The Dark Knight Rises speelt zich af 8 jaar na de gebeurtenissen van The Dark Knight. Harvey Dent wordt herdacht. Bruce Wayne (Christian Bale) is een kluizenaar. En Batman is al jaren niet gezien. Dievegge Selina Kyle (Anne Hathaway) weet onbedoeld Bruce uit zijn isolement te halen, maar het is Bane (Tom Hardy, Inception) die voor de terugkeer van Batman zorgt.

Beoordeling
The Dark Knight vond ik een goede film, maar ik was er niet zo weg van als de rest van de bevolking. Ik heb de film ook niet meer gezien sinds ik het in de bioscoop zag in 2008. Mijn zus wilde Rises graag zien en zo bevond ik me afgelopen zondag toch in de bioscoop voor het derde deel van Christopher Nolans trilogie. En ook The Dark Knight Rises is een goede film.

Ik zou niet zeggen dat Rises een betere film is dan TDK. The Joker was zo’n geweldige bad guy dat elke andere villain eigenlijk teleurstellend is in vergelijking met hem. Bane wekt dan ook weinig indruk. Ja, hij is een grote spierbundel met grote plannen, maar verder? Hij heeft niet het gestoorde charisma van The Joker. Hathaway doet het aardig als Catwoman, ook al wordt ze niet zo genoemd in de film. Toch vind ik haar te meisjes-achtig voor de rol. Misschien had ik Marion Cotillard liever gezien als Selina Kyle dan als de nieuwe love interest van Bruce. Zij oogt tenminste vrouwelijk.

Bale, Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman doen allemaal weer hun ding. Hardy heeft vrij weinig om mee te werken. Hij is vooral groot en sterk. Joseph Gordon-Levitt en Cotillard zijn goede acteurs, maar om eerlijk te zijn was het een beetje vermoeiend om de halve cast van Inception hier te zien. Van de getalenteerde cast is het voor mij Caine die de meeste indruk wekt met zijn emotionele rol.

De film was iets aan de lange kant. Het verbaasde mij dat Bale eigenlijk vrij weinig screentime heeft. Nolan probeert de 164 minuten te verdelen over de grote cast. In retrospect lijkt veel tijd te gaan naar Bane en Gordon-Levitt als de jonge agent John Blake. Hathaway loopt het verhaal in en uit. Wanneer ze buiten beeld was, was ik haar eigenlijk alweer vergeten.

Hieronder wat SPOILER-gevoelige informatie.

De exposition (voor het gebrek aan een betere term) vond ik wat onhandig gedaan. Dat de bad guy zijn hele verhaal moet doen voordat hij Batman doodt.. tja. Ik had wel iets meer verwacht van Nolan. Zo maak je je er als filmmaker wel heel gemakkelijk vanaf. Dat Blake uiteindelijk Robin blijkt te zijn, vond ik wel goed bedacht en de oplettende kijker zal dit vermoeden wel hebben gehad tijdens de film. Betekent dit een spinoff? Om eerlijk te zijn, ik hoop van niet.

Einde spoilers.

Conclusie
The Dark Knight Rises is een mooi slot voor Nolans Batman trilogie. Voor de fans is het natuurlijk een must see, maar ook voor de niet fans is het een zeer vermakelijke film.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *