Wat zo verfrissend blijft aan Jeepers Creepers (2001) is het feit dat Darry (Justin Long) en Trish (Gina Philips) geen verliefd stel zijn, maar een bikkelende broer en zus. Dit geeft de film een totaal andere toon dan als ze een koppel zouden zijn. Er zijn helaas maar weinig horror films waar de hoofdpersonages broer en zus zijn. Aan de andere kant maar goed ook, want anders zou Jeepers Creepers weinig hebben om mee uit te blinken in het genre.

In Jeepers Creepers zijn Darry en Trish onderweg naar huis. Ze maken ruzie en schelden elkaar uit, zoals broers en zussen dat doen. Het begint me trouwens erg te irriteren dat wij geen Nederlands woord hebben voor ‘siblings,’ wat erg handig zou zijn voor deze post! Maar goed. Hun relatie is erg herkenbaar en misschien belangrijker, de twee zijn geloofwaardig als broer en zus. Daardoor valt de ontknoping van het verhaal een stuk zwaarder op de maag. Trish probeert zichzelf op te offeren om haar broertje te redden, maar de Creeper heeft zijn keuze al lang gemaakt. Zij ziet hoe Darry in de nacht verdwijnt en ze blijft alleen, en in shock, achter.


Oculus
Een andere horrofilm waar de hoofdpersonages siblings zijn, is Mike Flanagan’s Oculus (2013). Kaylie (Karen Gillan van Guardians of the Galaxy) en Tim (Brenton Thwaites) zijn hevig getraumatiseerd door de dood van hun ouders door een, uh, kwaadaardige spiegel. Na jaren in een psychiatrische inrichting te hebben gezeten, wordt Tim door zuslief overgehaald om de spiegel te vernietigen. De twee lijken niet close, niet gek als Tim jaren opgesloten heeft gezeten. Maar begrijpelijk dat hij haar niet alleen wil laten met de spiegel en toegeeft om te helpen. Kaylie’s obsessie heeft dodelijke gevolgen, net als Darry’s nieuwsgierigheid in Jeepers Creepers. Laat dit een les zijn in ‘nee’ zeggen, al is het geloofwaardig dat we ons sneller laten overhalen door onze eigen broer of zus

Naast Darry & Trish en Kaylie & Tim zijn er nog meer broer/zus duo’s te vinden in horror films, al zijn ze vaak onderdeel van grotere (vrienden)groepen.

In House of Wax (2005) zien we dat de tweeling Nick (Chad Michael Murray) en Carly (Elisha Cuthbert) een zeer moeizame relatie hebben. Nick ziet zichzelf als de slechte twin en Carly als de goede twin. Ondanks alles stelt Nick zich beschermend op naar zijn zus en haalt het duo het einde van de film.

In Friday the 13th (2009) gaat Clay (Jared Padalecki) op zoek naar zus Whitney (Amanda Righetti) die door Jason is ontvoerd. De twee delen niet veel screentime dus we krijgen ook niet veel mee van hun band. Behalve Clay zijn volhardendheid om Whitney te vinden.

Geen vriendengroep, maar een familie staat centraal in The Hills Have Eyes (2006). Ze stranden met hun camper in de woestijn van New Mexico. Hoewel de aangetrouwde Doug (Aaron Stanford) de meest memorabele van het stel is, mogen we de bikkelende siblings Bobby (Dan Byrd) en Brenda (Emilie de Ravin) niet vergeten in hun strijd tegen de gemuteerde hillbillies.

En nog meer siblings: Dewey (David Arquette) & Tatum (Rose McGowan) in Scream, Alex (Josh Duhamel) & Bea (Olivia Wilde) in Turistas, October (Sophia Bush) & Phineas (Jimmi Simpson) in Stay Alive.

Welk broer/zus duo is jouw favoriet?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *