De nominaties voor de 87e Academy Awards zijn net bekend gemaakt door Chris Pine, JJ Abrams, Alfonso Cuarón en de president van de Academy Cheryl Boone Isaacs. Whiplash zit er wel bij, maar er zijn geen nominaties in de grote categorieën voor Nightcrawler! Emma Stone mag tegenwoordig Academy Award nominee voor haar naam zetten! En niet everything is awesome voor The Lego Movie, maar wel een beetje. Hier een overzicht van de nominaties:

birdman001Best Picture
American Sniper
Birdman
Boyhood
Selma
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
The Theory Of Everything
Whiplash

Er zijn dit jaar maar 8 films genomineerd voor Best Picture terwijl er de afgelopen jaren 9 films werden genomineerd. Geen Nightcrawler, zoals ik wel had verwacht. Ook geen Foxcatcher. Maar verder eigenlijk weinig verrassingen in deze categorie.

Best Achievement in Directing
– Alejandro González Iñárritu voor Birdman
– Bennett Miller voor Foxcatcher
– Morten Tyldum voor The Imitation Game
– Richard Linklater voor Boyhood
– Wes Anderson voor The Grand Budapest Hotel

Nou ik had gelijk dat er een regisseur genomineerd ging worden terwijl zijn film niet genomineerd is voor Best Picture. Ik dacht alleen dat het David Fincher (Gone Girl) zou zijn en niet Bennett Miller.

americansniper001Best Performance by an Actor in a Leading Role
– Benedict Cumberbatch voor The Imitation Game
– Bradley Cooper voor American Sniper
– Eddie Redmayne voor The Theory Of Everything
– Michael Keaton voor Birdman
– Steve Carell voor Foxcatcher

Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt dat Cooper genomineerd zou worden. Hij is nu voor het derde achtereenvolgende jaar genomineerd! Verrassende afwezige: David Oyelowo voor Selma. Ook geen nominatie voor Jake Gyllenhaal (Nightcrawler).
stillalice001Best Performance by an Actress in a Leading Role
– Felicity Jones voor The Theory Of Everything
– Julianne Moore voor Still Alice
– Marion Cotillard voor Two Days, One Night
– Reese Witherspoon voor Wild
– Rosamund Pike voor Gone Girl

Ondanks haar prachtige performance toch geen Shailene Woodley voor The Fault in Our Stars. Ik ben alleen een beetje verbaasd dat Cotillard genomineerd is, omdat ik niet veel Oscar buzz rond haar naam heb gehoord. Omdat de Academy van Amy Adams houdt, had ik verwacht dat zij misschien toch nog genomineerd zou worden voor Big Eyes, maar Adams slaat een jaartje over.
whiplash-jksimmons001Best Performance by an Actor in a Supporting Role
– Edward Norton voor Birdman
– Ethan Hawke voor Boyhood
– JK Simmons voor Whiplash
– Mark Ruffalo voor Foxcatcher
– Robert Duvall voor The Judge

Ook weinig verrassingen in deze categorie. Deze heren waren ook allemaal genomineerd voor de Golden Globe. Ik had weliswaar Tom Wilkinson (Selma) staan in plaats van Duvall, omdat ik hoopte dat de Academy iets verrassender uit de hoek zou komen.
emmastone-birdman001Best Performance by an Actress in a Supporting Role
– Emma Stone voor Birdman
– Keira Knightley voor The Imitation Game
– Laura Dern voor Wild
– Meryl Streep voor Into The Woods
– Patricia Arquette voor Boyhood

Het is toch Knightley geworden in plaats van Rene Russo voor Nightcrawler. Leuk dat Emma Stone genomineerd is! Meryl Streep is voor de 19e(!) keer genomineerd voor een Oscar.

Overige Oscar nominatie gedachtes
Hoe kan The Lego Movie niet genomineerd zijn voor Best Animated Picture?! “Everything is Awesome” van The Lego Movie is overigens wel genomineerd voor Best Original Song. Het sterke script van Gone Girl is niet genomineerd voor Best Adapted Screenplay. Ik had verwacht dat de film in ieder geval in die categorie een nominatie zou scoren.

Bekijk alle nominaties op IMDB. De winnaars worden op 22 februari bekend gemaakt. Mijn voorspellingen van de winnaars volgen nog ergens mid-februari.

Met welke nominaties ben jij blij? En wie had er volgens jou een nominatie verdiend?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

3 reacties

  1. Ik vind het ook jammer dat Gone Girl niet genomineerd is voor beste score en ik had eigenlijk wel Jennifer Aniston in de vrouwelijke nominaties verwacht!

    1. Ja, ik had ook een nominatie voor Aniston verwacht. Ik had haar bij mijn voorspellingen gezet.

  2. Als filmhuisliefhebber ben ik uitermate tevreden met Whiplash als nominatie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *