Final girl. De term die gebruikt wordt om de last woman standing in een horror film te omschrijven. Zij die de bad guy verslaat, of in ieder geval weet te ontsnappen aan zijn mes, kettingzaag, insert wapen hier. De term ‘final girl’ werd voor het eerst gebruikt door Carol J. Clover in haar boek Men, Women and Chainsaws: Gender in the Modern Horror Film. Laurie Strode, gespeeld door Jamie Lee Curtis, uit Halloween wordt vaak gezien als de eerste final girl. Hier mijn top 3 favoriete moderne final girls (dus geen Laurie of Nancy, sorry!):

Oh en pas op voor spoilers!

1) Erin (Jessica Biel) – The Texas Chainsaw Massacre (2003)
Erin is mijn favoriete final girl. Ik weet dat veel horror fans het niet met mij eens zijn. Sommige fans geven Erin de schuld van de gebeurtenissen in de film. Dat het haar schuld is dat Andy dood is, omdat ze niet weg wilde gaan toen Kemper was verdwenen. Maar kom op, Erin weet op dat moment niet eens dat Leatherface rondloopt met zijn kettingzaag! Zou jij zomaar je vriend of vriendin achterlaten? Erin probeert vooral te doen wat goed is. Zo probeert ze het liftende meisje te helpen. Wanneer het meisje zelfmoord pleegt en de anderen haar lichaam willen dumpen, wilt Erin dit niet. Ze verlost Andy uit zijn lijden. Ze probeert Morgan te helpen. En ze is niet hulpeloos. Ze houdt zich aan rule #1: cardio. Erin rent voor haar leven en het lukt haar om een arm van Leatherface af te hakken. Uiteindelijk redt ze ook nog een baby uit de handen van de gestoorde familie! Kortom, Erin is een geweldige final girl.

2) Clara (Leticia Dolera) – [REC]3 Génesis
rec3-clara001Clara vond ik een geweldige final girl in [REC]3. Okay, officieel mag ze misschien niet op dit lijstje staan, omdat ze doodgaat aan het einde van de film. Maar Clara gaat niet hulpeloos ten onder. De nieuwe bruid raakt tijdens de virus uitbraak gescheiden van haar man Koldo. Ondanks al het gevaar, gaat ze actief opzoek naar hem. Ze kan goed overweg met een kettingzaag. En wanneer ze gebeten wordt, laat ze haar eigen arm afhakken! Clara is een stoere bruid en het is spijtig dat ze het uiteindelijk niet overleeft.

3) Sidney Prescott (Neve Campbell) – Scream 1-4
scream-sidney001Over Sidney hoeft niet veel gezegd te worden. Inmiddels heeft ze alle vier de Scream films overleefd. En ook Sidney is geen passieve dame. Behalve dat ze Ghostface vaak te slim af is, kan ze zichzelf ook goed verdedigen. Sidney heeft een aandeel gehad in de dood van elke bad guy die onder het Ghostface pak zat. En met gevaar voor eigen leven rent ze in Scream 4 het huis in van Olivia om haar te redden. Sidney is een vechter. Niet veel final girls doen het haar na.

Andere stoere final girls: Jessie Burlingame (Wrong Turn), Clear Rivers (Final Destination)

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *