poster SaltburnOxford student Oliver (Barry Keoghan) raakt bevriend met de charmante Felix (Jacob Elordi). Hij wordt door Felix uitgenodigd om de zomer door te brengen op Saltburn, het landgoed van zijn excentrieke, welgestelde familie. Het wordt een zomer om nooit te vergeten!

Beoordeling
Saltburn is een vreemde film, laat ik daar mee beginnen. Na afloop wist ik niet wat ik ervan moest denken, maar sindsdien ben ik deze stijvolle film steeds meer gaan waarderen. Wat ik waardeer is dat het goed met je verwachtingen weet te spelen en er niet voor schuwt om de grenzen op te zoeken. Maar Saltburn is meer dan haar extremen. Inhoudelijk zegt deze zwarte komedie niet veel. Het uitgangspunt lijkt hier niet om kritiek te geven op de elite. Daar hebben we films als Triangle of Sadness of The Menu voor. Nee, net als een broeierige zomer moet je je door Saltburn laten meevoeren.

Regisseuse Emerald Fennell won een Oscar voor het script van haar vorige film, Promising Young Woman. Ook hier in Saltburn zie je vlagen van haar briljante geest. Neem de lunch scène tegen het einde van de film waar de gemoederen hoog oplopen. Eén van de sterkste scènes van het jaar wat mij betreft. Met dank ook aan de voortreffellijke cast. Rosamund Pike geeft in Saltburn een masterclass acteren als matriarch van het gezin. Een Oscar nominatie is zeer verdiend. Euphoria-ster Jacob Elordi verrast met een charmante rol, maar het is de scène waarin hij onderhuids kookt van woede die me overtuigt van zijn talent. Richard E. Grant krijgt als vader van Felix niet genoeg te doen, helaas.

Hoe goed de rest ook is, dit is natuurlijk Barry Keoghan z’n show. Na zijn Oscar-nominatie voor The Banshees of Inisherin, weet hij hier opnieuw te overtuigen in een heel andere rol. Een schaamteloze performance waardoor hij zeker tot één van de meeste interessante acteurs van zijn generatie behoort.

Conclusie
Saltburn is een prachtige, intrigerende film als het je niet weet af te stoten.

4 sterren

Saltburn is te bekijken via:

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *