In Sublime zetten we een uitzonderlijke performance van een acteur of actrice in de spotlight. Deze performance kan van een film of serie zijn, maar hoeft geen recente performance te zijn. In deze editie kijken we naar Jennifer Carpenter en haar rol in de serie Dexter.

In Dexter volgen we seriemoordenaar Dexter Morgan (Michael C. Hall) die alleen andere criminelen doodt. Carpenter speelt Debra Morgan die de eerste seizoenen niets afweet van de bijzondere ‘hobby’ van haar geadopteerde broer. Deb start de serie als politie agente, maar schopt het in de loop van de serie tot lieutenant. Niet alleen bij Deb zien we groei in de serie, maar ook bij Carpenter zelf.

LET OP: SPOILERS VOOR DE SERIE DEXTER

Jennifer Carpenter is een goede actrice, maar er zijn momenten in de serie geweest waarin ze laat zien een uitstekende actrice te zijn. In seizoen 4, na de dood van haar lover Lundy in de aflevering “Dex Takes a Holiday” (#4.04) laat Carpenter dit al zien. Maar zij schittert pas echt in seizoen 7 wanneer zij erachter is gekomen dat haar broer eigenlijk een seriemoordenaar is. Je ziet de angst en de verbijstering en het conflict waar Deb als lieutenant mee worstelt. Dexter is haar broer, maar als lieutenant moet zij criminelen oppakken. Carpenter speelt op prachtige wijze de breakdown van Deb en telkens weer wanneer zij zich opnieuw dingen realiseert over haar broer, bijvoorbeeld dat hij indirect verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw Rita.

Hier een klein stukje van de aflevering “Are you…?” (#7.01) wanneer Deb ontdekt dat Dexter Travis Marshall heeft gedood, al geeft de scène niet voldoende weer hoe goed Carpenter wel niet is.

In tegenstelling tot haar tegenspeler Michael C. Hall is Carpenter nooit genomineerd geweest voor een Golden Globe of Emmy terwijl Hall meerdere nominaties heeft gekregen. Hoewel Hall altijd goed is, is hij qua performance nooit boven zichzelf uitgestegen zoals Carpenter heeft laten zien. Hoewel we niet veel van Carpenter hebben gehoord sinds het einde van Dexter in 2013, hoop ik dat zij snel weer een goede rol scoort waarin zij laat zien wat ze allemaal in huis heeft.

Opmerking: ik heb het laatste seizoen van Dexter, seizoen 8, nog niet gezien.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Jennifer Carpenter speelt echt een hele goede rol in Dexter. Hoewel het niveau van de serie vanaf seizoen 4 daalt is het haar personage dat zich op een geloofwaardige manier door blijft ontwikkelen. Jammer dat ze inderdaad na Dexter nauwelijks meer te zien is geweest.

    N.B. Het laatste seizoen van Dexter is tergend slecht. De rode draad van het verhaal is goed genoeg voor 6 afleveringen en niet het gehele seizoen. De laatste 2 afleveringen zorgen voor één van de slechtste series finales die ik ooit heb gezien.

    1. Ohjee, dat belooft niet veel goeds! Ik ga wel kijken, omdat ik wil zien hoe het afloopt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *