Gisteren werden de Oscar nominaties bekend gemaakt. Op Twitter zei ik al dat ik vond dat er dit jaar weinig verrassingen zijn. Gelukkig kan er dit jaar niet geklaagd worden dat de #Oscarssowhite zijn dus dat is weer een pluspunt. Ik neem de nominaties voor de belangrijkste categorieën met je door:

Best Motion Picture of the Year
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Grootste verrassingen: nominaties voor Hell or High Water en Hidden Figures. Hell or High Water is erg geliefd in onze filmblog wereldje, maar ik was bang dat de film under the radar van de Academy zou vliegen. Hidden Figures scoorde geen Golden Globe, Critic’s Choice of BAFTA nominatie, maar weet toch te verrassen met een Oscar nominatie. Jackie leek aan het begin van deze awards season een kanshebber, maar enthousiasme voor de film verdween als sneeuw voor de zon.

Best Performance by an Actor in een Leading Role
– Casey Affleck voor Manchester by the Sea
– Andrew Garfield voor Hacksaw Ridge
– Ryan Gosling voor La La Land
– Viggo Mortensen voor Captain Fantastic
– Denzel Washington voor Fences

Deze 5 mannen zijn ook genomineerd voor de Screen Actors Guild Awards en op Washington na ook voor de BAFTA dus heel verrassend zijn deze namen niet. Joel Edgerton had te weinig ‘momentum’ voor zijn rol in Loving en Tom Hanks en Sully zijn al snel na release weer vergeten.

Best Performance by an Actress in a Leading Role
– Isabelle Huppert voor Elle
– Ruth Negga voor Loving
– Natalie Portman voor Jackie
– Emma Stone voor La La Land
– Meryl Streep voor Florence Foster Jenkins

De meeste mensen missen Amy Adams in dit rijtje voor haar rol in Arrival. Om eerlijk te zijn had ik geen nominatie voor haar verwacht en dat zeg ik als grote Amy supporter (ze was mijn keuze voor de Beste Actrices estafette race!). De Academy is best eigenzinnig en ik zag die nominatie voor Isabelle Huppert al aankomen. De grote verrassing hier is eigenlijk Ruth Negga die met een klein filmpje als Loving toch een blijvende indruk wist te maken.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
– Mahershala Ali voor Moonlight
– Jeff Bridges voor Hell or High Water
– Lucas Hedges voor Manchester by the Sea
– Dev Patel voor Lion
– Michael Shannon voor Nocturnal Animals

In deze categorie vinden we de meeste en grootste verrassingen. Terwijl Aaron Taylor-Johnson onlangs nog voor zijn bijrol in Nocturnal Animals een Golden Globe won en genomineerd is voor een BAFTA, is het collega Michael Shannon die een Oscar nominatie heeft gekregen voor diezelfde film. Dan is er nog de jonge Lucas Hedges die een nominatie heeft weten te krijgen voor zijn prima maar niet al te bijzondere rol in Manchester by the Sea terwijl Hugh Grant een nominatie misloopt voor zijn rol in Florence Foster Jenkins.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
– Viola Davis voor Fences
– Naomie Harris voor Moonlight
– Nicole Kidman voor Lion
– Octavia Spencer voor Hidden Figures
– Michelle Williams voor Manchester by the Sea

Deze 5 dames waren ook genomineerd voor de Golden Globe, Screen Actors Guild Award en op Octavia Spencer na voor de Critic’s Choice Award dus eigenlijk zijn hier helemaal geen verrassingen te vinden.

Best Achievement in Directing
– Denis Villeneuve voor Arrival
– Damien Chazelle voor La La Land
– Mel Gibson voor Hacksaw Ridge
– Kenneth Lonergan voor Manchester by the Sea
– Barry Jenkins voor Moonlight

De enige verrassing hier is dat de Academy (en de rest van Hollywood) Mel Gibson heeft vergeven voor zijn gedrag van de afgelopen jaren. Hopelijk verpest hij het niet weer voor zichzelf.

De Academy Awards worden 26 februari uitgereikt. Tegen die tijd zal ik ook nog mijn Oscar voorspellingen met je doornemen.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

5 Reacties

 1. Weinig verrassingen maar toch wel opvallende afwezigen zijn Tom Hanks, Finding Dory en stiekem toch ook wel Deadpool.

  Nu alleen maar hopen dat dit geen concessie jaar gaat worden waarin de prijzen naar de gekleurde medemens gaan. Dan zal het vooral te danken zijn aan de OscarsSoWhite ophef en dat zou doodzonde zijn voor films die heerlijk buiten de lijntjes kleurden dit jaar (La La Land!!!)

  1. Had het wel heel tof gevonden als Deadpool een nominatie had gekregen.

   Daar ben ik wel een beetje bang voor. Het zou nog best Moonlight kunnen worden ipv La La Land voor Best Picture.

 2. Ja, ik zit hier ook altijd lekker bovenop. Binnenkort maar eens voorspellen en voorkeuren aangeven in een blogpost, maar voor die tijd wil ik eigenlijk eerst zoveel mogelijk titels gezien hebben.

  Ook ik miste Amy Adams, en dan juist niet omdat ik haar over het algemeen fantastisch goed vind, maar omdat ze zo sterk speelde in Arrival.

  Verder had ik ook gehoopt op Taylor-Johnson, maar de academy kiest duidelijk voor routine. Nu ja, Shannon was ook erg goed.

  HOHW en HF profiteren ervan dat er nu geen 6, maar maar liefst 9 films zijn genomineerd. en Hidden Figures profiteert denk ik ook van de Oscars-so white opschudding van vorig jaar en van de thematiek en personages in de film.

  Ik ben erg blij dat Huppert een nominatie heeft, tenslotte.

  1. Mij lukt het nooit om alle Best Picture genomineerden te kijken. Ik probeer me meestal in te leven in de denkwijze van de Academy en zo mijn voorspellingen te doen. 😉

   Ik denk dat je wel gelijk hebt over HOHW en zeker HF, aangezien de film geen nominatie scoorde van andere belangrijke filmprijzen als de Critic’s Choice awards etc. Het zal best een goede film zijn, maar het lijkt ook een beetje op overcompenseren van de Academy.

   1. Mij ook niet hoor. Al is het alleen maar omdat een film als Hidden Figures hier pas na de uitreiking uitkomt. Maar ik hoop wel ver te komen:) de Academy is opzich redelijk voorspelbaar als je de winnaars een beetje bijhoudt. Dus je kunt ver komen, al zijn verrassingen nooit helemaal uitgesloten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *