Review: The Babadook (2014)

poster-thebabadookAmelia (Essie Davis) is een alleenstaande moeder die het nog dagelijks moeilijk heeft met het overlijden van haar man. Nadat ze het mysterieuze boek Mister Babadook heeft voorgelezen aan haar onhandelbare zoontje Samuel (Noah Wiseman) wordt hij geplaagd door angst voor het monster. Eerst denkt Amelia nog dat het aan de overactieve fantasie van Samuel ligt, maar al snel komt ze erachter dat er meer aan de hand is.

Beoordeling
The Babadook is een Australische horrorfilm geregisseerd en geschreven door Jennifer Kent. Ik heb veel goede dingen gehoord over The Babadook die de beste horrorfilm van 2014 werd genoemd. De film is een behoorlijke slow burn die meer op een drama lijkt dan een horror, maar effectief is de film wel. De opbouw is sterk. Je voelt de frustratie en machteloosheid van Amelia die voor haar zoon moet zorgen, al is ze het vervelende kind al meer dan zat. Wanneer de Babadook in beeld komt (figuurlijk dan) is de vraag dan ook: is het monster echt of zit het in Amelia’s hoofd? Heeft zij haar breekpunt bereikt? Of is het een geval van folie a deux, een gedeelde gekte van Amelia en Samuel? De film zelf geeft geen duidelijk antwoord en lijkt zuinig met aanwijzingen. Dat gezegd vind ik dat de film haar potentie niet waar kan maken. Net als bij It Follows lijkt het of de filmmaker, in dit geval Kent, niet weet hoe ze de film moet eindigen. De scène in de kelder roept wat vraagtekens op.

Het acteerwerk van Essie Davis is fantastisch. Hopelijk gaan we meer van deze actrice zien. Ook kindacteur Noah Wiseman speelt heel goed. Zijn personage is heel irritant, maar Wiseman speelde alle aspecten van zijn personage uitstekend. De film zelf ziet er prachtig uit net als het boek in de film.

Conclusie
The Babadook is wat mij betreft niet de beste horrorfilm van 2014, maar is wel van betere kwaliteit dan een hoop andere horrorfilms die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen.

rating-3halfstars

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *