Reviews

Recensie: The Watchers (2024)

poster The WatchersMina (Dakota Fanning) raakt verdwaald in een bos in het westen van Ierland. Ze ontdekt een huisje met 3 bewoners die beweren dat ze iedere nacht door mysterieuze wezens bekeken worden. Er is geen weg uit het bos, maar Mina is vastbesloten om te ontsnappen.

Beoordeling
Ishana Night Shyamalan is duidelijk een kind van haar vader. The Watchers is een film die M. Night Shyamalan (Old, Knock at the Cabin) zelf had kunnen maken. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van A.M. Shine en bevat een mysterieus concept dat al snel je interesse wekt. Shyamalan weet goed een onheilspellend sfeertje te creëren en komt visueel soms sterk uit de hoek. Andere momenten is het duidelijk dat de jonge Shyamalan nog veel te leren heeft.

De film had iets strakker in elkaar kunnen zitten. De introductie van Mina verloopt rommelig. Er had wel iets meer met haar tragische backstory gedaan kunnen worden. Spiegelbeeld is een groot thema in The Watchers, maar dat Mina een tweelingzus heeft lijkt toeval.

Het deel in het bos kabbelt voort, met Olwen Fouéré in de rol van expositie gever (onlangs ook haar rol in Tarot). Met een speelduur van 102 minuten, duurt de film helaas te lang en/of wordt de tijd niet goed benut. Ik zat verbaasd in mijn bioscoopstoel toen de film, na wat voelde als een natuurlijk einde, nog 20 minuten doorging. Folklore is een interessant thema dat best meer geëxploreerd had mogen worden. Helaas weet Shyamalan hier totaal geen balans in te vinden.

Het is goed om Dakota Fanning (War of the Worlds) weer te zien schitteren. Ze heeft een prima transitie gemaakt van kind acteur naar volwassen actrice. Eigenlijk is ze te goed voor deze film; ze weet Mina een bepaalde diepgang te geven die op papier ontbreekt. Barbarian-actrice Georgina Campbell heeft helaas een magere bijrol. Ik had graag meer van haar gezien.

Conclusie
Ishana Night Shyamalan weet het potentieel van The Watchers niet waar te maken, maar levert met haar debuut een sfeervol visitekaartje af.

2,5 sterren

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Achteraf denk ik dat, als ze die achtergrond info als flashbacks had gebruikt, of een tertiair personage buiten het bos de research had laten doen, dat er veel meer vaart ook in dat laatste stuk had gezeten.

    1. Dat zou idd beter zijn geweest! Dan voelt het laatste stuk er niet zo aangeplakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *