TV reviews

Criminal Minds: Evolution recensie

Criminal Minds kwam in 2020 na 15 seizoenen tot een einde. Lang hebben we de serie niet hoeven missen, want dik 2 jaar later is hier Criminal Minds: Evolution ofwel seizoen 16. In Nederland is de gehele serie op Disney+ te vinden. Hieronder lees je meer over het nieuwste seizoen.

Waar gaat Criminal Minds: Evolution over?
Na het einde van seizoen 15 zijn de leden van de BAU (Behavorial Analysis Unit) hun eigen weg gegaan. Een grote case brengt de groep weer bij elkaar, al is het met enige tegenzin van computer expert Penelope (Kirsten Vangsness). Er blijkt een groot netwerk seriemoordenaars actief te zijn, onder leiding van de mysterieuze Sicarius (Zach Gilford). Tot grote frustratie van de BAU weet Sicarius ze steeds 3 stappen voor te zijn. Daarnaast worden ze ook nog eens tegengewerkt door het Ministerie van Justitie en Veiligheid die de stekker uit de BAU wil trekken.

Beoordeling
Laat ik eerlijk zijn: ik was heel verbaasd dat Criminal Minds na 2 jaar alweer werd teruggebracht voor een nieuw seizoen. Deze korte pauze heeft de serie gelukkig goed gedaan. Met Evolution is deze crime drama namelijk terug in topvorm. Dat hebben ze bereikt door de serie een soft reboot te geven. Ja, het is nog steeds de BAU met bijna alle hoofdpersonages van de laatste seizoenen. Wat wel anders is: ze hebben er een mini-serie van 10 afleveringen van gemaakt. Er zijn hier geen losstaande, filler afleveringen. Nee, Sicarius is in iedere aflevering te zien en het seizoen werkt toe naar een ontknoping van zijn verhaal. Je zou kunnen zeggen dat ze in seizoen 15 al een soortgelijke aanpak probeerden met criminele mastermind Everett Lynch als de grote bad guy van het seizoen. Al was Lynch niet in alle afleveringen te zien. Het verhaal in Evolution zit veel strakker in elkaar en we krijgen ook de tijd om Sicarius goed te leren kennen.

Penelope en Rossi
Nog een groot pluspunt dit seizoen: de altijd sterke Zach Gilford. We kennen deze topper van series als Friday Night Lights en Midnight Mass. Hier is de onschuldig ogende acteur de perfecte bad guy. Gilford weet het seizoen met zijn performance naar een hoger niveau te tillen. Hij is niet zo over de top, zoals we vaker in Criminal Minds zien. Met name in de laatste aflevering is hij erg goed. Hij kan op rekenen op goed tegenspel van zijn real life echtgenote Kiele Sanchez (Kingdom), die hier zijn vrouw speelt. Ook Nicholas D’Agosto (Fired Up) heeft een aardige rol als deputy director van de FBI.

Fun fact: Zach Gilford en Kiele Sanchez speelden al eerder een koppel in The Purge: Anarchy.

Niet alle castleden zijn terug voor dit nieuwste seizoen. Reid (Matthew Gray Gubler) en Simmons (Daniel Henney) ontbreken, maar eerlijk gezegd, heb ik ze niet gemist. Doordat de cast kleiner is, is er ook meer ruimte om de overgebleven personages verder uit te diepen. Zo zien we dat Rossi (Joe Mantegna) worstelt met rouw na het verlies van zijn vrouw Krystall. Hebben Penelope en Tara (Aisha Tyler) nieuwe liefdes. En krijgen we meer te zien van William LaMontagne Jr. (Josh Stewart), de man van J.J. (A.J. Cook). Alleen Emily (Paget Brewster) en Luke (Adam Rodriguez) krijgen helaas niet veel te doen. Mogelijk komt daar het volgende seizoen verandering in. Het is namelijk al aangekondigd dat Evolution zal terugkeren voor een tweede seizoen.

Conclusie
Criminal Minds: Evolution is een geslaagde soft reboot van de serie, dankzij de sterkere verhaallijnen en Zach Gilford als de grote bad guy van het seizoen.

4 sterren

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. Klinkt goed! Heb er toen de reboot uitkwam wel voor werk over geschreven, maar heb er -op clips na- nog niet veel van gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *