De Israëlische film Mountain draait vanaf vandaag in filmtheaters. Dankzij Triple P Entertainment mocht ik de film bekijken en vind je hieronder mijn recensie.

Het verhaal
Jeruzalem. De jonge orthodoxe Zvia woont met haar man en vier kinderen bij het joodse kerkhof op de Olijfberg. Haar man is leraar en diep religieus. Als Zvia overdag alleen is wandelt ze op het kerkhof, de begraafplaats van zowel joden, christenen als moslims. Ze maakt een praatje met de Arabische grafdelver en met de toeristen. Het frustreert haar mateloos dat ze niet meer wordt begeerd door haar man. Overmand door eenzaamheid en verstoken van elke vorm van intimiteit sluit Zvia stiekem het huis uit om op het kerkhof in het donker rond te dolen. ’s Nachts is het kerkhof het territorium van dronken zwervers, prostituees en drugdealers. Als ze getuige is van een seksscène, is ze compleet van streek. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. Een wereld die iets in haar losmaakt en haar zowel afschrikt als aantrekt. Ze gaat deze verborgen kant van de berg verkennen, terwijl ze overdag probeert de normale, vrome huisvrouw te zijn. Totdat ze het uiteindelijk niet meer kan opbrengen.

Beoordeling
Tussen alle horrorfilms en Netflix door kijk ik af en toe ook wel eens iets wat niet helemaal in mijn straatje past. In dit geval hebben we het over drama Mountain waarin Hebreeuws wordt gesproken. Ondanks een speelduur van maar 83 minuten, voelde de film soms aan als een lange zit. Mountain is een behoorlijke slow burn. Regisseuse Yaelle Kayam bouwt de spanning langzaam en tegen het einde aan effectief op. De Protagonisten verwoorden het mooi en noemen het onderhuidse spanning dat nooit echt tot uitbarsting komt. Dat laatste klopt ook. Ik zat te wachten op een ontknoping die niet kwam en daardoor liet Mountain mij met een enigszins onbevredigend gevoel achter. Iets wat hoofdpersonage Zvia waarschijnlijk zal herkennen. Zvia wordt sterk gespeeld door Shani Klein. We hoeven haar woorden niet eens te verstaan, want met haar ogen en lichaamstaal brengt zij de gevoelens waar Zvia mee worstelt goed over.

Conclusie
Mountain is een bedachtzaam drama dat je langzaam meesleurt in de wereld van hoofdpersoon Zvia.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

4 reacties

  1. Mooie recensie Gwen en dank voor de link 🙂

    1. Dankjewel en geen probleem! 🙂

  2. Ik heb echt wel genoten van deze film. Traag is het wel, maar erg boeiend des te meer.

    1. Ja, het onderwerp is interessant. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *