poster-oldboy2003Na 15 jaar opgesloten te hebben gezeten in een nep hotelkamer wordt Oh Dae-su (Choi Min-sik) vrijgelaten. Hij is uit op wraak, maar hij weet niet waarom hij gevangen werd genomen en door wie. Ondertussen probeert hij ook zijn dochter terug te vinden.

Beoordeling
Oldboy is een veelgeprezen Zuid-Koreaanse film van regisseur Chan-wook Park. Ik had de Amerikaanse remake met Josh Brolin gezien voor het origineel waardoor de twist niet meer als een verrassing kwam. Hierdoor verloor de film voor mij een klein beetje zijn impact, maar op zichzelf is de originele Oldboy een verrassende film en natuurlijk de superieure versie. Net als Oh Dae-su weet je als kijker niet waarom hij gevangen werd genomen en Park leidt de kijker op vakkundige wijze door het mysterie heen naar een gruwelijke ontknoping. Al vind ik dat de dader wel erg ver gaat voor zijn wraak zonder eigen verantwoordelijkheid te nemen voor wat er gebeurd is.

Choi Min-sik speelt een ijzersterke hoofdrol. Naar mijn gevoel was zijn personage er slechter aan toe na jarenlange gevangenschap dan Brolins personage in de remake wat de film realistischer maakt. Het is een pittige rol die fysiek en emotioneel veel van Min-sik vraagt, maar hij speelt het fantastisch. Ook de rest van de cast speelt goed, maar laten we eerlijk zijn: Min-sik owns deze film.

Conclusie
Oldboy is een moderne klassieker. Laat je niet afschrikken door het moeten lezen van ondertiteling.

rating-4halfstars

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

7 reacties

  1. Inderdaad een fantastische film…en inderdaad dat einde. Heb bewust de remake niet gekeken. Zoveel aan deze film dat je bij blijft. De vechtscene in de gang is erg knap gemaakt en ook het feit dat Choi Min-Sik echt een levende octopus heeft gegeten is echt een voorbeeld hoe ver hij bereid is te gaan voor z’n rollen. Deze behoort voor mij tot één van de beste Zuid Koreaanse films.

  2. Sluit me helemaal bij Nostra aan. Filmparel! Dat is ook de voornaamste reden waarom ik me ook nog niet heb gewaagd aan de US remake.

  3. Ik ben geen liefhebber van Aziatische cinema…. Maar… Ik maak voor Oldboy graag een uitzondering. Wat een bizarre film in positieve zin dan. Geweldig geacteerd, intens, verbazingwekkend, vermakelijk. Echt een aanrader.

    1. Waarom hou je niet van Aziatische cinema Paul?

      1. Het doet mij gewoon niets. Misschien omdat ik het vaak te overdreven vind en ik nooit kan zien of horen dat ze boos, vrolijk of verliefd zijn. Vaak zien de settings er wel goed uit en ook de special effects zijn altijd op orde, maar dat is voor mij niet genoeg. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen hoor. Oldboy is er daar een van.

  4. Dit is zo goed. Ik ga hem vanavond gelijk weer herkijken!

  5. […] Chan-wook Park gaf ons eerder de moderne klassieker Oldboy en een persoonlijke favoriet van mij, het mysterieuze Stoker. Met The Handmaiden levert hij opnieuw […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *