Reviews

Retro review: Spoorloos (1988)

Spoorloos, ook bekend als The Vanishing, is een klassieker uit ons eigen landje, gebaseerd op het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Ik heb het boek nooit gelezen en tot gisteren de film nooit gezien. Wel de remake, met Kiefer Sutherland en Sandra Bullock, maar laten we daar niet te lang bij stilstaan. De remake haalt het niet bij het origineel.

Het verhaal
De film draait om een jong stel, Rex (Gene Bervoets) en Saskia (Johanna Ter Steege), op vakantie in Frankrijk. Saskia gaat drinken halen bij een benzinestation, maar keert niet meer terug. Rex raakt geobsedeerd door haar verdwijning. Drie jaar later wordt hij aangesproken door de man (Bernard-Pierre Donnadieu) die verantwoordelijk is voor haar verdwijning. Hij geeft Rex éénmalig een keus om erachter te komen wat er met Saskia is gebeurd.

Beoordeling
Er is veel geschreven over Spoorloos. Empire heeft de film op #67 staan van The 100 Best Films of World Cinema. Daarnaast is de film een favoriet van horror liefhebbers over de hele wereld. En dan is er nog die laatste scène van de film. Genoeg reden om de film te kijken! Wat zo verrassend is aan Spoorloos is hoe tijdsloos de film eigenlijk is. Natuurlijk ziet de film er wat oudbollig uit, maar storend is het nooit. De film mag dan uit 1988 zijn, maar er zijn genoeg recentere films die er dated uitzien.

Hoewel ik het plot van de film wist en ook op de hoogte was hoe de film ging eindigen, was ik verbaasd over de structuur die de film volgt. We ontmoeten de dader al snel. Deze Raymond Lemorne lijkt op een doodnormale man met een doornormaal gezin en een doodnormale baan. Maar van binnen wist hij op jonge leeftijd al dat hij anders was. Lemorne redt op een dag het leven van een jong meisje. Zijn dochter ziet hem als een held, maar Lemorne wilt weten of hij ook in staat is om iets kwaads te doen. Hij blijkt net zo geobsedeerd te zijn als Rex, te zien aan de vele voorbereidingen en pogingen die hij doet om een vrouw te ontvoeren.

Na drie jaar heeft Rex een nieuwe relatie, maar hij denkt alleen aan Saskia. Hij steekt al zijn geld in zijn zoektocht naar een antwoord. Wanneer Lemorne voor zijn neus staat heeft hij eigenlijk geen keus meer. Een normaal denkend mens gaat niet mee met de kidnapper van zijn partner. Die reageert emotioneel of schakelt de politie in. Maar Rex is zo wanhopig opzoek naar een antwoord dat hij akkoord gaat, ongeacht wat er met hem zelf gebeurt. De obsessie heeft van beide mannen gewonnen.

NIET VERDER LEZEN ALS JE HET EINDE NIET WILT WETEN!

Rex rijdt met Lemorne mee naar Frankrijk. De mannen stoppen bij het benzinestation waar Saskia 3 jaar eerder is verdwenen. Rex krijgt van Lemorne de keus: hetzelfde lot ondergaan als Saskia of nooit te weten komen wat er met haar is gebeurd. Rex moet het weten. Hij heeft geen keus. Hij drinkt koffie met een slaapmiddel en wordt wakker.. in een kist onder de grond! Goed, zelf wist ik al dat dit einde eraan zat te komen. Het liefst had ik de film dik 10 jaar eerder gezien zonder deze kennis, want dan was de impact groter geweest. Maar toch, het einde van de film is zwaar disturbing. Niet alleen voor Rex, maar ook voor het publiek die nu weet hoe de sprankelende Saskia aan haar eind is gekomen.

EINDE SPOILERS

Spoorloos is een zeer sterke thriller, geregisseerd door George Sluizer. We mogen trots zijn dat de film van Nederlandse bodem is. De acteerprestaties zijn goed, met name die van Donnadieu die erg sterk speelt als Lemorne. Een film die je niet mag missen.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. […] Al met al vind ik Prisoners geen slechte film. Het doet met momenten denken aan onze klassieker Spoorloos, maar het mist (de juiste) ballen. In tegenstelling tot Spoorloos en Villeneuves eerdere werk […]

  2. […] Spoorloos (1988) Een favoriet van horrorliefhebbers over de hele wereld: Spoorloos. Rex (Gene Bervoets) en Saskia (Johanna Ter Steege) zijn op vakantie in Frankrijk. Saskia gaat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *