In 1995, inmiddels alweer 20 jaar(!) geleden, vertoonde het horror genre zijn laatste stuiptrekkingen. Jason en Michael waren al lang niet meer zo populair als ze in de jaren ’80 waren. New Line Cinema heeft zijn bestaan te danken aan Freddy en de Elm Street films, maar ook Freddy wist geen volle zalen meer te trekken. Films die een release zagen in ’95 waren titels als Halloween: The Curse of Michael Myers (ofwel deel 6 met een nog jonge Paul Rudd), Vampire in Brooklyn (met Eddie Murphy) en Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation met pre-fame RenΓ©e Zellweger en Matthew McConaughey.
De slasher returns met het succes van Scream
Scream wist eind 1996 het horror genre nieuw leven in te blazen. De film werd een onverwachts groot succes, waardoor horror – en met name de slasher – weer hot werd. Kevin Williamson, de schrijver van Scream, was zelf verantwoordelijk voor een aantal horrorfilms die we in de tijd in de bios zagen, zoals Scream 2, I Know What You Did Last Summer en The Faculty. Maar ook slashers als Halloween: H20, Urban Legend, Valentine, Jason X en I Still Know What You Did Last Summer zagen we in de jaren na het succes van Scream een release krijgen.
Sinds Scream hebben we meerdere horror trends voorbij zien komen. Ik heb het gevoel dat we nu aan het terugcirkelen zijn naar de slasher. Hier de trends van de afgelopen 20 jaar:
J-horror
Na de slasher denk ik met name aan J-horror, ofwel remakes van Japanse horrorfilms. Sinds het succes van The Ring in 2002 zagen we onder andere The Grudge, Pulse, One Missed Call en Dark Water. De meeste van deze films kwamen niet in de buurt van het succes van The Ring, maar toch werden we meerdere jaren achter elkaar overladen door deze remakes.
Zombies
Zombies zijn nog steeds populair, met dank aan The Walking Dead (al ben ik na het zien van de aflevering van afgelopen maandag nog even boos op de serie). Toch zien we momenteel niet meer zoveel zombie films voorbij komen, maar in de jaren ’00 zagen we o.a. Dawn of the Dead, 28 Days Later, [REC], Shaun of the Dead, Land of the Dead en Zombieland.
“Torture porn”
Mid-jaren ’00 zagen we de populariteit van de torture porn (geen fan van deze benaming) groeien door het succes van films als Saw en Hostel. Maar buiten de zeven Saw films, drie Hostels en The Collector/The Collection zijn er weinig noemenswaardige titels.
Found footage en bovennatuurlijke horror
Deze twee subgenres zijn bijna niet los van elkaar te zien sinds het succes van Paranormal Activity. Found footage is geen nieuw subgenre, want The Blair With Project was een groot succes lang voordat de PA franchise bestond. Maar sinds de Paranormal Activity films zijn er een hoop found footage films geweest die voornamelijk gepaard leken te gaan met bovennatuurlijke aspecten. Denk aan The Last Exorcism, V/H/S, The Devil Inside en Devil’s Due. Er zijn ook meerdere found footage films geweest met monsters, zoals Cloverfield en The Troll Hunter.
Gelukkig gebruiken niet alle bovennatuurlijke horrorfilms found footage en hebben we ook ‘normale’ bovennatuurlijke films gezien als The Conjuring, Insidious, Sinister en The Possession.
Terugkeer van de slasher?
Inmiddels is het horror genre opnieuw aan het doodbloeden net als 20 jaar geleden. Gaat de slasher opnieuw een comeback maken? Zo is er opnieuw een A Nightmare on Elm Street remake in de maak, zijn er plannen voor een nieuwe Halloween en komt er begin 2017 een nieuwe Friday the 13th film. Ook zien we in 2016 een Texas Chainsaw Massacre prequel genaamd Leatherface.
Ik zou het erg leuk vinden als de slasher een comeback maakt, want het is mijn favoriete subgenre. Maar ik hoef niet zo nodig remakes, prequels en sequels van de klassieke franchises. Ik hoop dat een nieuwe horrorfilm ons zal verrassen, net als Scream dat bijna 20 jaar geleden heeft gedaan.
Denk jij dat de slasher een comeback zal maken of zie jij een andere trend komen?
Geef een reactie