Het is een culinaire week in huize Sodapop. Niet alleen hebben we de uitstekende serie The Bear gebinged, maar ook hebben we genoten van The Menu. Dit stond niet in de planning, maar dankzij Disney+ liep het toevallig zo. En laten beiden smakelijke aanraders zijn.

The Bear
Jeremy Allen White won deze week welverdiend een Golden Globe voor beste acteur in een komedieserie. Nu zou ik The Bear zelf eerder als drama dan komedie bestempelen. Het draait om de succesvolle chef Carmen (White) die na de dood van zijn broer de taak krijgt om hun familie restaurant te runnen. Twee werelden komen samen wanneer het personeel erg moet wennen aan de werkwijze van Carmen. En Carmen zelf? Hij moet het restaurant overeind houden terwijl hij het onbegrijpelijke verlies van zijn broer moet verwerken.

The Bear is ontroerend, met vlagen grappig en geeft een realistisch kijkje achter de schermen van een restaurant waar jij en ik misschien wel een broodje zouden afhalen. De druk en hectiek zal voor restaurant medewerkers herkenbaar zijn. Het is mooi hoe wij als kijker worden meegesleurd in de hectiek. Dit komt tot een hoogtepunt in de 7e aflevering waarin een 18 minuten durende shot zit. Niet sinds Mike Flanagan’s Haunting of Hill House heb ik zo genoten van deze techniek.

De grotendeels onbekende cast is top en wordt alleen maar beter hoe verder het seizoen zich vordert. Met name White is fantastisch in de laatste 2 afleveringen en ik hoop dat zijn werk nog beloond zal worden met een Emmy. Zijn er minpunten aan The Bear? Ach, ik had wel graag iets meer van het koken gezien, maar misschien komt dat in seizoen 2.

Seizoen 1 bestaande uit 8 afleveringen staat op Disney+. Seizoen 2 volgt later dit jaar.

The Menu
The Menu bevindt zich in een luxer segment, maar is net als The Bear een ware verrassing gebleken.

Tyler (Nicholas Hoult) neemt vriendin Margot (Anya Taylor-Joy) mee naar een exclusief restaurant op een afgelegen eiland. Wat een ontspannen avondje uit had moeten zijn blijkt een regelrechte nachtmerrie. Gordon Ramsey is sympathiek naast de chef (een uitmuntende Ralph Fiennes) van dit verhaal. Dat zegt misschien al genoeg.

Ik zal eerlijk zijn dat ik niet veel van de film had verwacht. Op basis van de trailer dacht ik dat we ‘simpelweg’ met cannibalisme te maken zouden hebben. Gelukkig bewandelt The Menu een ander pad. In een landschap vol sequels en remakes voelt het verfrissend en origineel aan. Er zit voldoende spanning in waardoor je op je hoede blijft voor het volgende wat je voorgeschoteld krijgt. Ik heb een paar recensies gelezen die de film voorspelbaar noemen, maar sorry. Als je zegt dat je het einde zag aankomen dan geloof ik je niet.

Waar The Bear meer voor een realistisch portret gaat, levert The Menu op een zwartgallige manier commentaar op de elite en hun sense of entitlement. Een standaard horrorfilm is dit niet. Net zoals je niet voor alle monden kan koken is The Menu ook niet voor iedereen weggelegd. Al hoop ik dat je jezelf een plezier doet en geniet van dit lekkere hapje. Al is het alleen maar voor toppers als Fiennes, Hoult en Taylor-Joy en de prachtige gerechten.

The Menu is nu te zien op Disney+.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. Ik vond ‘The Menu’ geweldig en ik heb ‘The Bear’ hier klaarliggen, dus ik ben enorm benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *