Films Films Films

Op weg naar Oscars 2015: Favoriete Best Actress winnende performance

Op 22 februari worden de 87e Academy Awards uitgereikt. In de komende periode tot de uitreiking van de bekende beeldjes besteden we extra aandacht aan de films en acteurs en actrices die eerder een Oscar wonnen of genomineerd waren voor deze gerenommeerde filmprijs.

Vandaag kijken we naar de actrices die de Academy Award voor Best Actress wonnen voor hun acteerprestatie. Het beeldje is inmiddels 86 keer uitgereikt. Katharine Hepburn heeft deze award het vaakst gewonnen: zij nam de Oscar 4 keer mee naar huis. Actrices als Jodie Foster, Meryl Streep en Hilary Swank hebben tweemaal de Best Actress trofee gewonnen.
blackswan001Mijn favoriete Oscar winnende performance van een actrice in een hoofdrol is: Natalie Portman in Black Swan. Zij won de Oscar in 2011 en versloeg met haar performance de overige genomineerde ladies: Annette Benning in The Kids Are All Right, Nicole Kidman in Rabbit Hole, Jennifer Lawrence in Winter’s Bone en Michelle Williams in Blue Valentine.

Natalie Portman is sinds haar rol als Mathilda in Léon (1994) een geliefde actrice, één die vaak geprezen wordt om haar talent. Ik heb dit eigenlijk nooit begrepen totdat ik haar in Black Swan zag. Natuurlijk is Portman een talentvolle actrice, maar ik vond haar leeftijdsgenoten Kirsten Dunst, Thora Birch en Scarlett Johansson net zo goed of misschien wel betere actrices dan Portman die ik soms wat onnatuurlijk vindt acteren.
blackswan002Als ballerina Nina zet Portman een zeer fragiele performance neer. Natalie Portman is een prachtige vrouw, maar voor Black Swan heeft zij zichzelf getransformeerd in een kwetsbaar meisje die langzaam de realiteit verliest. Dat zij niet al haar ballet scènes zelf heeft gedaan interesseert me niet. Welke actrice zou dat dansniveau kunnen halen voor een rol? Daar moet je jarenlang voor trainen. Maar het is de manier waarop Portman zichzelf neerzet. Weg is die beauty die we kennen van de rode loper en de covers van magazines. Nina mag dan volwassen vrouw zijn, maar oogt kinderlijk in haar houding en manier van spreken, als iemand die klein gehouden is door haar dominerende moeder. En zij speelt Nina’s mental breakdown prachtig. Voor het eerst vergat ik dat ik naar Natalie Portman, de geliefde actrice kijk. Want zij gaat helemaal op in deze enerverende rol.

Welke Best Actress winnende performance is jouw favoriet?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

6 reacties

 1. Sluit me helemaal bij je aan. Nu moet ik ook zeggen dat Black Swan m’n all time favoriete film is en dat komt natuurlijk door Portman. Zoals de laatste woorden in de film: It was perfect.

  1. Ik vind Portman ook perfect in deze rol en Black Swan is één van de weinige films die ik 5 sterren heb gegeven. Het is één van mijn favorieten van de afgelopen jaren.

   1. Dan moet je deze post van een engelse filmblogger die ik al tijden volg eens bekijken. Denk dat je dat wel interessant zal vinden: http://cinematiccorner.blogspot.nl/2012/02/48-hidden-images-in-black-swan.html

    1. Dat ga ik zeker doen! Thanks!

 2. Ik ga voor Marion Cotillard in ‘La Vie en Rose’. Puur omdat ik haar in Franse films grandioos vind. Ik hoop dat ze dit jaar ook wint.

  1. Ik heb La Vie en Rose nog niet gezien, maar die staat nog op mijn lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *