De Golden Globes nominaties zijn afgelopen donderdag bekend gemaakt. Genoeg om blij over te zijn (Jane the Virgin!), om boos over te zijn (geen The Walking Dead!) en om confused over te zijn (wat is Transparent?). Hier een overzicht van de televisie nominaties:

gameofthrones001Beste drama serie
– The Affair
– Downton Abbey
– Game of Thrones
– The Good Wife
– House of Cards

Ik ben verbaasd dat The Affair genomineerd is. Ik heb de serie nog niet gezien, maar ik heb er eigenlijk ook niet veel over gehoord. Geen nominaties dit jaar voor series als Homeland, Masters of Sex, The Americans, Hannibal en, helaas, The Walking Dead.

Beste acteur in een drama serie
– Clive Owen, The Knick
– Liev Schreiber, Ray Donovan
– Kevin Spacey, House of Cards
– James Spader, The Blacklist
– Dominic West, The Affair

Het lijkt er bijna op dat hoe bekender of succesvoller je bent als acteur, hoe groter de kans is dat je ook genomineerd wordt voor een Globe wanneer je in een serie speelt. Zie mannen als Spacey, Owen en Schreiber. Geen enkele Game of Thrones acteur is genomineerd. Verder krijgen ook acteurs als Andrew Lincoln (The Walking Dead), Matthew Rhys (The Americans) en Mads Mikkelsen (Hannibel) geen erkenning van de Hollywood Foreign Press Association.

Beste actrice in een drama serie
– Claire Danes, Homeland
– Viola Davis, How to Get Away With Murder
– Julianna Margulies, The Good Wife
– Ruth Wilson, The Affair
– Robin Wright, House of Cards

Ik ben totaal niet verbaasd dat Viola Davis genomineerd is, al heeft How to Get Away with Murder wel een behoorlijk soap gehalte. Ruth Wilson heb ik nooit in iets gezien dus ik weet niet hoe goed ze is, maar toch vind ik haar nominatie verrassend. Dit jaar geen nominaties voor Kerry Washtington voor Scandal of Keri Russell voor The Americans en ook niet voor Tatiana Maslany (Orphan Black).

orangeisthenewblack001Beste komedie serie
– Girls
– Jane the Virgin
– Orange Is the New Black
– Silicon Valley
– Transparent

Leuk dat Jane the Virgin genomineerd is! Het komt (bijna) nooit voor dat een serie van The CW (gericht op tieners/jongeren) genomineerd wordt. Van Transparent heb ik nog nooit gehoord. Ik ben verbaasd dat The Big Bang Theory (nog steeds heel populair) en Modern Family niet genomineerd zijn. Ook de winnaar van vorig jaar, Brooklyn Nine-Nine, is niet genomineerd. Maar gelukkig is Orange is the New Black dit jaar wel genomineerd!

Beste acteur in een komedie serie
– Don Cheadle, House of Lies
– Ricky Gervais, Derek
– Jeffrey Tambor – Transparent
– Louis C.K., Louie
– William H. Macy, Shameless

Dit jaar geen nominaties voor Jim Parsons of Johnny Galecki (The Big Bang Theory) en ook niet voor Andy Samberg in Brooklyn Nine-Nine terwijl hij vorig jaar nog won. Ty Burrell is altijd goed in Modern Family, maar er is ook geen nominatie voor hem. Jammer, geen nominatie voor Anthony Anderson in Black-ish. Wat mij betreft de saaiste categorie van het jaar.

janethevirgin001Beste actrice in een komedie serie
– Lena Dunham, Girls
– Edie Falco, Nurse Jackie
– Gina Rodriguez, Jane the Virgin
– Julia Louis-Dreyfus, Veep
– Taylor Schilling, Orange Is the New Black

Keri Russell won in 1999 voor haar rol in Felicity en Amber Tamblyn was in 2004 genomineerd voor haar rol in Joan of Arcadia, dus eigenlijk ben ik niet heel verbaasd dat Jane the Virgin ster Gina Rodriguez is genomineerd. De HFPA lijkt eerder geneigd jong vrouwelijk talent te belonen dan jongere mannen. Julia Louis-Dreyfus is dit jaar genomineerd voor haar 6e Globe!

Beste miniserie of TV film
– Fargo
– The Missing
– True Detective
– The Normal Heart
– Olive Kitteridge

Wordt het Fargo of True Detective? Of toch The Normal Heart? Geen nominatie dit jaar voor American Horror Story en dat is terecht.

truedetective001Beste acteur in een miniserie of TV film
– Martin Freeman, Fargo
– Woody Harrelson, True Detective
– Matthew McConaughey, True Detective
– Mark Ruffalo, The Normal Heart
– Billy Bob Thornton, Fargo

Al deze film acteurs hebben een succesvol uitstapje gemaakt naar televisie, maar wie gaat met de Globe naar huis? Dit is misschien wel de spannendste categorie van dit jaar!

Beste actrice in een miniserie of TV film
– Maggie Gyllenhaal, The Honorable Woman
– Jessica Lange, American Horror Story: Freak Show
– Frances McDormand, Olive Kitteridge
– Frances O’Connor, The Missing
– Alison Tolman, Fargo

Geen Julia Roberts voor The Normal Heart? Jessica Lange is een uitstekende actrice, maar haar personage in Freak Show doet teveel denken aan haar eerdere Horror Story personages. Ik zie haar niet winnen. Gaat Fargo’s Alison Tolman er vandoor met de prijs?

Beste acteur in een bijrol in een serie, miniserie of TV film
– Matt Bomer, The Normal Heart
– Alan Cumming, The Good Wife
– Colin Hanks, Fargo
– Bill Murray, Olive Kitteridge
– Jon Voight, Ray Donovan

Waarom worden alle bijrol acteurs in één categorie gedumpt? Duurt de ceremonie anders te lang?! Ik ben blij voor Matt Bomer en verrast om Colin Hanks erbij te zien. Helaas geen nominatie voor de beste acteur in American Horror Story: Freak Show, namelijk Finn Wittrock.

Beste actrice in een bijrol in een serie, miniserie of TV film
Uzo Aduba, Orange Is the New Black
Kathy Bates, American Horror Story: Freak Show
Joanne Froggatt, Downton Abbey
Allison Janney, Mom
Michelle Monaghan, True Detective

Hetzelfde verhaal voor de bijrol dames: het maakt niet uit of je in een komedie, een drama of een miniserie speelt, je zit in dezelfde categorie. Orange is the New Black heeft zoveel goede actrices dat ze de hele categorie met deze actrices hebben kunnen vullen. Maar ook Melissa McBride heeft een nominatie verdiend voor haar sterke prestatie dit jaar in The Walking Dead.

Welke nominatie heeft jouw verrast? En wie denk jij dat er gaat winnen?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *