americanhustle002Normaal houd ik wel goed bij wanneer de Oscar nominaties bekend worden gemaakt, maar dit jaar werd ik er een beetje door overvallen. Ik had nog niet eens mijn voorspellingen gepost! Vandaag neem ik de nominaties met jullie door.

Best Picture
Ughhh… Academy, waarom weer 9 nominaties voor Best Picture? Houd het gewoon bij 5 films! Nominaties voor 12 Years a Slave, American Hustle, Captain Phillips, Gravity en The Wolf of Wall Street had ik verwacht, met Her en Dallas Buyers Club als aanvullingen als de categorie uit meer dan 5 nominaties zou bestaan. Nebraska en Philomena maken het rijtje van 9 compleet. En de winnaar? Ik twijfel tussen 12 Years a Slave en American Hustle en dan ga ik toch voor American Hustle voor de winst.

Best Achievement in Directing
Maar één verrassing in het rijtje: de nominatie voor Alexander Payne en zijn Nebraska. Ik had eerder verwacht dat de nominatie zou gaan naar Paul Greengrass voor Captain Phillips. Verder staan de usual suspects in het rijtje: Alfonso Cuarón (Gravity), Steve McQueen (12 Years a Slave), David O. Russell (American Hustle) en Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street). Beste regisseur vind ik altijd een lastige categorie om te voorspellen. Vaak wint de regisseur van de film die Best Picture wint. Maar goed, Argo won vorig jaar en Ben Affleck was niet eens genomineerd voor zijn regie! Okay, ook al ga ik voor American Hustle voor Best Picture, ik denk niet dat O. Russell wint. Ik ga voor Cuarón.

Best Performance by an Actor in a Leading Role
Ik roep al maanden dat de winst gaat naar Matthew McConaughey voor Dallas Buyers Club of naar Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave. Beide heren zijn in het gezelschap van Christian Bale (American Hustle), Bruce Dern (Nebraska) en Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street). Ik ben zeer verbaasd dat Tom Hanks niet genomineerd is voor Captain Phillips, alleen al voor het feit dat hij Tom Hanks is (zie ook Meryl Streep-logica). Ik denk dat first time nominee McConaughey het beeldje mee naar huis mag nemen, als beloning voor al zijn prestaties in 2013: naast DBC was hij ook te zien in The Wolf of Wall Street en in Mud.

Best Performance by an Actress in a Leading Role
Dit wordt het jaar van Amy Adams! Haar nominatie voor American Hustle is haar 5e Oscar nominatie in 10 jaar tijd! Ze heeft wel concurrentie in de vorm van Cate Blanchett voor Blue Jasmine, maar toch denk ik dat Adams wint. Verder zijn er nominaties voor Sandra Bullock (Gravity), Judi Dench (Philomena) en Meryl Streep die haar 18e(!) Oscar-nominatie in de wacht sleept, nu voor rol in August: Osage County.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Jonah Hill sleept dit jaar, net als Bradley Cooper, zijn tweede Oscar-nominatie binnen! Woah, dit moet ik even laten bezinken! Hill is dit jaar genomineerd voor The Wolf of Wall Street en Cooper voor American Hustle. Helaas voor beide heren verwacht ik dat Jared Leto voor zijn rol in Dallas Buyers Club het beeldje mee naar huis mag nemen. Ook Barkhad Abdi (Captain Phillips) en Michael Fassbender (12 Years a Slave) zijn genomineerd.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Jennifer Lawrence is nog maar 23, maar nu al voor de derde keer genomineerd, dit jaar voor American Hustle! Vorig jaar won ze de prijs voor Beste Actrice en ik verwacht niet dat ze zo snel nog een keer wint. Haar grootste concurrent is waarschijnlijk Lupita Nyong’o voor 12 Years a Slave. Al zou het me ook niet verbazen als June Squibb wint voor Nebraska, alleen al om het feit dat de Academy graag oud talent (of heel jong talent) beloont. De overige nominaties zijn voor Sally Hawkins (Blue Jasmine) en Julia Roberts (August: Osage County).

Bekijk alle nominaties op IMDB. Wie denk jij dat er gaat winnen? Laat een comment achter! De Oscars worden op 2 maart uitgereikt.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *