Wow, het is alweer bijna 10 maanden geleden dat ik mijn top 10 films van 1999 had gepubliceerd. Tijd vliegt! Tijdens het samenstellen van mijn top 10 van 2000 viel het mij op dat er in dat jaar een hoop slechte films waren uitgebracht. Teen movies waren nog hot in die tijd, maar de films die we kregen waren behoorlijk slecht (Down to You, Whatever It Takes). Maar ook van niet tienerfilms als Mission: Impossible II, Keeping the Faith en Pitch Black werd ik niet enthousiast. En uh… unpopular opinion: ik heb helemaal niets met Best Picture winner Gladiator. Maar welke films bevinden zich dan wel in mijn top 10 van 2000?

(Persoonlijk vind ik het echt een zwak lijstje. Alleen mijn #1 zou hoog eindigen in mijn favoriete films of all time lijst.)

poster-battleroyale10. Battle Royale
Met: Chiaki Kuriyama, Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda
Regisseur: Kinji Fukasaku
Voor The Hunger Games was er Battle Royale, een film over Japanse scholieren die gedwongen worden om elkaar af te maken tot er een winnaar over is, anders gaan ze allemaal dood. Doordat de film de glamour van The Hunger Games mist, maakt het verhaal meer indruk.

poster-highfidelity9. High Fidelity
Met: John Cusack, Jack Black, Tim Robbins
Regisseur: Stephen Frears
Ik moet bekennen dat ik High Fidelity al heel lang niet heb gezien, maar ik denk altijd met een positief gevoel terug aan de film. John Cusack speelt muziekwinkeleigenaar Rob die graag top 5 lijstjes maakt en net gedumpt is door zijn vriendin. Een leuke muzikale film die de doorbraak betekende voor Jack Black.

poster-centerstage8. Center Stage
Met: Amanda Schull, Zoe Saldana, Peter Gallagher
Regisseur: Nicholas Hytner
Ik heb een zwak voor deze balletfilm. Center Stage komt niet in de buurt van het niveau van Black Swan, maar het is wel een vermakelijke zit. Ik kan niet naar Canned Heat van Jamiroquai luisteren zonder te denken aan die laatste dansscène van de film.

poster-scarymovie7. Scary Movie
Met: Anna Faris, Jon Abrahams, Regina Hall
Regisseur: Keenen Ivory Wayans
Ik hou van horror, maar ik kan er ook wel om lachen hoe Scary Movie juist weer horrorfilms op de hak neemt. Plus, dankzij Scary Movie hebben we kennis kunnen maken met het komische talent van Anna Faris.

poster-scream36. Scream 3
Met: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette
Regisseur: Wes Craven
Ik ben een grote fan van de Scream films, maar ik moet toegeven dat Scream 3 een stuk minder sterk is dan de andere 3 delen. Toch kan ik nog steeds met veel plezier naar de film kijken, met name door de fijne cast, al maakt het verschrikkelijke kapsel van Courteney Cox het soms moeilijk.


poster-erinbrockovich5. Erin Brockovich
Met: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart
Regisseur: Steven Soderbergh
Julia Roberts won een Oscar voor haar sterke hoofdrol in Erin Brockovich. Het waargebeurde verhaal is eigenlijk vrij standaard, maar met de charme van Roberts en onder de regie van Steven Soderbergh is het toch een fijne film geworden.

poster-bringiton4. Bring It On
Met: Kirsten Dunst, Jesse Bradford, Eliza Dushku
Regisseur: Peyton Reed
Ik heb Bring It On al te vaak gezien, maar deze komedie over cheerleaders die een grote competitie willen winnen, blijft leuk. Kirsten Dunst laat zich van haar zonnigste kant zien als head cheerleader Torrance en Jesse Bradford was echt super cute back in the day (niet dat hij er nu slecht uitziet).

poster-finaldestination3. Final Destination
Met: Devon Sawa, Ali Larter, Seann William Scott
Regisseur: James Wong
Ik ben niet alleen fan van de Scream films, maar ook van de Final Destination films. Toen ik het eerste deel in de bios zag, had ik niet verwacht dat het zou uitgroeien tot een succesvolle franchise. De eerste FD heeft een veel serieuzere toon dan de sequels, maar dat maakt de film juist onheilspellender.

poster-rememberthetitans2. Remember the Titans
Met: Denzel Washington, Will Patton, Donald Faison
Regisseur: Boaz Yakin
Remember the Titans is één van mijn favoriete feel good movies, al worden er wel serieuze thema’s aangesproken. En de ‘Ain’t No Mountain High Enough’ scène (met een jonge Ryan Gosling!) is eigenlijk al reden genoeg voor een top 10 notering voor Titans.

poster-almostfamous1. Almost Famous
Met: Patrick Fugit, Jason Lee, Kate Hudson
Regisseur: Cameron Crowe
Voor mij was het al snel duidelijk dat Almost Famous op #1 zou komen. Net als Remember the Titans is dit ook een fijne feel good movie. Cameron Crowe herleeft met de film zijn jeugd als jonge reporter voor Rolling Stone, Kate Hudson schittert als band aid Penny Lane en de film heeft een heerlijke soundtrack.

Meer lijstjes:
Top 10 van 1999
Top 10 van 1998
Top 10 van 1997
Top 10 van 1996

Wat is jouw favoriete film van 2000?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

15 reacties

 1. Mijn favoriet van dat jaar is denk ik wel Memento, gevolgd door Billy Elliot en Snatch. Op zich toch nog een best mooi jaar vind ik. Gladiator is een film die in mijn jeugd heel hoog stond op mijn lijstje met favoriete films. Nu ik wat ouder ben is dat ook niet meer het geval 🙂

  1. Misschien ging het daar bij mij mis, want ik heb Billy Elliot en Snatch nog steeds niet gezien. Memento wel ooit, maar net als met Gladiator had ik ook niet veel met deze film.

   1. Oeh Billy Elliot vond ik destijds ook erg goed 🙂

 2. Battle Royale staat bij mij wel in het lijstje van mijn favoriete films aller tijden <3 En hoewel ik Bring it On enorm vaak heb gekeken als tiener, ben ik deze film nu toch echt wel een beetje zat..

  1. Ik heb Bring It On al een tijdje niet meer gezien. Misschien kan ik nu op een meer nostalgische manier aan de film terugdenken 😉

 3. Jezus, ik heb maar één film gezien. Waardeloos haha. In die tijd was ik natuurlijk ook nog helemaal niet met film bezig (ik was 6), maar het is nu toch wel tijd voor een inhaalslag haha!

  1. Ik ben wel benieuwd welke film je dan wel hebt gezien. 🙂

 4. Aantal films die ik zelf ook erg goed vind, vooral High Fidelity! Denk dat ik zelf ook films als Gladiator, Cast Away, Requiem for a Dream en Shaft (vanwege de fantastische rol van Jeffrey Wright als Peoples Hernandez) zou overwegen….

  1. Requiem for a Dream vind ik een goede film en een betere film dan een hoop andere titels op mijn lijstje, maar ik werd er zo depressief van dat ik het nooit meer wil zien!

   Cast Away en Shaft heb ik niet gezien. Hoe ik Cast Away in de afgelopen 16 jaar nooit gezien heb blijft een raadsel. :s

 5. Center Stage en Bring it On <3

  1. Ik wist wel dat ik mijn teen movie love met jou kon delen! 🙂

 6. Brr, it’s cold in here. There must be some toros in the atmosphere!
  Bring It On was voor mij altijd wel een guilty pleasure maar zou hoogstwaarschijnlijk niet in mijn Top 10 eindigen.

  Almost Famous daarentegen zeker wel samen met andere toppers als Gladiator, Memento, X-Men, Requiem for a Dream, Heigh Fidelity, Traffic, Cast Away en Billy Elliott. Maar wat doe ik dan met O Brother Where Art Thou?, Frequency en Unbreakable? Keuzes, keuzes, keuzes.

 7. […] Dawn: The Series • Film Bekentenissen Blogathon • Prison Break revival trailer • Lijstje: top 10 films van 2000 • Scream seizoen 2 start 31 mei op Netflix • Team Cap? 5 redenen om voor team Chris Evans […]

 8. […] lijstjes: • Top 10 van 2000 • Top 10 van 1999 • Top 10 van 1998 • Top 10 van 1997 • Top 10 van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *