TV, TV, TV

Review: Orange is the New Black – seizoen 4

Het is geen traditionele recensie geworden, maar ik wilde toch mijn gedachtes kwijt over het vierde seizoen van Orange is the New Black, sinds afgelopen vrijdag te zien op Netflix. Inmiddels heb ik het gehele seizoen al gezien en ik vond het een stuk beter dan seizoen 3. Ja, Piper is verschrikkelijk, maar houd vol, want het seizoen eindigt sterk.

Spoiler alert: dit artikel bevat spoilers over seizoen 4

LIKE: de terugkeer van Nicky en Sophia
Dit seizoen zit vol met nieuwe personages, maar gelukkig zien we ook twee bekende gezichten terug: Nicky en Sophia. Vooral Nicky had ik gemist, want ik kan erg genieten van het acteerwerk van Natasha Lyonne en haar wilde bos haar. Wel jammer dat Nicky zich zo aan het opdringen was bij Morello, om het nog zacht uit te drukken. In seizoen 5 zie ik graag meer Nicky/Luschek scènes!

Het verhaal van Sophia was erg tragisch. Het was mooi om te zien dat er wel een aantal mensen waren die zich hebben ingezet voor Sophia en dat Gloria haar heeft opgevangen nu ze weer terug is.

oitnbs4-piperDISLIKE: Piper
OMG! Piper vond ik seizoen 3 al verschrikkelijk, maar aan het begin van seizoen 4 is ze gewoon nog erger dan normaal. Piper vindt zichzelf nogal ‘gangsta’ nadat ze zowel Stella als Maria heeft genaaid, al zou ik haar zelf eerder pathetic noemen. Gelukkig draait ze bij nadat team Maria haar heeft gebrandmerkt, maar eigenlijk is het al te laat om haar personage te redden. Wat mij betreft wordt het tijd dat Piper wordt vrijgelaten. Zo lang was haar straf niet dus het einde moet in zicht gaan komen.

LIKE: de vrijlating van Aleida Diaz
Unpopular opinion: Aleida is één van mijn favoriete personages. Ja, ze is gemeen en egoïstisch, maar Elizabeth Rodriguez speelt haar zo goed dat ik toch sympathie voor haar heb. In het 4e seizoen wordt ze vrijgelaten en zien we dat het leven buiten Litchfield ook niet zo makkelijk is. Ik ben benieuwd of we in seizoen 5 meer van Aleida zien en of het haar lukt om haar leven weer op de rails te krijgen.

oitnbs4-pousseyDISLIKE: de dood van Poussey
Hoewel Poussey niet één van mijn favorieten was, kwam haar dood toch hard aan. Misschien omdat ze zo zachtaardig was vergeleken met de andere gevangenen. Misschien omdat haar dood zo zinloos was en voorkomen had kunnen worden. Dat ze uitgerekend per ongeluk gedood werd door de aardigste cipier maakt de situatie nog complexer. Ik kan het Bayley niet kwalijk nemen. Hij was bang en niet goed getraind om met dit soort situaties om te gaan. Dat Caputo ervoor koos om Bayley niet te laten vallen vind ik bewonderenswaardig, maar hij had tijdens zijn statement iets goeds moeten zeggen over Poussey.

LIKE: meer Maritza
Ik wilde al een tijdje meer weten over Maritza en in seizoen 4 krijgen we eindelijk wat achtergrond informatie. Persoonlijk vond ik haar backstory niet heel boeiend, maar binnen Litchfield vind ik haar verhaal wel heel interessant. Hoe ditzy Maritza ook overkomt, ze laat zien dat ze ook street smart is. Helaas kon ze niet ontkomen aan de sadistische cipier Humphrey.

oitnbs4-maritzaDISLIKE: de nieuwe cipiers
Ik mis de oude cipiers: Bell, O’Neill, Fischer, Ford, Bennett. Seriously, waar is Bennett? Je gaat me niet vertellen dat Matt McGorry het zo druk heeft met How to Get Away with Murder dat hij niet eens voor één aflevering langs kan komen? Die nieuwe cipiers, op Bayley na, zijn the worst. Vooral Humphrey die Maritza heeft gedwongen om een levende muis door te slikken. Ik hoop echt dat de oude cipiers hun banen weer terugkrijgen in seizoen 5!

LIKE: we leren meer over Blanca, Lolly, Bayley en Crazy Eyes
Naast de backstory van Maritza leren we ook Maria, Blanca, Lolly, Bayley, Brook en Crazy Eyes beter kennen. Niet alle backstories vind ik even geslaagd. Mijn favorieten zijn die van Lolly en Crazy Eyes en helaas laten beide verhalen zien hoe tragisch het is wanneer mensen met overduidelijke psychiatrische problemen in de gevangenis terechtkomen in plaats van de juiste hulp krijgen.

DISLIKE: teveel Judy King en Maria Ruiz
Maria wordt dit seizoen erg naar de voorgrond geschoven. Erg likeable is ze niet en dat boeit haar waarschijnlijk helemaal niets, maar ik vind het wel vermoeiend om naar haar te kijken. Hoewel ik Judy King wel vermakelijk vind, is veel teveel screentime gegaan naar haar luxe leventje in de gevangenis. De cast van Orange is the New Black is gigantisch en er zitten veel getalenteerde acteurs tussen dus de screentime mag van mij in seizoen 5 wel wat beter verdeeld worden.

rating-4stars

Wat vind jij van het 4e seizoen van Orange is the New Black?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

3 reacties

  1. Ik heb vorig jaar een paar afleveringen van seizoen 3 gekeken en het pakte me niet echt meer….dus kan is klein dat ik het vierde seizoen nog ga zien.

    1. Jammer, want seizoen 4 is echt een stuk beter. Persoonlijk vind ik dit seizoen ook beter dan s2, want ik vond die hele storyline met Vee niet zo leuk.

  2. […] Scream: Brooke weet hoe Carrie zich voelt in “Happy Birthday to Me” (#2.04) • Review: Orange is the New Black – seizoen 4 • Nieuwe horrortrend: clowns?! • Netflix aanrader – The Raid 2: Berandal (2014) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *