thewalkingdead004In de vorige aflevering “Try” (#5.15) zagen we dat de ‘W’ walkers in de buurt van de Alexandria Safe Zone zijn en Rick had een total meltdown na een vechtpartij met drunky Pete die zijn vrouw Jessie mishandelt. Alexandria sukkel is niet blij met Glenn en hij blijkt Ricks gun te hebben.

“Conquer” (#5.16) | De extra lange seizoensfinale opent met… Morgan! Yay! Morgan zit te rusten in het bos wanneer een gozer komt aanlopen met een pistool in hand en een ‘W’ op zijn voorhoofd. Hij vertelt dat de ‘W’ staat voor ‘wolf’ en dat er vroeger op wolven werd gejaagd. Hij gaat nog even door met zijn verhaaltje, maar eigenlijk wil hij Morgan beroven en hem meenemen. Morgan ziet dat laatste niet zitten en ramt de ‘wolf’ en een andere ‘wolf’ in elkaar.

Sleepy Rick | Rick wordt wakker nadat hij knock out was geslagen door Michonne. Carol doet alsof Rick de enige was met een wapen en Rick gaat mee met haar verhaal om hun geheim te bewaren. Samen met Michonne, Glenn en Abraham bespreken ze dat Deanna ’s avonds in gesprek wil gaan met alle Alexandrians om het gedrag van Rick te bespreken. Carol vindt dat Rick maar een verhaaltje moet ophangen en moet zeggen wat zij willen horen. Rick spreekt met de groep af dat als hij het idee heeft dat het niet goed gaat aflopen, dat ze dan Deanna, Reg en Spencer gaan grijpen en gaan dreigen om ze te doden. Ondertussen is Maggie op bezoek bij Deanna en Reg. Ze verdedigt Rick en zelfs Reg herinnert zijn vrouw eraan dat Michonne, lid van team Rick, had voorkomen dat iets erg(ers) ging gebeuren. Maar Deanna is vastbesloten om te doen wat zij nodig vindt om te doen (Rick verbannen?). In zijn gesprek met Carl later vertelt Rick dat hij ook gaat doen wat nodig is om te doen.

Don’t mess with Glenn! | Alexandria sukkel houdt Glenn in de gaten terwijl hij met Maggie praat. Later ziet Glenn dat de sukkel over een muur klimt en hij besluit om hem achterna te gaan. Blijkbaar had Alexandria sukkel hier op gerekend, want hij schiet onze Glenn neer! Gelukkig is hij een crappy shot, want Glenn krijgt hem later te pakken. Alexandria sukkel boft maar dat Glenn een goed persoon is, want ondanks alles wat er is gebeurd (remember Noah?) laat Glenn hem leven! Tegen het einde van de aflevering strompelen ze samen terug naar de Safe Zone.

Oh Gabriel… | Gabriel besluit een wandelingetje te maken zonder wapen, omdat God hem toch zal beschermen. Hij lijkt suicide by walker te willen plegen, maar hij besluit toch de walker te killen. Even later gaat hij op de grond liggen huilen (ik verzin dit niet!), maar hij komt met een wonderbaarlijk schoon en wit shirt weer aan bij de poort van de Safe Zone. Spencer is op weg naar de town meeting en vraagt Gabriel om de poort dicht te doen. Gabriel is totaal nutteloos en laat de poort open staan.

twd516-002Team Daaron | Daryl en Aaron zijn een man in een rode poncho aan het tracken om te kijken of hij een geschikte kandidaat is voor Alexandria. Ze raken hem op een gegeven moment kwijt, maar vinden een magazijn (of fabriek ofzo) waar blikken fruit werden gedistribueerd. Daryl en Aaron hopen wat eten mee terug te kunnen nemen en openen één van de trucks. Het blijkt een trap te zijn, want alle trucks gaan openen en er zijn al snel ‘W’ walkers overal! Daryl en Aaron vluchten een auto in en de auto wordt omsingeld door walkers. Aaron vindt een briefje waarop staat dat het een trap is en dat er ‘bad people’ onderweg zijn. De mannen besluiten om al vechtend ten onder te gaan, maar gelukkig worden ze gered door Morgan! Yay! Aaron nodigt Morgan uit om mee te gaan naar Alexandria, maar Morgan slaat het aanbod of. Hij is zelf op weg ergens heen, maar hij is de weg kwijt. Hij vraagt de mannen om hem te helpen en hij geeft zijn kaart aan Daryl. Daryl ziet de tekst die Abraham ooit op de kaart heeft geschreven: “the new world’s gonna need Rick Grimes”.

Forgiveness | Met Sasha gaat het nog steeds niet goed. Ze vraagt Gabriel om hulp, maar behulpzaam is hij niet. In zijn ogen is Bob doodgegaan door Sasha’s zondes. Sasha is, uiteraard, niet blij om dit te horen. Gabriel probeert met Sasha te vechten, maar uiteindelijk heeft zij haar gun op hem gericht. Maggie komt op tijd binnen. Gabriel erkent dat het zijn schuld is dat er allemaal mensen zijn doodgegaan doordat hij ze had buitengesloten buiten de kerk. Uiteindelijk lijken Sasha, Gabriel en Maggie met elkaar te bidden.

Alexandria needs Rick Grimes | Rick ziet dat de poort open staat en haast zich die richting op om de poort te sluiten. Doordat hij bezig is met walkers killen is hij te laat bij de vergadering van Deanna. Michonne, Carol, Abraham en Maggie verdedigen Rick, terwijl Deanna vertelt wat Gabriel haar twee afleveringen geleden heeft gezegd: team Rick is niet te vertrouwen. Rick komt vervolgens met een dode walker over zijn schouder aangelopen. Hij vertelt dat de poort open stond en dat er walkers binnen zijn. Deanna stuurt Spencer naar de poort toe. Rick geeft aan dat de Alexandrians moeten veranderen anders gaan ze het niet redden en hij wil ze de Rick Grimes manier leren om de zombie apocalypse te overleven. Drunky Pete komt boos binnen met de katana van Michonne in hand. Eerder in de aflevering had Carol hem nog bedreigd en toen durfde hij niets. Pete snijdt de keel van Reg door wanneer hij hem probeert te stoppen. Deanna’s wraaklustige kant komt naar boven en ze geeft Rick toestemming om de situatie op zijn manier af te handelen: door Pete neer te schieten. En precies dat moment wordt aanschouwd door Morgan die vindt dat al het leven kostbaar is. Dit belooft niet veel goeds voor hun hereniging!

twd516-003Plus | Tara is weer bij bewustzijn! Na de credits zien we dat Michonne haar katana weer omhangt. En rode poncho dude – eerder in de aflevering gedood door de ‘wolven’ die ook Aarons rugzak met foto’s hebben gevonden – schuifelt rond langs de auto waar Daryl en Aaron zich bevonden. Op de auto staat geschreven: “wolves not far”. Einde seizoen 5! Maar dit is duidelijk nog niet het laatste wat we hebben gezien van de ‘wolven’. Ben benieuwd hoe groot de ‘wolfpack’ is en of Lennie James, die Morgan speelt, een grotere rol gaat spelen in seizoen 6 of weer snel uit beeld verdwijnt.

Wat vonden jullie van de seizoensfinale?

Image credit: screencapped.net

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *