poster-boyhood“What’s the point?” vraagt Mason zich op een gegeven moment af. Een goede vraag, want wat is de point van Boyhood? Om eerlijk te zijn, ik ben niet zo’n fan van films die nergens over gaan en alleen maar een aaneenschakeling van scènes zijn. Boyhood heeft niet echt een verhaal. We werpen een blik op het leven van Mason (Ellar Coltrane) en bijkomend het leven van zijn zus Samantha (Lorelai Linklater) en hun ouders (Patricia Arquette en Ethan Hawke). We zien Mason opgroeien van een jongetje naar een tiener die gaat studeren. Helaas is het leven van Mason niet bijzonder interessant.

Beoordeling
Ik heb veel goede dingen over Boyhood gehoord en heb geprobeerd om de film te kijken met niet al te hoge verwachtingen. Natuurlijk is de film als concept geweldig. Regisseur Richard Linklater heeft er 12 jaar over gedaan om Boyhood te maken waarbij hij ieder jaar scènes heeft geschoten met Coltrane, Arquette, Hawke en zijn eigen dochter Lorelai Linklater. Zo zien we gedurende film Coltrane en Linklater opgroeien van kinderen naar jongvolwassenen. Een heel ambitieus en uniek project waarmee pa Linklater laat zien dat hij een inventieve filmmaker is die risico’s durft te nemen. Dat gezegd, vind ik dat Boyhood verder niet veel meer heeft te bieden. Zoals ik al eerder zei: het leven van Mason is niet bijzonder interessant en dan duurt de film ook nog eens 2 uur en 45 minuten! Op zich lijkt dat niet lang voor een film die zich over een tijdspanne van 12 jaar afspeelt, maar ik heb regelmatig naar de klok zitten kijken om te zien hoe lang ik nog te gaan had.

Linklater heeft het getroffen met de casting van Ellar Coltrane die prima en natuurlijk speelt en tegen het eind van de film zelfs een beetje op Hawke lijkt. Lorelai Linklater is helaas niet zo gezegend met acteertalent. Patricia Arquette en Ethan Hawke spelen prima rollen, al vind ik al die praat over Oscar-nominaties voor prestaties overdreven.

Conclusie
Boyhood is een uniek project en voor filmliefhebbers een must see vanwege het concept.

rating-3halfstars

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

3 reacties

  1. Heb sinds gisteren pas je blog gevonden, dus vandaar deze late reactie 😉
    Ik had dus wél hoge verwachtingen van ‘Boyhood’, maar helaas: ze werden niet waargemaakt. Inderdaad, veel van hetzelfde allemaal. Ik heb de film in de bios gezien (volle zaal), met een pauze (!) en het was opvallend hoeveel stoelen leeg bleven na de pauze… Vond de film erg Amerikaans en hoewel dat niet storend hoeft te zijn, begon het in deze film behoorlijk te irriteren.
    Die ene Oscar die de film uiteindelijk gewonnen heeft (Patricia Arquette) was meer dan genoeg.

    1. Leuk dat je mijn blog nog een keer bezoekt! Ik kan me goed voorstellen dat mensen waren afgehaakt. Ik moest mezelf dwingen om de film af te kijken. En de film is zeker erg Amerikaans! Ik was echt aan het hopen dat Boyhood niet de Oscar voor beste film ging winnen 😉

  2. […] dat ik helemaal niets heb met Everybody Wants Some!!. In mijn recensie van Linklaters Boyhood noemde ik al dat ik niet zo’n fan ben van films die nergens over gaan en alleen maar een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *