Na 7 seizoenen is er eindelijk een einde gekomen aan Pretty Little Liars. Wat begon als een vermakelijke high school mysterie werd uiteindelijk een over the top soap serie. Verschillende grote, schokkende en soms minder grote plotwendingen kwamen voorbij (Ali leeft! Mona is A! Toby is lid van The A-Team!), maar pas in de laatste aflevering ontdekken we wie A.D. is. Hieronder lees je mijn likes en dislikes van de Pretty Little Liars series finale ‘Til DeAth Do Us PArt (#7.20).

LET OP: SPOILERS! LEES NIET VERDER ALS JE NIET WILT WETEN WIE A.D. IS!

DISLIKE: A.D. is de tweelingzus van Spencer
In een grote soap-achtige twist blijkt Spencer een Britse tweelingzus te hebben genaamd Alex Drake, ofwel A.D. Alex had een goede band met haar andere zus Charlotte (ofwel CeCe, Charles en A). Na haar dood was Alex uit op wraak en antwoorden. Uiteindelijk bleek dat Mona verantwoordelijk was voor de dood van Charlotte. Deze info bleek niet genoeg voor Alex, zij wilde het leven hebben van Spencer. Volgens Alex had Spencer alles en zij niets (wat niet waar is, want ze had Wren en al het geld van Charlotte). Alex heeft vervolgens Spencer ontvoerd om voortaan zelf door het leven te gaan als Spencer. Dankzij o.a. Jenna komen de Liars erachter dat ‘Spencer’ niet de echte Spencer is.

Deze twist voelt voor mij een beetje cheap, omdat ze van een nieuw personage A.D. hebben gemaakt. Liever had ik Melissa, Wren, Ezra, Caleb of zelfs één van de Liars liever gezien als A.D. Nu is het wel heel erg soap-achtig en over the top. Maar Troian Bellisario’s accent is wel hilarisch dus dat maakt het een beetje goed.

LIKE: Wren!
Eerder dit seizoen, in “In the Eye Abides the Heart” (#7.15) kwam Wren al vluchtig voorbij, maar in de series finale zien we hem terug. In flashbacks zien we dat hij Alex ontmoet en vlagen van hun disfunctionele relatie.

DISLIKE: Wren is dood
Eén van de meest schokkende wendingen is de dood van Wren. Alex blijkt hem te hebben vermoord en heeft van zijn as een ketting laten maken. Lekker morbide! Het schijnt dat er een sterfscène in de planning stond voor Wren, maar acteur Julian Morris had niet genoeg tijd om die scène op te nemen.

LIKE: Mona!
In haar laatste scène zien we dat Mona eindelijk heeft gewonnen. Ze heeft een eigen poppenwinkel in Frankrijk en houdt onder de winkel Mary en Alex gevangen in een soort poppenhuis. Fin!

DISLIKE: Addison en haar verdwijning
Pretty Little Liars zit zo vol plot en onbeantwoorde vragen: waarom moet er tijd worden besteed aan mean girl Addison? Ze is de Ali van deze nieuwe generatie tieners en net als Ali in de pilot, verdwijnt Addison aan het einde van de finale tijdens een slaapfeestje. Seriously, who cares?! Please, laat dit niet het begin zijn van een spin-off!

LIKE: alle Liars doen ‘shhhh’ in de opening
In de eerste seizoenen mocht alleen Aria ‘shhhhh’ doen in de opening. Later werd het afgewisseld door de verschillende meiden, maar in de series finale mogen alle Liars tegelijkertijd ‘shhhh’ doen.

LIKE: veel guest stars keren terug al is het maar even
Ik vind het altijd erg leuk als een serie oude bekenden weer laat opdraven, zeker voor de laatste aflevering. In de finale zien we alle moeders terug en Aria’s vader, maar ook Jenna, Melissa, Lucas, CeCe, Archer en natuurlijk Wren. Maar wat mij betreft hadden ze er nog wel wat meer in kunnen gooien. Aangezien de eerste scène toch een fantasy sequence/droom/hallucinatie was, hadden ze net zo goed Wilden, Ian, Maya, Jason, Paige, Noel, Garrett etc. ook kunnen laten opdraven.

Wat vind jij van de Pretty Little Liars finale?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *