De laatste aflevering van Buffy the Vampire Slayer werd ruim 12 jaar geleden uitgezonden, maar de serie is nog steeds mijn favoriete serie of all time. Buffy was 7 seizoenen lang op televisie te zien en het is moeilijk om mijn 10 favoriete afleveringen te kiezen uit de 144 afleveringen die zijn gemaakt. Niet alle afleveringen zijn even goed, maar er zijn maar weinig afleveringen die ik liever niet nog een keer zou kijken, met name “Where the Wild Things Are” (#4.18).

Voor het maken van mijn top 10 speel ik een beetje vals. Afleveringen die uit 2 delen bestaan tel ik als één aflevering. Hieronder mijn top 10 Buffy afleveringen:

10. Passion (#2.17)
buffy-passionIn het begin van het tweede seizoen verloor Angel zijn ziel, waardoor hij de kwaadaardige Angelus werd. Lerares Jenny probeerde zijn ziel weer te herstellen, iets waar Angelus zelf niet blij mee was. In één van de eerste echt schokkende momenten van de serie brak Angelus Jenny’s nek. Om de situatie extra wreed te maken, legde Angelus het lichaam van Jenny neer op het bed van Giles en lokte hij Giles met een spoor van rozenblaadjes naar het lichaam toe.

Eén van mijn favoriete afleveringen vanwege de pure shock value die “Passion” bezit.

9. I Only Have Eyes for You (#2.19)
buffy-iohefyIn “I Only Have Eyes for You” spookt het binnen de muren van Sunnydale High wanneer verschillende mensen worden bezeten door de geesten van James Stanley en Grace Newman. De jonge James had jaren geleden een affaire met Grace, zijn docent. Toen zij de relatie verbrak, schoot hij haar neer. Een patroon wat zich steeds herhaalt totdat Buffy en Angel bezeten worden door de geesten. Oh, en we ontdekken aan het eind van de aflevering dat Spike weer kan lopen!

Er komen allerlei bovennatuurlijke elementen voorbij in Buffy the Vampire Slayer, maar deze ghost story is mooi verweven met het verhaal van Buffy en Angel.

8. The Wish (#3.09)
buffy-thewishCordelia wenst dat Buffy nooit naar Sunnydale was gekomen. Een wens die werkelijkheid wordt door vengeance demon Anya die in deze aflevering voor het eerst te zien is. Cordelia heeft al snel spijt wanneer ze ontdekt dat in deze alternatieve Sunnydale de vampieren de baas zijn. The Master leeft nog en Xander en Willow zijn in vampieren veranderd!

Een leuke aflevering die laat zien hoe anders de wereld had kunnen zijn.

7. The Body (#5.16)
buffy-thebodyVeel personages zijn gestorven gedurende de 7 seizoenen, maar de dood van Buffy’s moeder Joyce kwam wel erg hard aan. Zij stierf namelijk een natuurlijke dood, iets waar Buffy niet tegen kon vechten. Hoewel de personages zowat dagelijks met de dood in aanraking komen, hebben ze moeite om de dood van Joyce te accepteren en gaan ze ieder op een andere manier om met verlies.

Sarah Michelle Gellar speelt een sterke emotionele rol in deze aflevering, maar ook Emma Caulfield wekt indruk met Anya’s emotionele speech over de dood.

6. The Gift (#5.22)
buffy-thegift“The Gift” is de 100e aflevering van Buffy the Vampire Slayer en ook een emotionele aflevering, want Buffy offert haar eigen leven op voor haar zusje Dawn. Het bloed van Dawn werd gebruikt om de toegang tussen verschillende dimensies te openen. Dawns bloed zou de poort ook weer moeten sluiten, maar Buffy realiseert zich dat ‘death haar gift is’ en offert zichzelf op om Dawn en de rest van de wereld te redden.

Hoewel Buffy terugkeert in seizoen 6 is “The Gift” een behoorlijke tranentrekker.

5. Selfless (#7.05)
buffy-selflessAnya is mijn favoriete personage en zij staat centraal in “Selfless”. In deze aflevering leren we meer over haar achtergrond en hoe zij uiteindelijk een vengeance demon is geworden. Ook zit er een ‘flashback’ in naar de aflevering “Once More, With Feeling” waarin Anya een nummer zingt over dat ze gaat trouwen met Xander.

“Selfless” is een mooie showcase voor Emma Caulfield, waarin zij haar komische kant kan laten zien, maar ook de tragische kant van Anya.

4. Graduation Day (#3.21/3.22)
buffy-graduationdayIn het derde seizoen maken we kennis met de zachtaardige – maar op een zeer creepy manier – burgemeester van Sunnydale, Mayor Richard Wilkins III. Het is gedurende het seizoen duidelijk dat The Mayor niet te vertrouwen is en tijdens “Graduation Day” laat hij zich van een andere kant zien: hij verandert in een reusachtige slang die de scholieren van Sunnydale High probeert op te eten tijdens hun diploma uitreiking.

Okay, dit klinkt minder awesome dan het is, want “Graduation Day” is een actievol einde van het sterke derde seizoen die naar deze aflevering heeft toegewerkt.

3. Becoming (#2.21/2.22)
buffy-becomingDe liefde tussen Buffy en Angel staat aan het begin van de serie centraal. Wanneer Angel verandert in de kwaadaardige Angelus is hij de Big Bad van het seizoen. Hij gebruikt demon Acathla om de wereld te vernietigen. Er zit voor Buffy niets anders op dan haar voormalige grote liefde te doden, maar vlak voor het grote moment krijgt hij zijn ziel terug. Het is helaas al te laat. Om de wereld te redden en Acathla te stoppen, moet zij hem opofferen.

“Becoming” is een sterke en emotionele afsluiter van het tweede en misschien wel beste seizoen van Buffy.

2. Hush (#4.10)
buffy-hushEén van de de dingen die Buffy als serie zo sterk maakt zijn de dialogen en de vele leuke grapjes die voorbij komen. “Hush” bewijst dat Buffy zelfs leuk is wanneer er het grootste deel van de aflevering geen woord wordt gesproken! De Gentlemen stelen de stemmen van de bewoners van Sunnydale, zodat zij niet kunnen schreeuwen wanneer zij hun harten komen stelen.

De Gentlemen zijn super creepy en de aflevering zelf is één van de origineelste afleveringen van de gehele serie!

1. Once More, With Feeling (#6.07)
buffy-oncemoreBuffy-bedenker Joss Whedon houdt van experimenteren. “Hush” was al een geslaagd experiment en met de musical aflevering “Once More, With Feeling” weet hij “Hush” te overtreffen. De personages zingen geen covers, maar originele nummers over hun gevoelens. Hierdoor wordt het voor haar vrienden eindelijk duidelijk waarom het niet goed gaat met Buffy. Toen ze haar hadden teruggebracht uit de dood, hadden ze haar eigenlijk weggerukt uit de hemel. En het leven? Dat voelt aan als een hel.

Niet alle castleden hebben een sterke stem, maar dat is niet erg. De nummers passen perfect bij de personages en geven goed hun gedachtegang weer.

Wat is jouw favoriete aflevering van Buffy the Vampire Slayer?

Image credit: x

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

4 reacties

 1. Ik had sommige afleveringen hoger verwacht, zoals The Body en The Gift, maar met OMWF op #1 kan ik het alleen maar mee eens zijn 😛

  1. Ik heb zoveel zitten twijfelen! Het is ook maar een momentopname. Misschien vind ik The Body of The Gift volgende week weer beter dan Graduation Day :p

 2. Haha ik weet nog dat ik als grote fan van Buffy die speciale aflevering, Once more with feeling, op videoband (ja, ja) had opgenomen, en dat mijn moeder per ongeluk iets anders eroverheen had opgenomen(!) terwijl ik die videoband voor eeuwig wilde bewaren. Echt tranen met tuiten haha.

  The Body staat ook nog duidelijk in mijn geheugen gegrift, die aflevering heeft destijds veel indruk op mij gemaakt. Ook het feit dat Buffy haar moeder uiteindelijk weer tot leven wilde wekken en dat dat dus niet goed was vond ik destijds eye-opening.

  1. Haha ja zoiets is bij mij ook gebeurd, alleen niet met een aflevering van Buffy, maar eentje van Friends geloof ik. :p

   The Body is wel een aflevering die je aan het nadenken zet idd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *