Deze post bevat spoilers voor The Walking Dead aflevering “Better Angels” (#2.12) die afgelopen donderdag is uitgezonden op FoxLife. Ook wordt verwezen naar eerdere gebeurtenissen in seizoen 2.

“Better Angels” is wat mij betreft de beste aflevering van seizoen 2. Goed, we hebben nog één aflevering te gaan, “Beside the Dying Fire” (#2.13), maar het gaat moeilijk worden om deze aflevering van de troon te stoten. Eigenlijk wil ik deze recap-achtige post beginnen door juist een stap terug te doen naar de vorige aflevering “Judge, Jury, Executioner” (#2.11). Het einde van deze aflevering zorgde voor een keerpunt in de serie. Tot dan toe vond ik seizoen 2 met regelmaat saai en dat frustreerde me. Het is een serie over zombies! Iets meer zombie of ‘walker’ actie was welkom geweest. The Walking Dead is namelijk geen reguliere network serie, zoals Grey’s Anatomy of Lost. In Amerika wordt de serie uitgezonden op AMC, een cable zender. Deze series hebben vaak verkorte seizoenen, niet de standaard 22 afleveringen die een serie krijgt op een network zender, vergelijkbaar met Veronica. Wanneer je in korte tijd 22 afleveringen moet produceren, dan kan je verwachten dat je er af en toe een ‘filler’ aflevering tussen hebt zitten. Zo worden afleveringen genoemd die weinig toevoegen aan het verhaal. “Judge, Jury, Executioner” is tot het einde van de aflevering een echte filler. Wat moeten we met Randall doen? Laten we het daar de hele aflevering over hebben en uiteindelijk schiet Rick hem niet eens neer. Wat een verspilling van een aflevering. Eigenlijk is heel Randall zelf een filler; een waardeloos subplot. Ze hadden hem beter meteen uit zijn lijden kunnen verlossen toen ze hem vonden. Seizoen 2 van The Walking Dead bestaat maar uit 13 afleveringen. Hadden ze werkelijk niets beters kunnen verzinnen? Als ze Randall op zijn minst hadden geëxecuteerd, dan ging het nog ergens heen.

Toen Dale tegen het einde van de aflevering zijn Samuel L. Jackson in Deep Blue Sea speech gaf, wist ik dat hij niet lang meer zou leven. Toch was het moeilijk om te zien hoe hij in de laatste minuten van “JJE” aan zijn einde kwam. Door die zombie van Carl nog wel! Dale was niet bepaald een geliefd personage door al zijn gezeur, maar hij was wel het hart van de groep. Met de dood van Dale sterft het beetje menselijkheid wat er nog in de groep zat.

Aan het begin van “Better Angels” wordt Dale begraven. Carl bekent dat hij verantwoordelijk was voor de komst de walker die de ribbenkast van Dale heeft open getrokken. Omdat dit The Walking Dead is, zijn er natuurlijk geen consequenties voor Carl. Rick is te moe en geeft hem een wapen. Ergens anders op de boerderij besluit Lori haar excuses aan te bieden aan Shane. En omdat zij Lori is, vergert deze actie natuurlijk de situatie. Shanes mentale toestand is inmiddels zover achteruit gegaan dat hij besluit om een wandeling met Randall te maken. Zonder dat we het zien, zorgt Shane ervoor dat Randall aan zijn eind komt. Vervolgens takelt hij zichzelf toe en keert hij terug naar de boerderij. Hij vertelt de anderen dat Randall is ontsnapt en dat hij door hem aan zijn verwondingen komt. Rick gaat samen met Shane opzoek naar Randall en Daryl en Glenn gaan samen opzoek in de andere richting.

Het was vast makkelijker geweest om Rick gewoon te vragen of hij een wandeling met je wilde maken, Shane, maar goed, ik dwaal af. Daryl en Glenn vinden Randall, of om precies te zijn, walker Randall. Glenn herpakt zich na zijn performance anxiety een paar afleveringen geleden en doodt walker Randall. Daryl onderzoekt zijn lijk maar ziet geen verwondingen, behalve die gebroken nek dan. OMG, HET VIRUS IS AIRBORNE (ofzo)!!! Een zeer goede twist! Voor de lezers van de comic geen verrassing, maar voor mij in ieder geval wel. Terug naar Rick en Shane. Rick heeft op een gegeven moment het plan van Shane door. Overigens, zijn ze weer in de buurt van de boerderij. Rick probeert Shane te kalmeren, maar hij staat te flippen. Wanneer het een beetje lukt, steekt Rick met pijn in zijn hart Shane neer. Ik voelde zijn dood al aankomen, maar toch. Woah! En het scherm wordt zwart, net als na de dood van Dale.

In tegenstelling tot dat stuk in “JJE” gaat “Better Angels” verder. We zien flitsende walker beelden. En vervolgens komt Carl naar zijn vader gelopen. Rick probeert uit te leggen wat er gebeurd is, maar Carl pakt zijn wapen en schiet niet Rick, maar walker Shane in zijn hoofd. Terwijl vader en zoon nauwelijks  beseffen wat er net gebeurd is, zien we op de achtergrond een grote groep walkers aankomen. Einde aflevering.

In conclusie: in 2 afleveringen tijd zijn 2 belangrijke personages dood. Het virus is airborne (ofzo). En er komt een grote groep walkers naar de boerderij! Eindelijk zit er vaart in de serie. Net als Jeffrey DeMunn (Dale) ga ik ook Jon Bernthal (Shane) missen, maar aan de andere kant, ik was Shane ook wel zat. Ik ben benieuwd wat voor consequenties zijn dood heeft.

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *