poster-thebabadookAmelia (Essie Davis) is een alleenstaande moeder die het nog dagelijks moeilijk heeft met het overlijden van haar man. Nadat ze het mysterieuze boek Mister Babadook heeft voorgelezen aan haar onhandelbare zoontje Samuel (Noah Wiseman) wordt hij geplaagd door angst voor het monster. Eerst denkt Amelia nog dat het aan de overactieve fantasie van Samuel ligt, maar al snel komt ze erachter dat er meer aan de hand is.

Beoordeling
The Babadook is een Australische horrorfilm geregisseerd en geschreven door Jennifer Kent. Ik heb veel goede dingen gehoord over The Babadook die de beste horrorfilm van 2014 werd genoemd. De film is een behoorlijke slow burn die meer op een drama lijkt dan een horror, maar effectief is de film wel. De opbouw is sterk. Je voelt de frustratie en machteloosheid van Amelia die voor haar zoon moet zorgen, al is ze het vervelende kind al meer dan zat. Wanneer de Babadook in beeld komt (figuurlijk dan) is de vraag dan ook: is het monster echt of zit het in Amelia’s hoofd? Heeft zij haar breekpunt bereikt? Of is het een geval van folie a deux, een gedeelde gekte van Amelia en Samuel? De film zelf geeft geen duidelijk antwoord en lijkt zuinig met aanwijzingen. Dat gezegd vind ik dat de film haar potentie niet waar kan maken. Net als bij It Follows lijkt het of de filmmaker, in dit geval Kent, niet weet hoe ze de film moet eindigen. De scène in de kelder roept wat vraagtekens op.

Het acteerwerk van Essie Davis is fantastisch. Hopelijk gaan we meer van deze actrice zien. Ook kindacteur Noah Wiseman speelt heel goed. Zijn personage is heel irritant, maar Wiseman speelde alle aspecten van zijn personage uitstekend. De film zelf ziet er prachtig uit net als het boek in de film.

Conclusie
The Babadook is wat mij betreft niet de beste horrorfilm van 2014, maar is wel van betere kwaliteit dan een hoop andere horrorfilms die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen.

rating-3halfstars

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

8 reacties

  1. Ik had juist door alle lovende reacties een betere film verwacht. Ik vond het tempo te traag en de Babadook zelf helemaal niet zo afschrikwekkend.

    1. Ik had ook een betere film verwacht en het einde vond ik eigenlijk maar stom. :S

  2. Eén van de weinige horrorfilms die ik een keer wel gezien heb 😉 Vond het wel een aardige film, maar vraag me wel af welke ouder zo’n boek aan z’n kind voor zou lezen. Ik in ieder geval niet!

  3. Deze ligt nog op de stapel. Ik hoop dat ik er vanavond voor kan gaan zitten hoewel ik er nog wel even over na ga denken na het lezen van je recensie.

  4. Deze film is geweldig. Vooral als je heel eventjes de tijd neemt om na te denken wat er allemaal aan de hand is. Het is niet zo dubbelzinnig als het lijkt. Nu houd ik niet zo snel van symbolisme in films en zeker niet als het onduidelijk is. Maar in dit geval kan je er niet omheen dat het een bepaalde boodschap heeft gezien de goede relatie die moeder en zoon hebben.

    1. Fijn dat je er zo van genoten hebt. Ik kan me inhoudelijk niet zoveel herinneren van de film dus ik kan verder niet op je reactie ingaan. 🙂

  5. […] The Babadook, The Conjuring en nu ook The Witch. Allemaal geprezen horrorfilms van de afgelopen jaren die me […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *