Tien jaar na de gebeurtenissen uit Scream 4 wordt Woodsboro opnieuw opgeschrikt door een brute aanval op een scholier (Jenna Ortega, The Babysitter: Killer Queen). Deze gebeurtenis dwingt haar oudere zus Sam (Melissa Barrera, In the Heights) terug naar huis te keren en een familie geheim onder ogen te zien.

Beoordeling
Laat ik voorop stellen dat de originele Scream mijn favoriete film is en ik een groot fan ben van de franchise. Ik keek erg uit naar Scream 5, al had ik weinig hoop na een magere Scream 3 en een deeply flawed deel 4. Wees gerust: deze nieuwe Scream is goed! Het viel me op dat deze film echt met liefde is gemaakt voor de fans. Alle callbacks en references naar de eerdere films waren perfect gedaan. Van het gebruik van Red Right Hand van Nick Cave (dat opvallend afwezig was in Scream 4) tot de lemon squares van voormalig deputy en nu sheriff Judy (Marley Shelton – goed om haar terug te zien!).

De opening met Jenna Ortega is sterk en de beste sinds de opening uit het origineel. Roger L. Jackson is weer goed op dreef als de stem van Ghostface en de Stab trivia vragen waren een fijne verrassing. De jonge Ortega verrast ook met haar sterke performance. Ik had gewild dat zij onze lead was, want Melissa Barrera was erg vlak en dat werd wel wat storend. Zeker naast een frisse jonge cast bestaande uit getalenteerde acteurs als Ortega, Jasmin Savoy Brown (Yellowjackets), Jack Quaid (The Boys), Mason Gooding (Love, Victor) en Dylan Minnette (13 Reasons Why).

De terugkeer van de legacy characters was welkom, maar voelde niet helemaal nodig. Dewey (David Arquette) werd goed gebruikt, maar Courteney Cox had als Gale weinig te doen. Sidney (Neve Campbell) had ook een beperkte rol, al werd er beter van haar personage gebruik gemaakt en is het een mooie afsluiting voor Campbell. Arquette was van de drie wel echt MVP.

Grootste minpunt van Scream 5 is toch wel het motief van de killer(s?). De film is met zoveel liefde gemaakt voor de echte fans en dan komen ze met zo’n dom motief. Je moet het maar gaan zien om het te geloven. Maar goed, het mocht de pret niet drukken, want ik heb in z’n geheel erg genoten van de film.

Conclusie
Scream 5 is een waardige opvolger en aan de ene kant een mooie afsluiting voor de franchise. Het is een love letter aan de fans en dat wordt zeer gewaardeerd. Het biedt ook mogelijkheden voor een 6e deel en als het van dezelfde makers als deze is dan zie ik het graag verschijnen.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. Klinkt als een film die ik toch wel ga zien, misschien volgende week of zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *