Reviews

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010) review

Elke Nightmare on Elm Street fan mag Never Sleep Again: The Elm Street Legacy niet missen. Tijdens deze 4 uur durende documentaire komen niet alleen de 7 Elm Street films ter sprake, maar ook Freddy vs Jason en de tv-serie Freddy’s Nightmares.

The House that Freddy Built
Deze uitgebreide docu neemt de productie van elke Elm Street film met je door. Hierbij komen niet alleen regisseur Wes Craven en Freddy himself Robert Englund aan het woord, maar ook andere castleden, regisseurs, producers en special effects medewerkers. Robert Shaye, hoofd van New Line Cinema, vertelt wat het succes van A Nightmare on Elm Street voor zijn bedrijf heeft betekend, maar ook de fouten die ze hebben gemaakt tijdens het maken van de sequels worden benoemd.

Het is mooi om te zien hoe enthousiast (bijna) iedereen is over zijn deelname aan de franchise. Danny Hassel (Dan uit The Dream Master) vertelt hoe blij hij was dat hij mocht terugkeren voor The Dream Child, terwijl Ken Sagoes (Kincaid) het jammer vond dat hij na Dream Warriors maar zo kort te zien was in The Dream Master. Brendan Fletcher (Mark) was erg enthousiast dat zijn personage werd vermoord door Freddy in Freddy vs Jason. Het is jammer dat de meest bekende namen en gezichten van de franchise om wat voor reden dan ook niet te zien zijn in deze docu. Denk aan Johnny Depp, die zijn filmdebuut maakte met de eerste Elm Street. Of Patricia Arquette en Laurence Fishburne die allebei in Dream Warriors te zien waren. Zelfs Breckin Meyer, die we nog kennen van Clueless en Road Trip, verschijnt niet om iets te vertellen over zijn rol in Freddy’s Dead: The Final Nightmare. Ook een aantal minder bekende namen zijn niet te zien, zoals Bradley Gregg die als Philip van Dream Warriors één van de beste death scenes uit de franchise kreeg.

Renny Harlin is de aanhouder die wint
Per film wordt met je doorgenomen hoe het verhaal tot stand is gekomen. Geld was natuurlijk een grote motivator om meer films te maken, maar daardoor werden niet altijd de beste beslissingen gemaakt. Soms pakte de stress om zo snel mogelijk weer een Elm Street film af te leveren goed uit. Renny Harlin was behoorlijk platzak (en volgens de docu stonk hij behoorlijk) toen hij bij de New Line studios rond hing op zoek naar werk. Aanhouder wint moet Harlin gedacht hebben en met succes, want hij mocht The Dream Master regisseren. Het succes van deze film opende allerlei deuren voor hem en Harlin mocht vervolgens Die Hard 2 en Cliffhanger maken. Freddy kan er overigens niks aan doen dat Harlin tegenwoordig niet zoveel succes meer heeft. 😉

Ook krijg je te zien hoe verschillende death scènes zijn geschoten. Voor de dood van Tina uit de eerste Nightmare werd gebruik gemaakt van een roterende kamer, waardoor Wes Craven zich zelfs duizelig door voelde. Ook laten ze zien dat er door de MPAA behoorlijk werd geknipt in sommige scènes, waardoor ze uiteindelijk minder impact hebben gehad dan origineel de bedoeling was.

Conclusie
Never Sleep Again is een geslaagde documentaire over de Elm Street films. De echte Elm Street fan zal zich hier prima mee vermaken.
Deze documentaire is te vinden op YouTube.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

5 reacties

  1. Cool. Even YouTuben dan maar. 🙂

    1. Veel kijkplezier 😀

  2. Lijkt me een geweldige docu! Ik heb alle originele Nightmare delen vroeger meerdere keren gezien. The Dream Master en The Dream Child zijn denk ik mijn twee favoriete delen. Die documentaire ga ik zeker kijken!

    1. Ik ook! Mijn favoriet is Dream Warriors. 😀

  3. Oei! Krijg nu spontaan zin om de hele collectie uit de kast te halen om daarna dan deze docu te gaan kijken. Inderdaad Dream Warriors! Zeker de beste uit de reeks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *