Sinds de Oscar-nominaties bekend zijn gemaakt, wordt er heel veel geroepen over het feit dat alle genomineerde acteurs dit jaar, net als vorig jaar overigens, blank zijn. Jada Pinkett Smith gaat zelfs zo ver dat ze Oscars dit jaar wil boycotten. Prima, Jada, als jij dat wil dan moet je dat vooral doen. Ik vind het wel kortzichtig, want het probleem ligt niet zozeer bij de Oscars. Ik denk echt niet dat de leden van de Academy samen hebben zitten spannen om alleen blanke acteurs te belonen met een nominatie. Ik denk dat Idris Elba gewoon pech heeft dat Beasts of No Nation een Netflix productie is en dat de Academy daar snobby over doet. En Will Smith heeft geen nominatie gekregen, omdat er simpelweg niet genoeg buzz was rondom zijn performance en de film Concussion gedurende het hele afgelopen awards seizoen.

beastsofnonationDe Oscars zijn niet so white
Als de Academy van de Oscars echt een blank feestje wil maken, dan had 12 Years a Slave in 2014 niet Best Picture gewonnen. Dan had Lupita Nyong’o niet gewonnen voor haar rol in 12 Years a Slave. Dan had Chiwetel Ejiofor geen nominatie gehad voor beste acteur voor dezelfde film. Dan had Steve McQueen geen nominatie gekregen voor de regie van 12 Years a Slave en dan had Alfonso Cuarón niet de Oscar voor beste regie gewonnen voor zijn film Gravity. Overigens zou Denzel Washington dan ook geen 2 Oscars op zijn schoorsteenmantel hebben staan, zou Halle Berry nooit hebben gewonnen voor Monster’s Ball en zou de toen onbekende Gabourey Sidibe geen nominatie hebben gehad voor haar hoofdrol in Precious, de film waar Mo’Nique overigens wel een Oscar voor won.

Wat is wel het probleem?
Het probleem is dat veel goede rollen naar blanke acteurs gaan. Er moet meer diversiteit komen wat betreft de casting van rollen en dan worden de Oscars vanzelf niet meer “so white”. Als we kijken naar de 8 films die dit jaar genomineerd zijn voor Best Picture dan worden alle hoofdrollen vertolkt door blanke acteurs. Neem bijv. The Martian, waarin Matt Damon een prima hoofdrol speelt. Maar waarom had Chiwetel Ejiofor of Michael Peña, allebei goede acteurs die te zien zijn in bijrollen in The Martian, niet de hoofdrol kunnen spelen? Misschien was Damon wel de beste man voor de rol, maar ik vind het een rol die door meerdere acteurs goed gespeeld had kunnen worden.

fantasticfour2015-jordanDe Fantastic Four remake heeft al een stap in de goede richting gezet met de casting van Michael B. Jordan als Johnny Storm. Goed, als je een biopic over Steve Jobs maakt dan is een acteur als Jamie Foxx of Ken Watanabe misschien niet de beste keuze voor de rol, maar er zijn genoeg films en rollen waarbij het eigenlijk niet uitmaakt welke afkomst een acteur heeft.

Conclusie
De Oscar nominaties horen te gaan naar de acteurs die de beste acteerprestatie hebben afgeleverd. Laten we beginnen met gelijke kansen creëren voor acteurs van verschillende afkomsten. Wanneer het weer Oscar seizoen is, dan is de kans groter dat niet alleen blanke acteurs genomineerd worden.

Hoe denk jij over het #OscarsSoWhite gedoe?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

6 reacties

 1. Ik vind het geen probleem. Volgens mij zijn er gewoon meer populairdere acteurs die blank zijn dan gekleurd. Matt Damon trekt simpelweg vollere zalen dan Michael Peña.

  En zoals jij zelf ook al zegt, zijn er genoeg voorbeelden van gekleurden die wel een Oscar wonnen.

  Daarnaast vind ik het ook moeilijk om prestaties te vergelijken. Eigenlijk zouden ze allemaal dezelfde rollen moeten spelen. En laten we eerlijk zijn. Wat de een goed vindt, vindt de andere slecht. Jij houdt van horror en wij van arthouse (drama). Is gewoon een kwestie van smaak.

 2. Ik ben het eigenlijk grotendeels met je eens. Zowel Denzel Washington als Will Smith hebben in het verleden al Oscarwaardige rollen gespeeld. Maar nu niet. Ze hebben toch ook John Boyega een grote rol gegeven in Star Wars? De films die dit jaar als de beste beschouwd worden, zijn nu eenmaal bevolkt met blanken. Dat kan volgend jaar een compleet ander verhaal zijn, toch?

 3. Het is nou eenmaal zo dat het grootste deel van de Hollywood-films wordt geleid door mensen die blank zijn. Dat de Oscars blijkbaar #sowhite zijn, is – zoals ik het ergens heel mooi las – meer een symptoom dan de oorzaak. De oorzaak ligt bij de industrie. Er moeten gewoonweg méér films worden gemaakt over minderheden – wat voor minderheid dan ook. Maar ja, dat is dan natuurlijk weer een financieel risico.

 4. Ik vind dat de Oscars sowieso afgeschaft moeten worden… Wat zeg je nu?! Ja, inderdaad. Ik heb er helemaal niets mee, want er worden naar mijn mening telkens de verkeerde keuzes gemaakt. Wellicht komt dat door het feit dat ik een film meer op zijn entertainmentwaarde beoordeel dan op de wijze waarop deze gemaakt is, maar goed… Wie ben ik. Ik heb in ieder geval de vrije keuze om er wel of geen waarde aan te hechten. En wat betreft Jada? Dan blijft ze toch lekker thuis als ze er zo over denkt. Ik slaap er geen uurtje minder om 😉

 5. Ik wou hier net zelf een artikel over schrijven, maar je bent me voor. Het probleem ligt idd grotendeels bij de industrie. Het zijn de studio’s, de castingbureau’s en alle invloedrijke mensen die het voor het zeggen hebben. Daar ligt het probleem. En eerlijk is eerlijk: een groot deel van bioscooppubliek komt eerder op de blanke sterren af. Behalve als je Denzel Washington heet, misschien.

  Als donkere man is dit een lastig onderwerp. Ik vind persoonlijk ook dat zwarten niet de mogelijkheden krijgen die blanken krijgen in Hollywood, maar ik ben het niet zozeer eens met Will Smith en Jada Pinkett. Ze geven aan dat het om het groter plaatje gaat, maar ik vraag mij af of Jada en Will dit ook zouden roepen als Will dit jaar genomineerd werd voor Concussion. Maar goed, ik denk dat het moeilijk valt te ontkennen dat Hollywood een diversiteitsprobleem heeft. Het is alleen jammer dat Afro-Afrikaans Amerika onder diversiteit grotendeels lijkt te verstaan dat het alleen om zwarten gaat. Er zijn meerdere bevolkingsgroepen die niet dezelfde mogelijkheden krijgen als blanken in Amerika, diversiteit is meer dan ‘wij met een donkere huidskleur’.

  En straks gaat het de verkeerde kant op en krijg je simpathy nominaties. Terwijl het idd hoort te gaan om wie het beste werk heeft geleverd. En daar heb je dan ook weer meteen een probleem, omdat het interessantste werk voornamelijk naar blanke acteurs gaat. Het is een lastige discussie dit, met geen eenduidig antwoord. Het is iig wel zo dat de leden van de Oscars (de stemmers) grotendeels oude blanke mannen zijn. Daar moet ook wat veranderen, maar daar wordt wel al aan gewerkt achter de schermen. Moeilijk verhaal dit.

 6. Een interessante discussies waarbij het opvalt dat de reacties ook allemaal politiek correct zijn. We zijn er over het algemeen erover eens dat er een probleem huist in Hollywood. Dit probleem ligt inderdaad niet bij de Academy maar meer bij de filmstudio’s.

  Dat is ook mijn mening maar daarnaast wordt ik zo ongelooflijk moe van de racisme kaart die er te pas en te onpas wordt getrokken. Is het niet over de rug van kleine kinderen (Sinterklaas) dan wel over de rug van filmliefhebbers. Ik heb hier geen glazen bol voor me staan maar let er maar eens op wat er volgend jaar gaat gebeuren met de Oscarnominaties. Daarin zullen we toch veel gekleurde medemensen terug gaan zien en dan hebben de beroepsklagers wederom gewonnen.

  SoWhite is een zielig initiatief en Jada Pinkett Smith is een ongelooflijke onruststoker. Haar eigen man was de enige gekleurde genomineerde van belang maar toen hebben we haar toch ook niet gehoord? Het is names Smith payback time simpelweg omdat haar hubbie niet genomineerd was voor een Oscar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *