Afgelopen donderdag werden de Oscar nominaties bekend gemaakt door Seth MacFarlane en Emma Stone. Op Twitter had ik al kort mijn reactie gegeven op de nominaties. Hier lopen we de belangrijkste categorieën nog even na en kijken we of mijn voorspellingen klopten. In februari zal ik mijn voorspellingen voor de Oscar-winnaars bloggen.

Beste Film:
Amour
Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
– Les Misérables
– Life of Pi
– Lincoln
– Silver Linings Playbook
– Zero Dark Thirty

De Academy kiest net als vorig jaar voor 9 films. Ik ging voor 6 nominaties dit jaar en mijn zes films staan er tussen (Argo, Les Miz, Life of Pi, Lincoln, Silver Linings en Zero Dark Thirty). Ik had gezegd dat als de Academy voor meer films kiest, dat Beasts of the Southern Wild een nominatie krijgt en dat is ook gebeurd. Verder hebben Quentin Tarantino’s Django Unchained en Frans drama Amour een plekje weten te scoren. Amour is ook genomineerd voor Beste Buitenlandse film.

Beste Regisseur:
– Michael Haneke voor Amour
– Ang Lee voor Life of Pi
– David O. Russell voor Silver Linings Playbook
– Steven Spielberg voor Lincoln
– Behn Zeitlin voor Beasts of the Southern Wild

Deze categorie zorgde voor de grootste verrassingen donderdag. Ben Affleck en Kathryn Bigelow zijn niet genomineerd voor respectievelijk Argo en Zero Dark Thirty. Iets waar de meeste Oscar bloggers het wel over eens waren is dat zij genomineerd zouden worden. Zij moeten plaats maken voor Haneke en Zeitlin, die met Beasts zijn filmdebuut afleverde. Zelf had ik Tom Hooper voor Les Miz nog op mijn lijstje staan in plaats van O. Russell.

Beste Acteur: 
– Bradley Cooper voor Silver Linings Playbook
– Daniel Day-Lewis voor Lincoln
– Hugh Jackman voor Les Misérables
– Joaquin Phoenix voor The Master
– Denzel Washington voor Flight

De Academy was inderdaad vergevingsgezind en dus heeft Phoenix een nominatie te pakken. Helaas betekent dit dat de altijd goede John Hawkes niet is genomineerd voor zijn rol in The Sessions. De nominaties voor de overige 4 waren te verwachten. Ik ben vooral blij met Coopers nominatie. Hij heeft laten zien dat hij meer is dan die dude van The Hangover.

Beste Actrice:
– Jessica Chastain voor Zero Dark Thirty
– Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook
– Emmanuelle Riva voor Amour
– Quvenzhané Wallis voor Beasts of the Southern Wild
– Naomi Watts voor The Impossible

Chastain en Lawrence zijn de favorieten dus hun nominaties verbazen niet. De nominatie voor de 9-jarige Wallis zorgde wel voor verbazing bij een aantal mensen. Maar zoals ik al eerder zei, de Academy beloont graag jong vrouwelijk talent. Riva is voor mij juist de verrassing. Ik had verwacht dat collega Française Marion Cotillard genomineerd zou worden voor Rust and Bone.

Beste Acteur in een Bijrol:
– Alan Arkin voor Argo
– Robert de Niro voor Silver Linings Playbook
– Philip Seymour Hoffman voor The Master
– Tommy Lee Jones voor Lincoln
– Christoph Waltz voor Django Unchained

Ik voorspelde al dat dit een categorie zou zijn met weinig ruimte voor verrassingen. Zoals Emma Stone al zei, alle acteurs hebben al een keer een Oscar gewonnen. Ik had zelf verwacht dat Leonardo DiCaprio genomineerd zou worden voor Django Unchained, maar ik ben blij dat Waltz die nominatie binnen heeft gesleept. Jammer dat Matthew McConaughey niet is genomineerd voor Magic Mike.

Beste Actrice in een Bijrol:
– Amy Adams voor The Master
– Sally Field voor Lincoln
– Anne Hathaway voor Les Misérables
– Helen Hunt voor The Sessions
– Jacki Weaver voor Silver Linings Playbook

Weaver is hier de verrassing. Dat betekent dat Silver Linings Playbook in alle belangrijke categorieën vertegenwoordigd is. Ik snap niet waarom mensen twijfelden aan een nominatie voor Adams. De Academy houdt van haar! Ik twijfelde over mijn nummer 5 en ik had Maggie Smith voor The Best Exotic Marigold Hotel staan, al had ik geen persoonlijke voorkeur voor haar.

De Oscars worden zondag 24 februari uitgereikt.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *