In 1995, inmiddels alweer 20 jaar(!) geleden, vertoonde het horror genre zijn laatste stuiptrekkingen. Jason en Michael waren al lang niet meer zo populair als ze in de jaren ’80 waren. New Line Cinema heeft zijn bestaan te danken aan Freddy en de Elm Street films, maar ook Freddy wist geen volle zalen meer te trekken. Films die een release zagen in ’95 waren titels als Halloween: The Curse of Michael Myers (ofwel deel 6 met een nog jonge Paul Rudd), Vampire in Brooklyn (met Eddie Murphy) en Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation met pre-fame Renée Zellweger en Matthew McConaughey.

scream002De slasher returns met het succes van Scream
Scream wist eind 1996 het horror genre nieuw leven in te blazen. De film werd een onverwachts groot succes, waardoor horror – en met name de slasher – weer hot werd. Kevin Williamson, de schrijver van Scream, was zelf verantwoordelijk voor een aantal horrorfilms die we in de tijd in de bios zagen, zoals Scream 2, I Know What You Did Last Summer en The Faculty. Maar ook slashers als Halloween: H20, Urban Legend, Valentine, Jason X en I Still Know What You Did Last Summer zagen we in de jaren na het succes van Scream een release krijgen.

Sinds Scream hebben we meerdere horror trends voorbij zien komen. Ik heb het gevoel dat we nu aan het terugcirkelen zijn naar de slasher. Hier de trends van de afgelopen 20 jaar:

J-horror
Na de slasher denk ik met name aan J-horror, ofwel remakes van Japanse horrorfilms. Sinds het succes van The Ring in 2002 zagen we onder andere The Grudge, Pulse, One Missed Call en Dark Water. De meeste van deze films kwamen niet in de buurt van het succes van The Ring, maar toch werden we meerdere jaren achter elkaar overladen door deze remakes.

Zombies
Zombies zijn nog steeds populair, met dank aan The Walking Dead (al ben ik na het zien van de aflevering van afgelopen maandag nog even boos op de serie). Toch zien we momenteel niet meer zoveel zombie films voorbij komen, maar in de jaren ’00 zagen we o.a. Dawn of the Dead, 28 Days Later, [REC], Shaun of the Dead, Land of the Dead en Zombieland.

thecollector001“Torture porn”
Mid-jaren ’00 zagen we de populariteit van de torture porn (geen fan van deze benaming) groeien door het succes van films als Saw en Hostel. Maar buiten de zeven Saw films, drie Hostels en The Collector/The Collection zijn er weinig noemenswaardige titels.

Found footage en bovennatuurlijke horror
Deze twee subgenres zijn bijna niet los van elkaar te zien sinds het succes van Paranormal Activity. Found footage is geen nieuw subgenre, want The Blair With Project was een groot succes lang voordat de PA franchise bestond. Maar sinds de Paranormal Activity films zijn er een hoop found footage films geweest die voornamelijk gepaard leken te gaan met bovennatuurlijke aspecten. Denk aan The Last Exorcism, V/H/S, The Devil Inside en Devil’s Due. Er zijn ook meerdere found footage films geweest met monsters, zoals Cloverfield en The Troll Hunter.

Gelukkig gebruiken niet alle bovennatuurlijke horrorfilms found footage en hebben we ook ‘normale’ bovennatuurlijke films gezien als The Conjuring, Insidious, Sinister en The Possession.

Terugkeer van de slasher?
Inmiddels is het horror genre opnieuw aan het doodbloeden net als 20 jaar geleden. Gaat de slasher opnieuw een comeback maken? Zo is er opnieuw een A Nightmare on Elm Street remake in de maak, zijn er plannen voor een nieuwe Halloween en komt er begin 2017 een nieuwe Friday the 13th film. Ook zien we in 2016 een Texas Chainsaw Massacre prequel genaamd Leatherface.

Ik zou het erg leuk vinden als de slasher een comeback maakt, want het is mijn favoriete subgenre. Maar ik hoef niet zo nodig remakes, prequels en sequels van de klassieke franchises. Ik hoop dat een nieuwe horrorfilm ons zal verrassen, net als Scream dat bijna 20 jaar geleden heeft gedaan.

Denk jij dat de slasher een comeback zal maken of zie jij een andere trend komen?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

8 reacties

 1. De trend van de paranormale horrorfilm mag wat mij betreft nu wel de bioscopen verlaten. Ik zou eigenlijk niet weten wat de nieuwste trend zou kunnen zijn. Misschien gewoon een rits aan satirische/spoof-y horrorfilms en series (Scream Queens, The Final Girls, Scream The TV series, Cabin in the Woods 2(?)) 😛

  1. Ja ik ben die films ook al meer dan zat! Tijd voor iets anders!

   Zou goed kunnen dat dat de nieuwe trend is idd. Vind ik ook niet erg. 🙂

   1. Ik ook niet! Vooral omdat ze de meeste tijd ook hand in hand gaan met het slasher genre. Als er maar geen Scary Movie-actige film meer komen 😛

    1. Die spoofs, zoals A Haunted House, ben ik ook al meer dan zat :p

 2. Slasher FTW! Het is alweer een poosje geleden dat we een echt goede slasher voorbij hebben zien komen. Of het dan remakes moeten zijn laat ik in het midden maar ik denk dat het anno 2015 verdomd moeilijk om nog origineel voor de dag te komen.

  1. Dat denk ik ook. Originaliteit zien we momenteel vooral in de komische horror hoek, bijv. met The Final Girls.

 3. Ik zou ook niet zo snel een nieuwe trend kunnen aangeven. Ik heb het gevoel dat de meest succesvolle horrors van de laatste jaren toch die waren met demonen/kwade entiteiten, als ik kijk naar Sinister, The Conjuring en Insidious. Ik dig dat subgenre wel. Maar ook het genre van The Cabin in the Woods (zal de twist maar niet spoilen) kan ik erg waarderen. Als het goed wordt gedaan heb je een knaller van een film, wat ik The Cabin toch wel vond.

  Heb je trouwens de slashers Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon en Hatchet gezien? Ik denk dat dit de laatste slashers zijn die ik heb gezien.

  1. Cabin is één van mijn favorieten van de afgelopen jaren. 🙂

   Toevallig heb ik Behind the Mask en Hatchet nog niet zien! Ik wil ze nog zien, maar ik kom ze maar niet tegen. Misschien moet ik nog maar een offer maken aan de Netflix goden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *