Reviews

Alien: Covenant (2017) review

De bemanning van het koloniale schip Covenant ontdekt een nieuwe wereld, waar een groot gevaar dreigt.

Beoordeling
In mijn recensie van Prometheus schreef ik dat Ridley Scott met deel 2 moet proberen om een op zichzelf staande film te maken, want dit deel werkt teveel naar een sequel toe. Is Alien: Covenant een op zichzelf staande film geworden? Helaas niet. Het borduurt voort op de filosofische ideeën van Prometheus, maar werkt ook toe naar het laatste hoofdstuk van deze nieuwe Alien trilogie. Het resultaat voelt aan als een rommelige tussenfilm, een mengeling tussen Prometheus en de James Cameron klassieker Aliens. Alsof Scott probeert om fans van deze verschillende films binnen dezelfde franchise te plezieren. Ik denk dat Prometheus fans wat beter aan hun trekken komen. Michael Fassbender duikt weer op als android David, die na de gebeurtenissen van Prometheus alleen achter is gebleven op de planeet waar de bemanning van de Covenant landt. Gothische horror voert hier de boventoon. Op momenten intrigerend, op andere momenten saai. Tenzij je erg van Fassbender houdt denk ik.

Zelf hou ik meer van de space horror van Alien en Aliens wat hier magertjes wordt uitgevoerd. In maart jl. draaide Life in de bioscoop, een zwaar door Alien geïnspireerde film. Deze film deed space horror beter dan Covenant. De sterfscènes in Covenant hebben niet tot nauwelijks impact. Slecht uitgevoerd en de personages zijn nauwelijks uitgewerkt dus geef je ook niet om ze. Neem de cameo van James Franco die totaal niets toevoegt. Ik denk dat de gemiddelde bioscoopganger niet eens door heeft dat hij het is.

Niet alleen bij de casting van Franco zet ik mijn vraagtekens. Eerst het positieve: Katherine Waterston (Inherent Vice) is een prima leading lady en heeft zeker haar Ripley momenten. Maar waarom een Oscar-genomineerd acteur als Demián Bichir (A Better Life) nemen en hem dan totaal niets te doen geven? Geef hem dan Billy Crudups rol, want die ziet er hier totaal verdwaald uit. Danny McBride speelt prima, maar lijkt hier een vreemde eend in de bijt doordat hij vooral bekend is van zijn komische rollen.

Conclusie
Alien: Covenant heeft zijn momenten. Liefhebbers van Prometheus komen aan hun trekken, maar de film vervalt te vaak in de middelmatigheid die we gewend zijn van Alien ripoffs.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

9 reacties

 1. […] Alien: Covenant draait sinds vorige week in de bioscoop. Deze Prometheus sequel is ook weer een Alien prequel. Persoonlijk was ik er niet heel enthousiast over. Misschien omdat een andere alien film, de hevig door Alien geïnspireerde space horror Life, nog zo vers in mijn geheugen zit. Tijd om wat dieper op beide films in te gaan. Let op: dit artikel bevat spoilers! […]

 2. Ik vind juist dat Waterston de film grotendeels verpest heeft… 🙂 Nee, de film had zijn momenten, maar is niet de Alien-film waar ik stiekem op had gehoopt.

  1. Oh hoezo? Vond je Waterston niet leuk?

   1. Als je een nieuwe Ripley wil neerzetten dan moet je dat ook doen! 🙂 Nee, ze hadden het anders moeten insteken. Michael Fassbender is nu het nieuwe boegbeeld aan het worden terwijl de andere personages ook de potentie hebben om tot iets meer uit te groeien. Maar dat gaat niet lukken met deze cast.

 3. Misschien komt het door mijn lage verwachtingen die veroorzaakt werden door Prometheus maar ik vond dit geen slechte film. Komt weliswaar nergens in de buurt van Alien en Aliens maar vooral in het tweede bedrijf vond ik het best aangenaam om naar te kijken.

  1. Zou kunnen. Ik denk dat de meeste mensen wel hoge verwachtingen hadden.

 4. Ik heb erg kunnen genieten van Prometheus, maar vond dit echt een verschrikking. Het werkte voor mij simpelweg niet en ging een kant op waar ik eigenlijk helemaal niets over hoefde te weten. Teleurstelling dus!

  1. Ja, dat heb je goed gezegd. Voor mij hoefde het ook niet die kant op te gaan.

 5. […] The Mummy • Een film gebaseerd op een game: Max Payne (geen recensie) • Een gehypte film: Alien: Covenant • Een deel van een trilogie: […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *