Aankomend weekend worden de Oscars voor de 89e keer uitgereikt. Zoals ieder jaar het geval is, doe ik niet genoeg mijn best kom ik er niet aan toe om alle genomineerde films te bekijken. Mijn voorspellingen zijn dus niet zozeer gebaseerd op mijn indruk van de films of acteerprestaties, maar meer op waar ik denk dat de Academy voor gaat. Hier mijn voorspellingen voor de belangrijkste categorieën:

Best Picture:
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Dit moet La La Land worden toch? De Academy houdt van films over de industrie (zie ook The Artist in 2012) dus dan kunnen ze deze musical toch niet weerstaan?! De enige film die ik roet in het eten zie gooien is Moonlight en dat is meer vanwege een gevoel dan goede onderbouwing.

Best Performance by an Actor in een Leading Role
– Casey Affleck voor Manchester by the Sea
– Andrew Garfield voor Hacksaw Ridge
– Ryan Gosling voor La La Land
– Viggo Mortensen voor Captain Fantastic
– Denzel Washington voor Fences

Casey Affleck is al heel awards seizoen lang de frontrunner in deze categorie. Goed, Denzel Washington heeft dan wel de Screen Actors Guild Award gewonnen voor beste acteur, maar Casey hoeft zich geen zorgen te maken. Zelfs niet om die backlash vanwege die seksuele intimidatie zaak van een aantal jaar terug. Affleck ontkent dat er iets is gebeurd en het is ook nooit bewezen. Dankzij broer Ben en goede vriend Matt Damon kan Casey rekenen op voldoende steun vanuit de Academy.

Best Performance by an Actress in a Leading Role
– Isabelle Huppert voor Elle
– Ruth Negga voor Loving
– Natalie Portman voor Jackie
– Emma Stone voor La La Land
– Meryl Streep voor Florence Foster Jenkins

Een lastige categorie! De charmante Emma Stone is de favoriet, maar stiekem denk ik toch dat Isabelle Huppert er met het beeldje vandoor gaat. We hebben al een aantal jonge winnaressen gehad de afgelopen jaren (Brie Larson, Jennifer Lawrence). Ik denk dat de Academy Huppert gaat belonen, niet alleen voor haar sterke rol in Elle, maar vanwege haar enorme staat van dienst.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
– Mahershala Ali voor Moonlight
– Jeff Bridges voor Hell or High Water
– Lucas Hedges voor Manchester by the Sea
– Dev Patel voor Lion
– Michael Shannon voor Nocturnal Animals

Moonlight-acteur Mahershala Ali is al een tijdje de favoriet in deze categorie, ook al is het beeldje al een aantal keer aan zijn neus voorbij gegaan. Zo won Dev Patel de BAFTA in deze categorie en Aaron Taylor-Johnson, die niet eens genomineerd is voor een Oscar, de Golden Globe voor zijn rol in Nocturnal Animals. Toch denk ik dat Ali er met de winst vandoor gaat. Niet alleen vanwege zijn mooie performance, maar stiekem ook vanwege het #oscarssowhite gebeuren van vorig jaar.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
– Viola Davis voor Fences
– Naomie Harris voor Moonlight
– Nicole Kidman voor Lion
– Octavia Spencer voor Hidden Figures
– Michelle Williams voor Manchester by the Sea

Het maakt niet uit wat Viola Davis doet: de industrie houdt van haar. Of ze nou moorden verdoezelt op TV in How to Get Away with Murder of prachtrollen speelt op het witte doek. Dit is inmiddels haar derde Oscar nominatie en het wordt tijd dat Viola een beeldje mee naar huis neemt. Goed, dit is ook alweer de vierde nominatie voor Michelle Williams, maar Manchester by the Sea gaf haar, op één scène na, niet echt de kans om te laten zien wat ze in huis heeft.

Best Achievement in Directing
– Denis Villeneuve voor Arrival
– Damien Chazelle voor La La Land
– Mel Gibson voor Hacksaw Ridge
– Kenneth Lonergan voor Manchester by the Sea
– Barry Jenkins voor Moonlight

Wat mij de afgelopen jaren opviel is dat de beste regisseur niet per se de beste film hoeft af te leveren, met uitzondering van Alejandro G. Iñárritu die in 2015 in beide categorieën won voor Birdman. Dit jaar gaat iemand het voorbeeld van Iñárritu volgen en dat is de jonge Damien Chazelle met zijn prachtige La La Land.

Wat zijn jouw Oscar voorspellingen?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

12 reacties

 1. Ik vind deze posts altijd zo leuk om te lezen! Ben het over het algemeen ook met je voorspellingen eens. De Oscars zijn op zich ook redelijk goed te voorspellen dit jaar, denk ik!

  1. Ja, ik vind het ook een voorspelbaar jaar. Beetje jammer, ik hou wel van verrassingen 😉

 2. Het zou me verbazen als je voorspellingen niet uitkomen. Ik vrees wel dat er een kans bestaat dat Emma Stone het beeldje alsnog voor de neus van Isabelle Huppert gaat wegkapen. Dat maakt de uitreiking in ieder geval nog een spannende avond/nacht.

  1. Daar ben ik ook bang voor. Zou jammer zijn, want ik vond Stone niet zo bijzonder in La La Land, iig niet Oscar-waardig.

 3. Mijn post volgt vanavond! Maar ik kan alvast verklappen dat ik bij een paar categorieën met je op een lijn zit:)

  Ga je ook kijken ’s nachts?:)

  1. Nee, ik moet helaas weer vroeg op voor werk. 🙁

 4. Ik denk dat Manchester by the Sea nog een best sterke concurrent voor La La Land voor beste film is!

  1. Ik denk niet dat Manchester tegen La La Land of Moonlight op kan helaas. :/

 5. Ik deel je meningen, op de beste film en actrice na. Ik gok op Moonlight, maar hoop op Manchester by the Sea. Daarnaast denk ik Portman. Zou wel mooi zijn als Huppert het beeldje wint.

  1. Ik denk dat Jackie niet de buzz heeft om Portman haar tweede Oscar op te leveren. :/

 6. Lijkt me redelijk realistisch, maar moet wel toegeven dat ik helemaal niets met de Oscars heb.

  1. Haha dat weet ik toch 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *