Dit weekend worden de Academy Awards voor de 88e keer uitgereikt. Normaal volg ik het hele Oscar gebeuren en probeer ik de nominaties te voorspellen, maar door alle drukte rondom mijn nieuwe baan en aankomende verhuizing is het eigenlijk allemaal een beetje langs me heen gegaan dit jaar. Op de valreep post ik mijn voorspellingen van de winnaars van de belangrijkste categorieën. Hierbij moet ik benadrukken dat ik maar 2 van de 8 Best Picture genomineerde films heb gezien (The Martian en Mad Max: Fury Road) en dat mijn voorspellingen dus niet zozeer zijn gebaseerd op wat ik van de film of acteerprestaties vond.

spotlightBest Picture
– The Big Short
– Brooklyn
– Bridge of Spies
– Mad Max: Fury Road
– The Martian
– The Revenant
– Room
– Spotlight

Ik heb het gevoel dat er dit jaar geen duidelijke frontrunner is, maar ik vermoed dat het The Revenant of Spotlight wordt. Zelf denk ik dat het Spotlight wordt vanwege het onderwerp van de film en het sterke ensemble. Misschien kan het zelfde gezegd worden over The Big Short, maar persoonlijk vind ik dat zo’n nietszeggende film dat ik steeds vergeet dat die film ook genomineerd is. Overigens zou het me ook helemaal niks verbazen als er dit jaar een totaal andere film met de prijs vandoor gaat en dan denk ik vooral aan Mad Max: Fury Road.

Best Achievement in Directing
– Adam McKay voor The Big Short
– George Miller voor Mad Max: Fury Road
– Alejandro González Iñárritu voor The Revenant
– Lenny Abrahamson voor Room
– Tom McCarthy voor Spotlight

Ik denk dat dit jaar de beste regisseur niet degene is die de beste film heeft afgeleverd. Hoewel ik denk dat Tom McCarthy’s Spotlight Best Picture wint, denk ik dat Alejandro González Iñárritu zijn tweede Oscar voor beste regie mag ophalen, dit keer voor The Revenant. Maar ik denk dat we George Miller ook niet mogen onderschatten. Inhoudelijk vond ik Mad Max zelf helemaal niks, maar het geheel zag er fantastisch uit.

therevenantBest Performance by an Actor in a Leading Role
– Leonardo DiCaprio voor The Revenant
– Matt Damon voor The Martian
– Bryan Cranston voor Trumbo
– Michael Fassbender voor Steve Jobs
– Eddie Redmayne voor The Danish Girl

Het is Leo’s jaar. Toen Leonardo DiCaprio een paar jaar geleden genomineerd was voor The Wolf of Wall Street en mensen (toen in iets mindere mate) vonden dat het wel tijd was dat Leo een Oscar won, zei ik nog dat het niet Leo’s jaar was. Maar nu is het Leo’s jaar. En dan zijn we allemaal van dit “Leo moet een Oscar winnen” gezeik af.

room-larsonBest Performance by an Actress in a Leading Role
– Cate Blanchett voor Carol
– Charlotte Rampling voor 45
– Brie Larson voor Room
– Saoirse Ronan voor Brooklyn
– Jennifer Lawrence voor Joy

Ik zie de Oscar graag gaan naar Saoirse Ronan. Ik heb Brooklyn nog niet gezien, maar zij is al jaren één van mijn favoriete jonge actrices. Brie Larson heb ik nog nooit bijzonder gevonden in iets, maar goed, ik heb Room ook nog niet gezien. Ik hoor dat ze fantastisch is en ik denk ook dat zij gaat winnen. Blanchett en Lawrence hebben recent nog gewonnen en Rampling heeft zich niet populair gemaakt met haar #oscarssowhite uitspraken.

creed-stalloneBest Performance by an Actor in a Supporting Role
– Christian Bale voor The Big Short
– Tom Hardy voor The Revenant
– Mark Ruffalo voor Spotlight
– Mark Rylance voor Bridge of Spies
– Sylvester Stallone voor Creed

Van Razzie kampioen naar Oscar winnaar? Sylvester Stallone was niet eens genomineerd voor een BAFTA en een SAG, maar hij lijkt toch de frontrunner te zijn voor zijn rol in Creed. Misschien gaat Mark Rylance er nog met de prijs vandoor, maar ik denk niet dat de Academy zo’n Cinderella story kan weerstaan.
thedanishgirl-vikanderBest Performance by an Actress in a Supporting Role
– Jennifer Jason Leigh voor The Hateful Eight
– Alicia Vikander voor The Danish Girl
– Rooney Mara voor Carol
– Rachel McAdams voor Spotlight
– Kate Winslet voor Steve Jobs

Ik vind beste vrouwelijke bijrol dit jaar de moeilijkste categorie om te voorspellen naast Best Picture. Van alle genomineerde dames heeft Kate Winslet de meeste awards gewonnen voor haar rol en zij lijkt de frontrunner te zijn. Maar Alicia Vikander heeft zo’n fantastisch jaar gehad dat ik denk dat zij beloond gaat worden met een Oscar. De Academy houdt van jong vrouwelijk talent belonen, maar iemand als Jennifer Jason Leigh die al zo lang in het vak zit heeft ook haar voorstanders.

Wat zijn jouw Oscar voorspellingen?

Gwen

Sinds 2011 aan het bloggen op Be Cool, Sodapop. Houdt van horror en '90s teen movies. In afwachting van Scream 6! Jessica Rothe is underrated. Volg mijn film avonturen op letterboxd. :)

Je houd misschien ook van..

3 reacties

 1. Jeeeeuj, toch nog je voorspellingen. Ik heb ook maar twee van de acht films gezien: The Martian en The Big Short. Ik denk dat Mad Max wint. Iñárritu vervolgens als regisseur en Leo eindelijk voor beste mannelijke hoofdrol. Ik gun Stallone zijn Oscar ook, vond hem echt goed in Creed. Daarnaast hoop ik op Rampling en Blanchett bij de vrouwen. Maar het blijven de Oscars, dus ik zal wel niet zoveel goed hebben 🙂

 2. Ik ga voor:

  Beste film: The Big Short
  Beste regisseur: Alejandro Gonzalez Innaritu
  Beste acteur: Leonardi DiCaprio
  Beste actrice: Brie Larson
  Beste mannelijke bijrol: Sylvester Stallone
  Beste vrouwelijke bijrol: Alicia Vikander

 3. Beste Film: The Revenant
  Beste Regie: Inarritu
  Beste acteur: Leo!
  Beste actrice: Brie Larson
  Beste mannelijke bijrol: Sly
  Beste vrouwelijke bijrol: Kate Hudson

  De drie belangrijkste prijzen voor The Revenant met Spotlight als outsider voor Beste film en Beste regie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *