De afgelopen dagen lees ik dat Aloha, de nieuwste film van regisseur Cameron Crowe, is geflopt. En dat doet me wel een beetje pijn, want ik ben een groot fan van het eerdere werk van Crowe: Almost Famous en Elizabethtown. Ook Jerry Maguire en We Bought a Zoo kan ik waarderen. En ik kan me ook voorstellen dat ik Aloha – met haar all star cast – wel kan waarderen. Maar het publiek zit blijkbaar niet op Crowes nieuwste film te wachten. En de recensenten ook niet.

You had me at Aloha
In Aloha speelt Bradley Cooper een geslaagde militaire aannemer die terugkeert naar de plek waar hij het meest succesvol was: Hawaii. Als hij contact zoekt met zijn grote liefde van vroeger (Rachel McAdams) krijgt hij onverwacht gevoelens voor een jonge, veelbelovende luchtmachtpiloot (Emma Stone) die hem in de gaten moet houden.

Misschien is een release midden in het zomer blockbuster seizoen niet de beste keus voor een klein Cameron Crowe filmpje. Hoewel We Bought a Zoo, met Matt Damon en Scarlett Johansson, niet bijzonder succesvol was en ongeveer dezelfde opening van $9+ miljoen had net als Aloha, wist de film met haar December 2011 release uiteindelijk toch $75 miljoen bij elkaar te sprokkelen in Amerika. Aloha lijkt dit niet voor elkaar te kunnen krijgen, ondanks de star power van Bradley Cooper en Emma Stone die op het hoogtepunt van hun carrières zijn.

elizabethtown004Zoals ik in mijn trailer beoordeling van Aloha al schreef doet de film mij denken aan een eerdere film van Crowe, namelijk Elizabethtown. In die film wordt Orlando Bloom verliefd op quirky blondine Kirsten Dunst nadat hij ontslagen is door zijn baas Alec Baldwin, die in Aloha weer de leidinggevende van Cooper lijkt te spelen. Mogelijk kampt Crowe met een gebrek aan inspiratie en dat is erg jammer, want hij is een goede schrijver die films maakt met hart. Misschien moet hij de romantische komedies maar even achterwege laten en terug gaan naar zijn roots. Almost Famous is zijn meest succesvolle film en die is (deels) gebaseerd op zijn jeugd als journalist voor Rolling Stone. Misschien kan Crowe zich het beste richten op een muziekfilm/feel good movie, maar dan zonder in herhaling te vallen en weer een soort Almost Famous te maken. Op IMDB zie ik dat hij bezig is met een TV-film genaamd Roadies over de crew van een rock band die on tour is. Dat klinkt al als een goede stap in die richting.

Wat voor soort film wil jij Cameron Crowe zien maken?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

4 Reacties

 1. De nummers zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van de film. Ik ben er nog steeds benieuwd naar!

  1. Misschien had ik er bij moeten zetten dat de film ook slechte recensies heeft gehad. Ik ben ook nog steeds benieuwd, maar mijn verwachtingen zijn flink gedaald.

 2. IMDb had laatst een Q&A op Twitter met Cameron waarin hij aangaf nog een derde film met Tom Cruise te willen gaan maken. Vind ik goed nieuws aangezien ik echt heb genoten van Jerry Maguire en Vanilla Sky.

  Maar de laatste jaren is Crowe niet goed bezig. Elizabethtown zou ik eens moeten gaan herbekijken want in mijn beleving was dit geen beste film en We Bought a Zoo was allesbehalve creatief. Staat toch in schril contrast met voorgaande titels en natuurlijk Almost Famous.

  1. Ik ben zelf geen Vanilla Sky fan. Misschien omdat het een remake is, mist het voor mij toch een beetje die Crowe magie.

   Elizabethtown is objectief gezien niet één van zijn beste films, maar om één of andere reden raakte die film de juiste snaar bij mij en is daarom toch één van mijn favorieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *