Casey (Anya Taylor-Joy), Claire (Haley Lu Richardson) en Marcia (Jessica Sula) worden ontvoerd door Kevin (James McAvoy), een man met een dissociatieve identiteitsstoornis. Hij heeft 23 verschillende persoonlijkheden die niet allemaal het slechtste met de meiden voor hebben. De meiden moeten zien te ontsnappen voordat de 24e en meest gevaarlijke persoonlijkheid naar voren komt.

Beoordeling
M. Night Shyamalan verraste ons in 2015 met zijn low budget Blumhouse productie The Visit. Blijkbaar bevalt de samenwerking met Blumhouse, want voor deze productiemaatschappij levert hij nu met Split weer een geslaagde film af. Het lijkt erop dat Shyamalan beter tot zijn recht komt met kleinere producties. Hij is een goede verhalenverteller en kan beter big budget films als The Last Airbender en After Earth achter zich laten. Niet dat Split een perfecte film is, maar het is net als The Visit weer een stap in de goede richting voor Shyamalan.

Split begint sterk met de ontvoering van Casey, Claire en Marcia en de ontdekking dat hun ontvoerder meerdere persoonlijkheden heeft. Wanneer de ‘nieuwigheid’ van de verschillende persoonlijkheden afneemt en twee van de meiden langdurig uit beeld verdwijnen, verliest de film zijn kracht. Veel tijd wordt besteedt aan de verschillende persoonlijkheden van Kevin wat het des te jammer maakt dat de vrouwelijke personages niet allemaal goed uitgewerkt zijn. Overigens vond ik persoonlijkheid nummer 24 lang niet zo fascinerend als ik vermoedelijk had moeten vinden.

James McAvoy zet hier de verschillende persoonlijkheden van Kevin goed neer. Anya Taylor-Joy maakt na haar optreden in The Witch opnieuw indruk. Als de getormenteerde Casey weet Taylor-Joy genoeg te zeggen met haar ogen. Haley Lu Richardson speelt de proactieve Claire prima en is iemand om in de gaten te houden. Jessica Sula heeft helaas niet zoveel te doen als Marcia.

Conclusie
Na The Visit verrast M. Night Shyamalan opnieuw met Split.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

14 reacties

 1. Ik hoop dat ik hier van de week aan toekom, en anders volgende week maar. Ik was en ben hier erg benieuwd naar. Ik houd wel van regisseurs waarvan de helft van zijn films net zo goed ‘WTF’ had kunnen heten:) Ook al levert dat doorgaans ook veel matig werk op.

  1. Haha ik ook! Liever origineel en dan ook wel eens matig werk afleveren dan alleen maar binnen de lijntjes kleuren. 🙂

   1. Ik heb ‘em inmiddels gezien. Was aangenaam verrast:)

 2. Sterk (Taylor-Joy) tot heel sterk (McAvoy) acteerwerk in een film die spijtig genoeg nooit heel spannend wil worden. Ik vond Split wel heel fascinerend, een sterke film ook maar het gebrek aan spanning was voor mij toch wel een flink minpunt.

  1. Ja, ik miste de spanning ook wel. :/

 3. Hier kijk ik ook wel naar uit, vooral na The Visit die ik wel heel lekker vond smaken.

  1. Dan zal je je hier ook wel mee vermaken. 🙂

 4. Goed om te horen. Las dat de film het in Amerika ook nog steeds erg goed doet ondanks het feit dat hij een paar weken uit is. Hoop deze nog wel binnenkort te gaan zien.

 5. […] Ik bekeek Split eerder dit jaar in de bios en werd blij verrast door M. Night Shyamalans nieuwste film en de sterke rollen van McAvoy en Taylor-Joy. Lees mijn volledige recensie hier. […]

 6. […] to be reckoned with en zet hier een sterke hoofdrol neer. James McAvoy heeft een goed jaar, want na Split speelt hij ook hier een prima rol als de sluwe collega van Lorraine. Sofia Boutella, Toby Jones, […]

 7. […] nog twee jonge talenten prominente rollen in de film: Haley Lu Richardson en Blake Jenner. In mijn Split recensie schreef ik al dat Richardson er één is om in de gaten te houden. Ook met haar rol als de […]

 8. […] | RECENSIE Met: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson Casey (Anya Taylor-Joy), Claire (Haley Lu […]

 9. […] Day over? HAPPY DEATH DAY is de nieuwe film van horrorproducent Blumhouse Productions (Get Out, Split, The Purge-films). In HAPPY DEATH DAY speelt Jessica Rothe (La La Land) een studente die steeds […]

 10. […] Evil: The Final Chapter; Rings; The Sense of an Ending; The Snowman; Spider-Man: Homecoming; Split; Thor: Ragnarok; Train to Busan; Wish Upon; Wonder Woman; XX; Yoga […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *