De legendarische regisseur Wes Craven, bekend van klassiekers als A Nightmare on Elm Street en Scream, is afgelopen zondag op 76-jarige leeftijd gestorven aan hersenkanker.

scream-insidestory001Als horror fan ben ik opgegroeid met het werk van Craven. Sterker nog, zijn werk heeft een groot deel van mijn liefde voor horror gevormd. Op 10-jarige leeftijd keken mijn beste vriendin en ik al horrorfilms tijdens slumber parties. De Elm Street films – met de iconische killer Freddy Krueger – hadden onze voorkeur, al kwamen de Halloweens en Friday the 13ths ook voorbij. Een paar jaar later kwam Scream uit en die film is nog steeds mijn favoriete film. Laatst hebben we zelfs nog Scream 4, ook van Craven, samen gekeken.

Craven heeft zich bewezen als een echte master of horror die zijn stempel heeft gezet op de jaren ’70, ’80 en ’90. In 1972 maakte de voormalig docent Engels zijn regiedebuut met de controversiële film The Last House on The Left, gebaseerd Ingmar Bergmans The Virgin Spring. In 1977 volgende The Hills Have Eyes. Beide films hebben inmiddels een remake gekregen die door Craven werd geproduceerd.

In de jaren ’80 was Craven erg actief. Hij maakte Deadly Blessing, Swamp Thing en The Hills Have Eyes Part II, maar het grote succes kwam in 1984 met de release van A Nightmare on Elm Street, waarin een jonge Johnny Depp te zien is. Filmstudio New Line Cinema heeft een hoop te danken aan Craven en de Elm Street films. De studio wordt ook wel ‘The House that Freddy Built’ genoemd. Door het financiële succes van de Elm Street films heeft New Line kunnen groeien en later veel succes kunnen boeken met films als The Mask, de Austin Powers films en the Lord of the Rings trilogie.

scream4-sidney001In de jaren ’90 maakte Craven de underrated The People Under the Stairs en het laatste deel uit de Elm Street franchise New Nightmare. Na het magere succes van Vampire in Brooklyn met Eddie Murphy was Craven wel toe aan een hit. De hit kwam in 1996 met het onverwachte grote succes van Scream, een film die Craven in eerste instantie niet wilde maken. Uiteindelijk was het Craven die alle vier de Scream films heeft geregisseerd. Scream 4 (2011) is de laatste film die hij als regisseur heeft afgeleverd en zeker ook één waar hij trots op mag zijn. Hoewel de film niet het financiële succes van zijn voorgangers kon evenaren, is het wel een spannende film geworden die de franchise eer aan doet.

Hoewel Craven voornamelijk horrorfilms heeft gemaakt, heeft hij ook andere films geregisserd, zoals drama Music of the Heart met Meryl Streep en thriller Red Eye met Rachel McAdams. Ook was hij één van de vele regisseurs die een korte film afleverde voor de film Paris, je t’aime.

Bedankt, Wes, voor alle films en nachtmerries die je ons hebt gebracht. Rust zacht.

Wat is jouw favoriete Wes Craven film?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *