Na 1996 en 1997 zijn we nu bij mijn top 10 films van 1998 beland. Een pittig jaar om een top 10 lijst van te maken, want in tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn er maar weinig films die ik echt leuk of goed vind. Ik heb weinig met veel populaire titels uit dit jaar, zoals Out of Sight, The Truman Show, Pleasantville, The Wedding Singer, Rushmore, The Horse Whisperer en The Big Lebowski. Wat blijft er dan nog over? Een hoop horror op dit lijstje.

10) Ever After: A Cinderella Story
everafter001Met: Drew Barrymore, Anjelica Huston, Dougray Scott
Regisseur: Andy Tennant
Het bekende sprookje over Assepoester, maar dan met een twist. Drew Barrymore zet als Danielle een stoere Cinderella neer die niet zomaar over zich heen laat lopen en zelfs haar prins weet te redden uit een lastige situatie. Ever After is een behoorlijk charmant en romantisch filmpje met een stralende Barrymore.

9) Halloween: H20
halloweenh20-001Met: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett, Michelle Williams, Joseph Gordon-Levitt
Regisseur: Steve Miner
Halloween was een stervende franchise, maar toen slashers een comeback maakten dankzij Scream werd besloten om Halloween ook weer hip te maken. Met de terugkeer van Jamie Lee Curtis als Laurie Strode, een cast volle frisse gezichten (filmdebuut van Josh Hartnett!) en een script van horror held Kevin Williamson was Michael Myers eventjes weer hot. Dit is mijn favoriete deel om te rewatchen.

8) American History X
americanhistoryx001Met: Edwart Norton, Edward Furlong, Fairuza Balk
Regisseur: Tony Kaye
American History X vind ik een goede film, maar het is ook een film die ik niet vaker hoef te zien (denk ook aan Requiem for a Dream). Dit is ook de reden waarom American History X niet hoger staat op dit lijstje. Het is inmiddels zo’n 15 jaar geleden dat ik de film heb gezien dus inhoudelijk kan ik er weinig over zeggen, behalve dat Edward Norton een fantastische rol speelde.

7) Deep Rising
deeprising001Met: Treat Williams, Famke Janssen, Anthony Heald, Jason Flemyng
Regisseur: Stephen Sommers
Een jaar voordat Stephen Sommers een grote hit scoorde met The Mummy kwam hij met een andere zeer vermakelijke monster film genaamd Deep Rising. Onze Famke Janssen speelt een juwelendief aan boord van een luxe schip die te grazen wordt genomen door een zeemonster. Deze film is een guilty pleasure die ik altijd kijk wanneer ik de film tegen kom op TV, ook al heb ik de film op DVD.

6) The Faculty
thefaculty001Met: Josh Hartnett, Elijah Wood, Jordana Brewster, Clea DuVall
Regisseur: Robert Rodriguez
Horror was hot in deze periode dankzij Kevin Williamson, de man achter Scream. Hij schreef ook The Faculty, een tienervariant van Invasions of the Body Snatchers. De film heeft een gigantische cast waar ook Famke Janssen en Salma Hayek in te vinden zijn en is van begin tot eind so much fun!

5) Wild Things
wildthings001Met: Kevin Bacon, Matt Dillon, Neve Campbell, Denise Richards
Regisseur: John McNaughton
De goedkope sequels doen Wild Things helaas geen eer aan. De film heeft misschien een slechte reputatie, maar is scherper dan je zou verwachten. Wild Things zit vol manipulatie, twists en is trashy fun – op een goede manier dus! Acteurs als Matt Dillon en Kevin Bacon snappen in wat voor soort film ze zitten en lijken veel lol te hebben met hun rollen.

4) There’s Something About Mary
theressomethingaboutmaryMet: Ben Stiller, Cameron Diaz, Matt Dillon
Regisseur: Farrelly Brothers
Ik ben geen fan van het werk van de gebroeders Farrelly en eigenlijk ook niet van Ben Stiller. Maar met There’s Something About Mary leveren de mannen toch een grappige komedie af, waarin niet alleen gross out humor in zit, maar ook hart. En Cameron Diaz is onweerstaanbaar als de vrouw waar alle mannen gek op zijn.

3) Urban Legend
urbanlegend001Met: Alicia Witt, Jared Leto, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson, Robert Englund
Regisseur: Jamie Blanks
Urban Legend is één van mijn all time favorite slashers. Totaal geen populaire keus voor de #3 van 1998, maar voor mij blijft de film leuk. Ten eerste: ik hou van broodje aap verhalen dus een slasher die gebruik maakt van urban legends vind ik helemaal top. En ten tweede: Urban Legend heeft een leuke cast weten te verzamelen inclusief horror legende Robert Englund en een cameo van Brad Dourif. Een film die voor mij niet saai wordt verdient het om hoog te eindigen.

2) Lola rennt
lolarennt001Met: Franka Potente, Moritz Bleibtreu
Regisseur: Tom Tykwer
Lola heeft 20 minuten de tijd om haar vriend Manni te helpen aan 100.000 DM anders gaat hij een winkel beroven. Wat is de uitkomst van dit verhaal wanneer Lola net iets anders overkomt in die 20 minuten tijd? Deze energieke film laat 3 verschillende versies hiervan zien zonder dat de film saai wordt. Eén van mijn favoriete Duitse films met een enerverende Franka Potente in de titelrol.

1) Saving Private Ryan
savingprivateryan001Met: Tom Hanks, Matt Damon, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg
Regisseur: Steven Spielberg
Shakespeare in Love won de Oscar voor Best Picture, maar van mij had die naar Saving Private Ryan mogen gaan. Een indrukwekkende oorlogsfilm met een uitstekende Tom Hanks, een goede supporting cast en prachtige cinematografie.

Wat is jouw favoriete film van 1998?

Bekijk ook:
Top 10 films van 1997
Top 10 films van 1996

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

12 reacties

 1. Het verbaast me hoe weinig ik van deze films gezien heb, slechts 4! Maar ben blij dat Lola Rennt er in staat, dat is echt een hele goede film.

  1. Het verbaast mij niet, want je houdt niet van horror :p

   Dan ga ik Lola Rennt misschien nog tegenkomen in je top 100?

 2. Ik heb ze wel allemaal gezien en uit dit overzicht blijkt wel jouw voorliefde voor horror. Mocht ik een Top 10 overzicht moeten maken voor 1998 dan zou deze behoorlijk afwijken.

  Ik zou Saving Private Ryan, American History X en Lola Rennt wel noemen maar ook The Big Lebowski, The Truman Show, Dark City, The Thin Red Line, Great Expectations, Festen en Lock, Stock & Two Smoking Barrels.

  1. Ik heb zeker een voorliefde voor horror, maar eigenlijk vond ik 1998 maar een zwak filmjaar. Alle bovengenoemde films in mijn intro heb ik gezien, maar had ik weinig mee. The Thin Red Line en Lock, Stock & Two Smoking Barrels heb ik niet gezien. Dan blijft er weinig over om mijn top 10 mee te vullen. 1999 is mijn favoriete filmjaar en als de horrorfilms van ’98 in ’99 waren released dan kwamen de meeste films niet in mijn top 10 voor.

  2. Festen: wat een briljante film is dat. Die zou bij mij waarschijnlijk op één staan van dat jaar.

 3. Jaaa, The Faculty! Ik zag deze film eens op TV en vond hem zo gaaf dat ik ‘m wou huren (hoe oldskool) maar ik was destijds nog geen 16 dus dat lukte niet. 🙁 Halloween H20 vind ik ook super, gelukkig beter dan de overige Halloween sequels. Saving Private Ryan heb ik alsnog niet gezien, het is verschrikkelijk maar ik ben niet van de oorlogsfilms dus ik wacht wel tot de film toevallig tijdens een saaie avond op TV komt. 😛

  Ik heb niet echt een favoriet uit 1998, maar voor het volgende jaar heb ik m’n antwoorden al klaar!

  1. Haha dat was zeker oldskool! :p

   Ik denk dat 10 Things I Hate About You in je lijstje van ’99 staat! In de mijne ook 😉

 4. Leuke lijst! Wat ik vooral leuk vind aan films uit deze jaren, is hoe acteurs van nu toen al als jonkies in films verschenen (zoals dus Elijah Wood etc). Mijn favorieten uit de lijst zijn Lola rennt, American History X en Saving Private Ryan, maar ik zal ook weer eens een horrorfilm opzetten om de jaren ’90 weer even te laten terugkomen 😀

  1. Thanks! Haha ja ik mis de ’90s wel eens dus fijn dat we die tijd kunnen herbeleven via films 😀

 5. Lola Rennt heb ik pas nog gezien 🙂 En American History X… oh… wat een fantastische film! Briljant.

 6. […] lijstjes: • Top 10 van 1999 • Top 10 van 1998 • Top 10 van 1997 • Top 10 van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *