poster-jagtenDe gescheiden Lucas (Mads Mikkelsen) is werkzaam op een kleuterschool in een klein Deens dorpje. Eén van zijn leerlingen, Klara, vertelt in een boze bui een leugen die grote gevolgen heeft voor Lucas. Al snel loopt de situatie uit de hand.

Beoordeling
Jagten is een geprezen Deense drama. De film werd genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film en bevindt zich in de top 250 van IMDB. Jagten kan je in mijn beleving ook beschouwen als een horrorfilm, want wat een nachtmerrie ondergaat Lucas. Eentje die doet denken aan de Salem witch trials door de aanwezige massahysterie. Het Deense dorpje gaat als het ware op heksenjacht en Lucas hangt al voordat zijn (on)schuld is bewezen. En als je eenmaal geassocieerd wordt met zoiets verschrikkelijks dan kom je moeilijk van die associatie af, hoe onschuldig je ook bent. Jagten geeft fantastisch weer hoe een leugen totaal uit de hand kan lopen en iemands leven kan verpesten.

Mads Mikkelsen speelt een sterke hoofdrol. Ik ken Mikkelsen eigenlijk alleen als Hannibal Lecter van de serie Hannibal (aanrader!) dus voor mij duurde het wel even voordat ik hem echt zag als Lucas en niet als een hongerige kannibaal. Maar goed, na een kleine 10 minuten dacht ik helemaal niet meer aan Hannibal en dat zegt ook wel wat over zijn acteerprestatie. Annika Wedderkopp, die de kleine Klara speelt, zet voor iemand van haar jonge leeftijd ook een goede rol neer.

Conclusie
Jagten is een indrukwekkend en tegelijk horrifying drama met een fantastische Mads Mikkelsen.

rating-4stars


Jagten staat nu op Netflix.

Tags: , ,

15 Comments

  1. De Protagonisten (m)

    8 juli 2016 at 07:57

    Pareltje met een geweldige Mikkelsen. Het erge is dat dit in het echte leven ook ‘gewoon’ gebeurt. Bah!

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:24

      Ja, helaas wel. :/

  2. Kurt Velghe

    8 juli 2016 at 08:56

    Prachtige film! Eén van de beste films van de laatste jaren met inderdaad een schitterende Mads Mikkelsen in de hoofdrol.

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:24

      Zeker! Helemaal met je eens. 🙂

  3. Miron

    8 juli 2016 at 11:40

    Ik heb deze film dus nog nooit gezien, maar na het lezen van je review ga ik ‘m toch eens opzoeken op Netflix!

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:26

      Zeker doen, Miron! 🙂

  4. Paul

    8 juli 2016 at 16:12

    IJzersterk drama met een fantastische Mads Mikkelsen!

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:29

      Yes! Helemaal mee eens. 🙂

  5. Nostra

    8 juli 2016 at 20:37

    Echt zo’n film die erg sterk in elkaar zit en die tijdens het festival waarop ik ‘m zag een diepe indruk maakte. Valse beschuldigingen op allerlei vlakken gebeuren vaak, maar in zo’n situatie is dat misschien wel eentje die de meeste impact op iemand heeft.

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:31

      Door m’n werk hoor ik wel vaker verhalen over valse beschuldigingen. Jagten geeft het zeker goed weer.

  6. Nostra

    8 juli 2016 at 20:37

    Cool trouwens dat je het filmblogs logo ook op je blogroll gezet hebt!

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:34

      Dat is wel het minste wat ik kon doen na al jouw inzet! 🙂

  7. Vinnie's Recensies

    9 juli 2016 at 09:26

    Eens met je recensie. Ik voelde me zo kwaad tijdens deze film. Dat onrecht. Maar echt fenomenaal. Je gaat je afvragen dat als een kind iemand beschuldigd van zoiets afschuwelijks, je zelf dan nog kan geloven in iemand’s onschuld. Die frustratie wordt opgewekt tijdens de film. Heel knap.

    1. Gwen

      10 juli 2016 at 17:40

      Goed punt. Zeker als het om je eigen kind gaat dan lijkt het me zeer moeilijk om te geloven in de onschuld van de ander.

  8. […] recensies: Room (2015) | Jagten (2012) | Star Trek Beyond […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *