Ik ben vorige week begonnen met een rewatch van Dawson’s Creek seizoen 1. De serie ging begin 1998 in première in Amerika en werd een groot succes. De serie werd ook in Nederland populair, al nam die populariteit naarmate de serie vorderde wel af. Inmiddels is het wel zo’n 10 jaar geleden dat ik het eerste seizoen van Dawson’s Creek heb gezien. In grote lijnen wist ik nog wel wat er gebeurde, maar er was ook genoeg dat ik niet meer wist wat deze rewatch natuurlijk een stuk leuker maakt.

Dawson’s Creek is bedacht door Kevin Williamson, de schrijver van onder andere Scream en I Know What You Did Last Summer. De serie is gebaseerd op zijn eigen jeugd en de relatie met zijn beste vriendin Fanny. Omdat het eerste seizoen maar uit 13 afleveringen bestaat, is hier mijn top 3 (in plaats van 5) van de beste afleveringen van het seizoen.

1) Pilot (#1.01)Zoals in pilots wel vaker het geval is, staat de komst van een nieuwkomer centraal, in dit geval de bad girl uit New York, Jen (Michelle Williams). Spielberg fan Dawson (James van der Beek) heeft snel alleen maar oog voor Jen, dit tot groot ongenoegen van zijn beste vriendin Joey (Katie Holmes). Pacey (Joshua Jackson) maakt het viertal compleet, maar hij richt zijn aandacht op zijn nieuwe Engels lerares Tamara.

Wat Dawson’s Creek zo verfrissend maakt, naast de gevatte dialogen van Williamson en de cast, is de setting. Capeside is een fictioneel klein stadje in Massachusetts gelegen aan het water. Er is geen sprake van het drukke stadsleven en moderne technologie heeft nog niet de overhand. Het idyllische van Dawson’s Creek is een groot deel van de charme van de serie. Het zal me niet verbazen als DC een inspiratiebron was voor andere small town shows als Everwood en One Tree Hill.

2) The Scare (#1.11)
In “The Scare” is het vrijdag de 13e en Dawson heeft allemaal spannende plannen bedacht om dit te vieren. Cliff (Scott Foley) neemt Jen mee op een date naar huize Leery tot groot ongenoegen van Jen die het net heeft uitgemaakt met Dawson. Pacey neemt een vreemde vrouw mee als date en daarnaast is er mogelijk een seriemoordenaar actief in Capeside, genaamd The Lady Killer…

“The Scare” is niet geschreven door Williamson, maar door Mike White (The School of Rock). Al zou je het niet zeggen als je de aflevering ziet. De aflevering is niet Dawson’s Creek zoals we het gewend zijn, maar is gemaakt in de stijl van een horrorfilm. Vooral de scene waarin Jen een telefoontje krijgt van een mysterieuze beller doet sterk denken aan Scream. Deze verrassend spannende, maar ook leuke afleveringen is zonder twijfel één van de sterkste afleveringen van het seizoen.

3) Detention (#1.07)“Detention” doet weer aan een heel andere film denken, namelijk The Breakfast Club. Dawson, Joey, Jen en Pacey krijgen allemaal om een andere reden straf en zij moeten daarom hun zaterdag doorbrengen op school. Samen met mean girl Abby (Monica Keena) die de spanningen binnen de groep goed aanvoelt en het ze nog een stukje moeilijker maakt.

Abby is het type meisje waar je een hekel aan hebt op school, maar als personage in een TV serie is ze zeer vermakelijk en ook een goede toevoeging aan de cast. En ook Pacey zien we eindelijk wat meer interactie hebben met Dawson, Joey en Jen. In de voorgaande afleveringen werd hij afgezonderd van de cast door zijn verhaallijn met zijn lerares. “Detention” is aan de ene kant een leuke losstaande aflevering, maar ook een aflevering die het plot weet voort te bewegen.

En nu heb ik alweer zin in seizoen 2!

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *