Reviews

A Quiet Place: Day One (2024) recensie

poster A Quiet Place: Day OneDe doodzieke Sam (Lupita Nyong’o) bevindt zich in New York wanneer de aliens op aarde landen. Samen met Eric (Joseph Quinn) en haar kat Frodo probeert ze zo stil mogelijk de stad te doorkruisen, op zoek naar acceptatie, vrijheid en pizza.

Beoordeling
In de eerste twee A Quiet Place films is de buitenaardse invasie al een tijdje aan de gang en hebben de personages hun weg gevonden om doodstil met de omstandigheden om te gaan. Ik had verwacht dat A Quiet Place: Day One over het begin van die invasie zou gaan. Meer chaos, meer alien actie, meer bloed. Wat ik kreeg is een drama over een doodzieke vrouw die haar sterfelijkheid probeert te accepteren, en ook nog eens moet dealen met agressieve aliens. Mensen, ik was hier niet klaar voor, anders had ik wel tissues meegenomen.

Day One begint met de meeste trieste opening sinds Up (2009). Sam is uitbehandeld en verblijft in een hospice. Met een aantal medebewoners en verpleger Reuben (Alex Wolff van Hereditary) gaat ze New York in om een voorstelling te bezoeken, wanneer alle alien ellende begint. Er volgen een aantal spannende scènes waarbij je zelf bijna je adem inhoudt om geen geluid te maken. Djimon Hounsou uit A Quiet Place Part II duikt op om de films in deze franchise met elkaar te verbinden. Maar het wordt pas echt emotioneel als Stranger Things-ster Joseph Quinn verschijnt. Samen met Lupita Nyong’o vormt hij het hart van de film en helpt hij Sam om haar lot te accepteren.

Michael Sarnoski vervangt John Krasinksi in de regiestoel voor Day One. Hij maakt eerder drama Pig met Nicolas Cage en Alex Wolff. Misschien een aparte keuze voor een film als deze, maar hij is wel iemand die een intiem verhaal weet neer te zetten. Dat maakt Day One juist memorabel. Lupita Nyong’o laat weer zien wat een sterke actrice ze is. Ze heeft goed samenspel met Quinn, al had zijn rol beter uitgewerkt mogen worden. Djimon Hounsou is altijd top, maar wordt nooit genoeg ingezet (zie ook: Shazam, Captain Marvel, Furious 7). Tot slot nog wat liefde voor Wolff, die veel met zijn kleine rol weet te doen. Wat mij betreft één van de betere acteurs uit zijn generatie, maar helaas ondergewaardeerd.

Conclusie
Fans van A Quiet Place die meer over de aliens te weten willen komen of actie willen zien, worden misschien teleurgesteld door deze prequel. Ik vind Day One juist een aanrader door de intimiteit van het verhaal en de mooie acteerprestaties.

4 sterren

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. De acteerprestaties waren zeker goed, de film was ook zeker niet slecht. Maar de intensiteit die A Quiet Place en A Quiet Place II hadden ontbreken hier totaal. Er wordt gepoogd met die onderwater scenes om dit te doen, maar mislukte in mijn ogen wel. De kat is echt de grootste stoorzender uit de film en voegt volledig 0,0 toe. Ik bedoel ik heb nog nooit zo’n stille kat meegemaakt en lekker duiken met een kat onderwater? Yeah, right. Ik kwam op 3 sterren uit, omdat ik mij wel had vermaakt maar de 4,5 sterren van deel 1 en 2 worden niet gehaald. De film mag nog niet in de schaduw van het blu-ray doosje van deel 1 en 2 staan, althans… dat is mijn mening dan weer.

    1. Ik snap wat je bedoelt over de kat. Dat vraagt wel wat suspension of disbelief. Maar die scène met Alex Wolff op de grond, die vond ik wel intens. Had verwacht dat hij toen zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *