poster Saw XIn deze nieuwste Saw film, dat zich afspeelt tussen deel 1 en 2, gaat de doodzieke John Kramer (Tobin Bell) naar Mexico voor een experimentele medische behandeling. Wanneer hij ontdekt dat hij belazerd is, beginnen de spelletjes pas echt.

Beoordeling
De Saw franchise leek in 2010 geëindigd te zijn met Saw 3D, het zevende deel. In 2017 volgde prequel Jigsaw en in 2021 spinoff Spiral met Chris Rock en Samuel L. Jackson. En zo zijn we inmiddels beland bij het tiende deel, Saw X. Hoewel John en Amanda al een aantal films geleden het loodje hebben gelegd, zijn ze wijselijk teruggebracht voor dit deel. De makers hebben er goed aan gedaan Saw X te laten plaatsnemen tussen de eerste twee delen, als een soort side quest. Hierdoor hoef je niet up-to-date te zijn met alle films en zien we de personages terug waar we graag meer van willen zien.

Ik waardeer dat de makers de inmiddels 81-jarige Tobin Bell de kans hebben gegeven om te schitteren in Saw X. Hij weet de eerste helft van de film, dat meer lijkt op een drama, goed te dragen. Ik had echt met John te doen en dat is knap gezien… alles wat hij als Jigsaw heeft gedaan. De tweede helft draait om de traps en Johns versie van gerechtigheid. Er zitten een aantal aardige traps tussen, maar ik had ook het gevoel dat we in herhaling vielen. Hierbij moet je meer denken aan time management dan de traps zelf. De laatste trap, voor de leider van de medische scammers (Synnøve Macody Lund), was een teleurstelling. Deze Cecilia was overigens wel een interessante tegenpartij voor John en werd goed neergezet door Lund. Saw veteraan Shawnee Smith deed het weer prima als Amanda.

Hieronder nog een SPOILER!

We konden zijn stem al in de trailer en film horen, maar Hoffman (Costas Mandylor) is pas tijdens een mid-credits scène te zien. Ik hoop dat, als we een Saw 11 krijgen, we dan meer van hem gaan zien! Maar ik was al heel blij met deze cameo. /SPOILER

Conclusie
Saw X is één van de betere Saw films, mede dankzij een sterke performance van Tobin Bell. De film voelt als een cadeautje voor de fans.

3,5 sterren

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *