We zitten nog maar net in 2017, maar vandaag stappen we in onze DeLorean en gaan we terug naar 2001 voor mijn top 10 favoriete films uit dat jaar. A Beautiful Mind won de Oscar voor beste film, maar staat die film ook in mijn top 10? Lees snel verder!

Ik benadruk nogmaals dat het mijn favoriete films zijn van dat jaar, niet per se beste films

10. Josie & the Pussycats
Met: Rachael Leigh Cook, Tara Reid, Rosario Dawson
Regie: Harry Elfont & Deborah Kaplan
Josie and the Pussycats oogt als een over the top en oppervlakkige komedie, maar de film is stiekem een gevatte satire over de muziekwereld met een aanstekelijke soundtrack. De film neemt op de hak hoe de nieuwste pop sensaties gefabriceerd worden en laat zien hoe via subliminale boodschappen muziek wordt gebruikt om producten aan tieners te verkopen.

9. Jay & Silent Bob Strike Back
Met: Jason Mewes, Kevin Smith, Jason Lee
Regie: Kevin Smith
Jay & Silent Bob Strike Back behoort niet tot mijn favoriete werk van Kevin Smith, maar toch kan ik wel heel erg genieten van het zien van de verschillende personages uit zijn eerdere werk in één film. Het is vooral fijn om Jason Lee weer te zien als Brodie van Mallrats en Banky van Chasing Amy. Snoochie boochies!

8. Serendipity
Met: John Cusack, Kate Beckinsale, Jeremy Piven
Regie: Peter Chelsom
Als je er teveel over na gaat denken dan is het heel fout waar de hoofdpersonen uit Serendipity mee bezig zijn, maar verder is dit een zoete romcom over lotsbestemming met charmante rollen van Kate Beckinsale en John Cusack.

7. Das Experiment
Met: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski
Regie: Oliver Hirschbiegel
Indrukwekkende psychologische thriller gebaseerd op Philip Zimbardo’s spraakmakende Stanford prison experiment. De vrijwilligers worden opgesplitst in 2 groepen: gevangenen en bewakers. Al snel loopt dit scenario uit de hand. Met een sterke Moritz Bleibtreu in de hoofdrol.

6. Legally Blonde
Met: Reese Witherspoon, Selma Blair, Luke Wilson
Regie: Robert Luketic
Reese Witherspoon is het stralende middelpunt in deze frisse komedie en zij is perfect als het toch niet zo domme blondje Elle Woods. Het verhaal is simpel, maar grappig en heeft zijn scherpe momenten.

5. Bridget Jones’s Diary
Met: Renée Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth
Regie: Sharon Maguire
Charmante romcom over de eeuwige Britse single gal Bridget Jones, uitstekend en zonder enige gêne neergezet door Renée Zellweger. Ook Hugh Grant en Colin Firth zijn goed op dreef als haar love interests. Ja, Bridget, I like you, just as you are.

4. A Knight’s Tale
Met: Heath Ledger, Shannyn Sossamon, Paul Bettany
Regie: Brian Helgeland
A Knight’s Tale is wat mij betreft één van de verrassingen van 2001. Heath Ledger en Shannyn Sossamon stralen als wannabe ridder William en zijn geliefde Jocelyn. De heerlijke soundtrack bestaat uit classic rock en past onverwachts perfect bij de middeleeuwse setting.


3. Black Hawk Down
Met: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Orlando Bloom
Regie: Ridley Scott
Black Hawk Down is een sterke en in mijn beleving ondergewaardeerde oorlogsfilm. Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu is vakkundig in beeld gebracht door Ridley Scott. Daarnaast is het ook leuk om alle bekende gezichten in deze film te spotten, zoals Tom Hardy, Nikolaj Coster-Waldau en Hugh Dancy.

2. The Royal Tenenbaums
Met: Gene Hackman, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow
Regie: Wes Anderson
Hoewel ik niet zo’n fan ben van Wes Andersons werk, kan ik zijn The Royal Tenenbaums wel waarderen. Het verhaal van de disfunctionele familie Tenenbaum wordt quirky gebracht, maar niet te quirky en de cast is geweldig.

1. Donnie Darko
Met: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore
Regie: Richard Kelly
“28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds. That is when the world will end.” Richard Kelly heeft het succes van Donnie Darko nooit kunnen evenaren, maar hij mag nog steeds trots zijn dat hij zo’n sterke en originele film heeft weten af te leveren. Plus, Jake Gyllenhaal laat hier al zien wat een talentvolle en interessante acteur hij is.

Meer lijstjes:
Top 10 van 2000
Top 10 van 1999
Top 10 van 1998
Top 10 van 1997
Top 10 van 1996

Wat is jouw favoriete film van 2001?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

8 reacties

 1. Oew ja, The Royal Tenenbaums. Daarnaast vind ik Amélie, A Beautiful Mind en Das Experiment erg goed. En uiteraard ook jouw nummer 1: Donnie Darko

  1. Ik heb Amélie nog steeds niet gezien. Goed voor een toekomstige Blindspot challenge. 😉

 2. Oh my! A Knights Tale for sure! ?? Zo ontzettend leuk die film, fijne acteurs en een bijzonder fijne soundtrack.

  1. Helemaal mee eens 😀

 3. Helemaal eens met je nummer 1 en leuk om A Knight’s Tale ook te zien, heb ik ook van genoten. Royal Tenenbaums deed me niets, maar nu ik Anderson de laatste jaren steeds meer waardeer moet ik die film nog een kans geven. 10,7, 6 en 5 heb ik niet gezien…

  1. Ik heb juist het gevoel dat ik Anderson steeds minder waardeer met de jaren. Toegegeven, ik heb nog niet al zijn werk gezien dus misschien moet ik hem nog een kans geven 😉

 4. Ik heb altijd met warme gevoelens gedacht over Serendipity maar toen ik de film rond de laatste kerstdagen nog een keer zag bleef er niet zo heel veel meer van over. Nog wel leuk maar dat magische uit 2001 had ik niet meer helaas….

  Josie & the Pussycats vind ik een opmerkelijke keuze want in mijn beleving was deze helemaal niet zo grappig.

  Als je de vraag aan mij zou stellen zou ik in mijn Top 10 opnemen (random order).
  – The Lord of the Rings
  – Donnie Darko
  – Black Hawk Down
  – The Others
  – Spirited Away
  – Y Tu Mama Tambien!
  – Amelie
  – Vanilla Sky
  – Moulin Rouge!
  – Monsters, Inc.

  Als ik er zo eens op terug kijk is 2001 een heel lekker filmjaar geweest!

  1. Ja, smaken verschillen he? Ik heb weer niets met Vanilla Sky en Moulin Rouge. 🙂

   Maar 2001 is idd een prima filmjaar! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *