poster-examAcht sollicitanten maken kans op een baan bij een mysterieus bedrijf. Ze krijgen 80 minuten de tijd om een examen te maken die bestaat uit maar één vraag. Daarnaast zijn er nog drie regels waar ze zich aan moeten houden: ze mogen niet praten met de examinator of de bewaker, ze mogen hun vel papier niet bekladden en ze mogen de kamer niet verlaten. De sollicitanten ontdekken al snel dat er geen vraag op hun vel papier staat geschreven. Samen proberen ze te achterhalen wat de vraag nu eigenlijk is.

Beoordeling
Ik heb er altijd bewondering voor als filmmakers een onderhoudende film weten te maken die zich (grotendeels) afspeelt op één locatie, denk aan Buried, Phone Booth, maar ook het recente Ex Machina. Zo ook Exam van regisseur Stuart Hazeldine, een film die zich afspeelt in de kamer waar het examen plaatsvindt. Vanaf het begin wordt de spanning goed opgebouwd. Colin Salmon speelt de examinator en hij neemt de drie regels met de 8 sollicitanten door. Vervolgens blijf je gissen wat er precies aan de hand is en zie je hoe snel zo’n situatie uit de hand kan lopen. Hoewel het examen maar 80 minuten duurt, is de film zelf met zijn 101 minuten helaas aan de lange kant waardoor het gaandeweg zijn spanning verliest. Uiteindelijk zet ik wel wat vraagtekens bij de acties van de sollicitanten die wel erg ver gaan en zo ook niet de beste indruk maken tijdens deze sollicitatieronde.

Hazeldine wist een redelijke cast te verzamelen met Jimi Mistry, Luke Mably en Pollyanna McIntosh als de meest bekende namen. Al met al is Exam een vermakelijke film die helaas de spanning niet genoeg weet vast te houden.

rating-3halfstars

Tags: ,

6 Comments

 1. Riinyosa81

  4 januari 2016 at 07:59

  Van alle de door jou genoemde films die zich op 1 locatie afspelen is dit wel de minste maar heb me hier verder wel prima mee weten te vermaken. Het is alweer een tijdje geleden dat ik hem heb gezien maar kan hem nog wel goed voor de geest halen. Niet heel spannend, wel entertaining genoeg.

  1. Gwen

   6 januari 2016 at 23:36

   Ik vind het zelf ook de minste van de bovengenoemde films, maar het was inderdaad wel entertaining genoeg.

 2. De Protagonisten (m)

  4 januari 2016 at 14:35

  Heb mij hier ook prima mee vermaakt op de bank. Maar het feit dat ik hem al vergeten was, totdat ik jou blogpost zag, zegt wel iets over hoe goed ik hem vond.

  1. Gwen

   6 januari 2016 at 23:38

   Ja, dat kan ik me ook wel voorstellen. Het is denk ik niet een film die nog lang in mijn geheugen blijft hangen, zoals ik dit wel had met bijv. Enemy of Chef afgelopen jaar.

 3. Nostra

  6 januari 2016 at 14:15

  Nog niet eerder gehoord maar het concept klinkt interessant.

  1. Gwen

   6 januari 2016 at 23:39

   Exam is zeker een keer het bekijken waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *