poster-freaksVeel is al geschreven over Freaks, de cult/horror klassieker van regisseur Tod Browning. En na de zoveelste vraag over de film bij QuizUp heb ik de film dan ook eindelijk gekeken.

Het verhaal
Het verhaal draait om de artiesten van een rondreizend circus met misvormde en/of gehandicapte mensen, ofwel freaks genoemd. De kleine, maar welvarende Hans (Harry Earles) wordt verliefd op de mooie trapezeartieste Cleopatra (Olga Baclanova). Zij trouwt met hem, maar is eigenlijk alleen op zijn geld uit. Samen met haar lover Hercules (Henry Victor) besluit ze Hans te vergiftigen om zijn geld te krijgen. Wanneer de titulaire “freaks” hier achter komen, besluiten ze wraak te nemen.

Beoordeling
Het is inmiddels 82 jaar geleden dat Freaks werd uitgebracht. In die tijd was Freaks een behoorlijk controversiële film. Browning, die zelf een circus achtergrond heeft, heeft echte “freaks” gecast voor de titulaire rollen. Dit viel in die tijd niet goed in de smaak. Er werd behoorlijk geknipt in de film waardoor Freaks maar 64 minuten duurt. De film betekende ook het begin van het einde voor Brownings carrière.

Tegenwoordig is film niet meer zo schokkend en wordt Freaks juist erg omarmd door liefhebbers. Zo heeft Freaks een 8 op IMDB. Ik deel de liefde voor de film niet. Ik vond de film juist een beetje saai (en dat voor een film van 64 minuten!) en tegenstrijdig met Brownings eigen standpunt. Browning heeft veel sympathie voor de “freaks”, getuige zijn boodschap aan het begin van de film. Zijn doel is om te laten zien dat de “normale” mensen, Cleopatra en Hercules, de echte monsters van het verhaal zijn. Toch lijkt hij zich meer bezig te houden met het exploiteren van de bijzonderheden van de “freaks” dan het verhaal zelf. *SPOILERS VOOR EEN 82 JAAR OUDE FILM* En aan het eind van de film straffen de “freaks” Cleopatra door haar te verminken en een freak van haar te maken. Is dit dan geen monsterlijke daad? Uiteraard verdient zij het om gestraft te worden voor haar daden, maar dit gaat wel erg ver. Misschien is de boodschap dan toch dat “freaks” en “normale” mensen niet veel van elkaar verschillen?

rating-3stars

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *