Terwijl grote titels als Independence Day: Resurgence, The BFG en The Legend of Tarzan niet de gehoopte dollars binnenharken voor hun studios, doen juist de horrorfilms wel goede zaken deze zomer. The Conjuring 2, The Shallows* en The Purge: Election Year hebben allemaal in hun eerste weekend van release (bijna) hun hele productiebudget terugverdiend. Natuurlijk is het prijskaartje van een film als The Purge aanzienlijk lager dan van een film als Resurgence, maar toch is het een goed teken dat horrorfans deze zomer hun weg vinden naar de bioscoop.

theconjuring2-001Variatie helpt
Dat The Conjuring 2, The Shallows en The Purge: Election zich alle drie staande weten te houden deze zomer is merkwaardig, want de films zijn vlak na elkaar uitgebracht en er draaien natuurlijk een hoop andere titels. Wat helpt is dat de drie films heel anders zijn. The Conjuring 2 is een bovennatuurlijke horror en het vervolg op één van de succesvolste horrorfilms van de afgelopen jaren. The Shallows is een survival horror met haaien, Blake Lively én verrassend goede recensies. The Purge: Election Year is het derde deel van de succesvolle franchise en kan je ook scharen onder survival horror, maar dan niet de mens vs gevaarlijk dier variant.

De toekomst van horror
Wat betekent dit voor de toekomst van horror? Ik hoop dat studio’s nog meer gaan inzien dat het financieel aantrekkelijk is om horrorfilms te produceren, maar daarbij ook aandacht blijven besteden aan kwaliteit. Producer Jason Blum van Blumhouse Productions is bijvoorbeeld heel goed in het maken van films met een klein budget (Insidious, Sinister, Ouija, The Lazarus Effect), maar zijn films zijn van erg wisselende kwaliteit.

theshallows001Ik hoop ook dat we, net als deze zomer, meer verschillende horrorfilms krijgen en niet de zoveelste bovennatuurlijke horror over bezeten kinderen en/of huizen, want daar maak je deze horrorfan echt niet meer blij mee. Natuurlijk is het moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen. Een film als The Shallows kan je ook zien als de zoveelste haaienfilm na Jaws, Bait, Shark Night 3D, Open Water, The Reef en Deep Blue Sea, maar zet Blake Lively in haar eentje op een rots op kleine afstand van het strand met een rondzwemmende haai die het haar onmogelijk maakt om daar te komen en je hebt ineens een heel andere film. Een twist aan een bekend verhaal geven kan dus helpen, denk ook aan films als Hush en de upcoming horror Don’t Breathe.

Er is niet alleen horror in de bioscoop te vinden deze zomer
Ik roep al een lange tijd dat de slasher een comeback moet maken. Helaas vinden we de slasher niet vaak meer terug in de bios, maar een slasher als serie is wel happening op dit moment. Zo kunnen we via Netflix wekelijks een nieuwe aflevering van het tweede seizoen van Scream bekijken en heeft de populaire streamingsdienst het eerste van seizoen van de serie Slasher toegevoegd aan hun collectie. Als ze ook nog Harper’s Island (de beste slasher serie van de drie) toevoegen dan is deze slasher fan helemaal blij, nou ja, op televisie gebied dan. 😉

Wat mis jij op horror gebied?

*The Shallows draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

5 Reacties

  1. The Conjuring 2 wil ik nog graag zien, maar ik moet mijn biosoopbudget (niet dat ik dat echt heb :P) een beetje verdelen. En Ghostbusters en Star Trek verschijnen ook nog deze maand. Dus ik denk dat de horrorfilms aan de beurt komen als ze op DVD/BD zijn verschenen.

    1. Ik heb ook geen haast met The Conjuring 2. The Shallows wil ik wel graag zien. 🙂

  2. The Conjuring 2 zat vol met fijne schrikmomenten, zat tevens tussen twee jonge dames in, wat nog een extra dimensie gaf aan de film. #gillen #schreewen #nagelsbijten

    1. Bedankt voor je reactie, Edo! Misschien heb ik bovennatuurlijke films gewoon nooit onder de juiste omstandigheden gekeken. Voortaan vraag ik mijn vriendinnen mee die niet van horrorfilms houden haha

  3. […] Zoe in “Let the Right One In” (#2.07) • Review: Slasher – seizoen 1 • Het is een goede zomer voor horror (fans) • Scream: Noah en Mr. Branson worden verrast in “Jeepers Creepers” (#2.06) • […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *