter een verdwijning uit het verleden. Meer Adam Brody please!

3. Fear Street Trilogie
Netflix krijgt van mij punten voor de Fear Street trilogie en hun release strategie. Het voelde destijds ook echt als een event: 3 weken lang iedere week een nieuwe Fear Street film. 1994 zorgde voor een welkom stukje nostalgie naar de jaren ’90 en de slashers van die tijd. 1978 had weer een fijne Friday the 13th-achtige vibe met een leuke final girl in Sadie Sink.

4. Willy’s Wonderland
Nicolas Cage heeft afgelopen jaar goede recensies gekregen voor zijn rol in Pig. In Willy’s Wonderland is hij ook goed op dreef, ook al heeft de excentrieke acteur geen tekst in deze film. Maar goed, Cage heeft het niet nodig en maakt er hier het beste van als schoonmaker die het moet opnemen tegen bezeten animatronische figuren. De soundtrack is ook killer!

5. The Suicide Squad
James Gunn gaf ons dit jaar een nieuwe Suicide Squad film. Eentje die veel meer fun uitstraalt dan de Suicide Squad film uit 2016. Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jai Courtney en Viola Davis zijn terug met nog veel meer kleurrijke figuren. Persoonlijk vond ik het jammer dat we zo weinig van de B-team hebben kunnen zien, maar al met al was het een vermakelijke zit!

Eervolle vermelding: Becky; The Boy Behind the Door; Copshop; Hunter Hunter; Wrong Turn.

Mijn top 5 minst favoriete films van het jaar:

1. The Woman in the Window
The Woman in the Window leek veel belovend, maar het is een totale waste van Amy Adams en haar acteertalent. Ik kan je niet meer vertellen wat er precies mis was met deze film (schreef ik maar wat vaker nog recensies!). Wat ik je wel van vertellen is dat Woman in the Window totaal nietszeggend en forgettable is.

2. The Forever Purge
In tegenstelling tot The Woman in the Window had waarschijnlijk sowieso niemand verwacht dat The Forever Purge goed zou zijn. Dit is alweer de 5e film in The Purge franchise en het wordt er echt niet beter op. Zonde van de aanwezigheid van Will Patton en Josh Lucas. Laat dit alsjeblieft de laatste Purge film zijn.

3. Halloween Kills
Geen goed jaar voor Will Patton, want we vinden hem ook terug hier in Halloween Kills. Ik was al geen fan van Halloween (2018) en ook Kills is teleurstellend. Waar Kills vooral tegenaan loopt is het ‘middelste deel van een trilogie syndroom’. Het gaat eigenlijk nergens heen en je weet dat er niets bijzonders gaat gebeuren, want dan komt pas in het derde en laatste deel van de trilogie. Het was wel leuk om originele castmembers als Charles Cyphers, Nancy Stephens en Kyle Richards weer te zien, al miste ik Paul Rudd (al snap ik dat hij hier niets meee te maken wilde hebben). Op naar Halloween Ends. P.S. I still love you, Will Patton.

4. Stowaway
Anna Kendrick. Daniel Dae Kim. Toni Collette. Klinkt goed right? Nee, dat was het echt niet. Deze Netflix film was een behoorlijke misser. Ik kan er niet veel van herinneren behalve die veel te lange scène dat ze buiten het schip heen en weer lopen.

5. Spiral: From the Book of Saw
Ik keek heel erg uit naar Spiral. Hoofdrolspeler Chris Rock is een grote fan van de Saw franchise en kwam met het idee voor deze film. Helaas voelt het meer als een generieke politie film dan een Saw film en de killer is wel heel makkelijk te voorspellen. Erg zonde. Ook kregen we niet genoeg Samuel L. Jackson.

Oneervolle vermelding: Army of the Dead/Army of Thieves, Candyman, The Ice Road.

Mijn top 10 favoriete performances van het jaar (in alfabetische volgorde):
• Adam Brody in The Kid Detective
• Bob Odenkirk in Nobody
• Devon Sawa in Hunter Hunter
• Emily Blunt in A Quiet Place Part II
• Joel Kinnaman in The Suicide Squad
• Margot Robbie in The Suicide Squad
• Marisa Tomei in Spider-Man: No Way Home
• Nicolas Cage in Willy’s Wonderland
• Toby Huss in Copshop
• + een performance die ik niet kan noemen, want dan spoil ik het voor jullie

Beste ensemble: The Suicide Squad

Op naar een beter 2022 met veel filmplezier!

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *